25 av de største severdighetene i Oslo

Sist endret 12.06.2022 | Publisert 22.05.2019Oslo, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Oslo, hovedstaden i Norge, er mer enn et utgangspunkt for en reise videre i landet. Byen tilbyr en rekke severdigheter som vil kunne engasjere deg i flere dager. Vi skal oppsøke de 25 største severdigheter i Oslo.

Severdighetene er nummererte, og du finner dem igjen på kartet nederst i artikkelen. Nummereringen angir rekkefølgen på besøkene, ikke verdi.

Denne artikkelen var først kun tiltenkt et utenlandsk publikum. THIS ARTICLE IS AVAILABLE IN ENGLISH.

 

(1, 2, 3, 4 og 5) Vikinger og andre store oppdagelsesreisende på Bygdøy

Hva er det?

Vi starter denne jakten etter de 25 største severdigheter i Oslo rett utenfor sentrum. Bygdøy-halvøya har et bredt utvalg av museer som vil engasjere deg i flere timer. Hvis du besøker dem, får du et godt innblikk i Norges historie og det folket som befolker denne fjerne kyststripen i Nord-Europa. Hvis du tar bussen (eller bilen), er det første museet du møter Norsk Folkemuseum (nummer 1 på kartet nederst i artikkelen). Dette er et stort friluftsmuseum som viser 160 historiske bygninger fra nesten tusen år tilbake i tid. Mesteparten av året tilbys det en mengde aktiviteter knyttet til både livet på landsbygda og i byen. Like i nærheten ligger lystslottet fra 1852, Oscarshall.

Bare noen få hundre meter bortenfor kommer du til Vikingskipshuset (nr. 2). Det inneholder de tre mest intakte vikingskipene som noensinne er gravd fram. Vikingene seilte over havet mot vest og ned de mektige elvene i øst, som oppdagelsesreisende, krigere og kjøpmenn. Skipene og de skatter som lå i dem, er på utstilling her, og ingen andre steder i verden.

Dernest er det en samling av tre museer på den ytterste enden av Bygdøy. Norsk Maritimt Museum (nr. 3) gir en introduksjon til den rike norske maritime kulturarven. Like ved siden av finner du Kon-Tiki-museet (nr. 4) med historien om Thor Heyerdahl, en av verdens mest kjente oppdagelsesreisende. I 1947 krysset han Sør-Stillehavet på en flåte av balsatre. Senere bygget og seilte han flere sivbåter (Ra).

Det siste museet på Bygdøy er Frammuseet (nr. 5). Det består av to særpregete bygninger, som inneholder fartøyer (Fram og Gjøa) som ble brukt i norske polarekspedisjoner i Arktis og Antarktis fra slutten av 1800-tallet. Et eksempel er Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen. Museene gir en flott innsikt, og interaktiv opplevelse, av disse ekspedisjonene for å oppdage og utforske de mest ekstreme områdene i verden.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Mitt forslag er at du tar buss nr. 30 fra hvor som helst i sentrum av Oslo og går av ved Folkemuseet. Derfra kan du enkelt spasere til de andre museene. Fra bryggen ved Frammuseet er der en ferge som tar deg tilbake til Oslo, på dørstokken til Rådhuset. Last ned Ruter-appen før du kjøper bussbilletten. Du bør vurdere å kjøpe Oslo Pass for gratis adgang til 30 museer og all offentlig transport i Oslo. (Se siste seksjon i denne artikkelen.)

Med det er vi i jakten på de 25 største severdigheter i Oslo ferdig på Bygdøy. Vi kunne selvsagt tatt med mer, slik som Holocaust-senteret, Huk og skogsområdene på sørsiden.

 

(6) Oslo Rådhus

Hva er det?

Når du besøker Oslo, vil du før eller senere befinne deg nær den monumentale bygningen av rød murstein som utgjør byens rådhus (nr. 6 på kartet). Siden slutten av 1950-tallet har tvillingtårnene vært et landemerke for alle som kommer til Oslo fra sjø eller over land. Et stort antall turgrupper blir ledet innvendig for en rundtur i haller og korridorer og mer. Hvis du ikke er interessert i det, kan du finne det givende å gå rundt Rådhusets utside og beundre kunstverkene.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Midt i Oslo, i bukta.

 

(7 og 8) Nobels Fredssenter og Nasjonalmuseet

Hva er det?

Nobels fredssenter (nr. 7) er museet om Nobels fredspris. De presenterer fredsprisvinnere og deres arbeid, og forteller historien om Alfred Nobel og Fredsprisen. Senteret tilbyr faste og midlertidige utstillinger og mer i et forsøk på å fremme refleksjon og engasjement om temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning.

Rett bak senteret huser den langt større og mer moderne bygningen det nye Nasjonalmuseet (nr. 8). Det åpnet i 2022 og er «Nordens største kunstmuseum og et sted for helt nye møter med kunst.»

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Fredssenteret ligger rett ved siden av Rådhuset, foran Nasjonalmuseet og ved siden av neste landemerke i denne delen av Oslo.

 

(9 og 10) Aker Brygge og Astrup Fearnley Museet 

Hva er det?

Når vi går fra Rådhuset, forbi Fredssenteret, møter vi området som benevnes Aker Brygge (nr. 9). Dette er et tidligere skipsverft som på 1980-tallet ble omgjort til et område med shopping, restauranter og underholdning. Over gatenivå er det leiligheter som gjør dette til et boligområde også. Alt dette gjør Aker Brygge til et livlig sted å besøke hele året, døgnet rundt. Det har de siste årene blitt forlenget utover gjennom landfyllinger.

På den siste strekningen finner vi enda flere eksklusive leiligheter og dessuten Astrup Fearnley Museet for moderne kunst (nr. 10). Det anbefales sterkt.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Gå fra Rådhuset. Det er ingen annen måte. Samme vei tilbake.

 
(11) Strandliv på Hovedøya

Hva er det?

Vi er ved fjorden og da er det ikke uventet at en av de 25 største severdigheter i Oslo ligger en båttur unna.

Hovedøya (nr. 11 på kartet) er en av flere øyer i Oslofjorden. Hvis du er i Oslo på en varm sommerdag, følg etter lokalbefolkningen og dra ut til denne frodige og grønne øya for noen timer med avslapning. Det er gode muligheter for turgåing, samt sandstrender. Der er også historiske landemerker slik som ruinene til et middelaldersk kloster og nyere militære kaserner. Hovedøya er imidlertid ikke en destinasjon på en regnfull eller kald dag.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Ta en av de hyppige fergene fra bryggen utenfor rådhuset.

 

(12) Opplev middelalderen på Akershus festning

Hva er det?

Det er et formidabelt festningsanlegg vi bys på, ytterst på Akersneset. Her på Akershus festning (nr. 12) og slott har forsvarsmakten holdt til i over 700 år med middelalderborg, renessanseslott og garnisoner. Fremdeles gjaller drønnene fra saluttkanonene på festningsvollen over Oslo på høytidsdager, og fremdeles innbyr konge og regjering på festligheter i slottets saler.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Hit spaserer man aller helst. Vi jakter de 25 største severdigheter i Oslo og skal til en av de aller mest populære.

 

(13 og 14) Enda en selfie på Operahusets skrå tak

Hva?

På få år ble Operahuset (nummer 13 i kartet) i Oslo et nasjonalt ikon, et bygg som satte byen og landet på kartet internasjonalt. Innholdsmessig er det blitt et sted å møte nye opplevelser og inntrykk, for en langt større del av befolkningen enn hva kritikerne trodde på forhånd. Det å gå til topps på det skrånende kritthvite taket er blitt en dyd av nødvendighet for alle som besøker hovedstaden.

Herfra har man også god utsikt ut over fjorden. Videre ser vi den rekken av kontorbygg og hoteller som ganske enkelt fikk navnet Barcode (14), eller strekkode på norsk. Det er lett å skjønne hvorfor. I dette området vil det i 2020 både åpnes et nytt hovedbibliotek (Deichmanske) og ikke minst et spektakulært Munchmuseum.

Barcode oppleves best på avstand, men du kan selvsagt også gå langs bygningsrekken. Går du langt nok kommer du til ruinene av Gamle Oslo, der byen lå i middelalderen.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Ta beina fatt. 

 

(15, 16, 17, 18 og 19) Skulpturjakt mellom Oslo sentralstasjon og Slottet

Hva er det?

Dette er et mest uvanlig råd. På en måte. Jeg har skrevet et par artikler om kunstverk man kan oppdage på turen fra sentralstasjonen (nr. 15) til Slottet. Faktisk går denne spaserturen langs landets hovedåre, Karl Johans gate.

På min leting etter statuer, skulpturer og lignende på denne strekningen, fant jeg et stort antall. Dette er også en fin måte å oppdage arkitekturen og bygningene i hjertet av Oslo. Her finner vi det lille vi har av nasjonale, monumentale institusjonsbygninger i landet. Turen går blant annet forbi Stortinget (nr. 16), Nationaltheatret (nr. 17), Universitetet (nr. 18) og til slutt Det kongelige slott (nr. 19) og parken rundt.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Sentralbanestasjonen bør være lett å finne. Slottet også.

 

(20) Levende nakenhet i Vigeland skulpturpark

Hva er det?

Frognerparken og Vigelandsanlegget i Oslo er et utsøkt parkanlegg som årlig besøkes av en million mennesker. De fleste tilreisende kommer nok hit på grunn av Gustav Vigelands skulpturpark, og selv for oss som har vært her noen ganger før, er det alltid noe nytt å oppdage. Bli med inn. Vigelandsparken ligger innenfor den større Frognerparken. Skulpturparken inneholder mer enn 200 kunstverk i bronse, granitt og støpejern. Berømte skulpturer inkluderer Sinnataggen, Monolitten og Livshjulet, men variasjonen er svært stor.

Dette er en av Norges største turistattraksjoner. 

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Trikkene 12 og 15 stopper like utenfor hovedinngangen. Det er heller ikke lange veien å spasere fra T-banestoppet på Majorstuen. Dersom du kommer fra Slottsparken kan du gå ruten tilbake til Nationaltheatret og ta trikk 15 eller T-banen. Jeg anbefaler trikken for opplevelsens skyld.

Vi jakter de 25 største severdigheter i Oslo og skal nå opp på byens tak.

 
(21 og 22) Drager på Frognerseteren og ville skrik i Holmenkollen

Hva er det?

Utsikten fra tårnet på Holmenkollbakken (nr. 22) er fabelaktig. Bak oss ligger de dype skogene i Nordmarka, foran er Oslo og den brede fjorden. Nedenfor er verdens mest spektakulære og kjente hoppbakke. Dette er Oslos fremste turistattraksjon, og samtidig et av Norges mest besøkte reisemål. 

Jeg anbefaler å starte oppe ved Frognerseteren (21). Dette er et anlegg som består av flere bygninger, blant annet en restaurant. Utsikten ut over Oslofjorden på gode dager er helt enestående. Restauranten har en meny basert på norsk tradisjonsmat, og bygningene med sin karakteristiske dragestil er også solid befestet i norsk historie. I alle fall når det ikke ligger snø rundt oss, er det en fin spasertur på gode turveier ned til hoppbakken og skiarenaen i Holmenkollen. Der kan man komme opp i tårnet og inn i Skimuseet.

Hva så med ville skrik? Jo, prøv deg på zipline i hoppbakken. 

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Ta T-banen til Frognerseteren, dvs. siste stopp på Holmenkollbanen. Derfra er det enkelt å spasere ned til hoppbakken og skiarenaen, og videre til T-banestoppet som ganske enkelt heter Holmenkollen.

 

(23) Blant bier og blomster i Oslo botaniske hage

Hva er det?

Det er nå 200 år siden man begynte å anlegge en hage i området rundt Tøyen Hovedgård. Man begynte med 75 mål og doblet senere arealet. Det er blitt et strålende opplevelsessenter for både tilreisende og lokalbefolkningen. Det er nesten som om Botanisk Hage burde vært obligatorisk for alle å oppsøke. Man får både tatt seg en urban promenade i et velstelt parkanlegg, man får et historisk sus over seg i de gamle bygningene, og man kan ikke minst lære mye av å lese de små lappene som er oppslått ved bedene. 

På området finner vi dessuten to universitetsmuseer – Botanisk museum og Zoologisk museum.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Dersom du står på Holmenkollen T-banestopp, kan du ta linjen til Bergkrystallen og gå av på Tøyen. Samme stoppested gjelder også om du starter i sentrum. Derfra er det fem minutter å gå.

 

(24) På utkikk etter hipstere på Grünerløkka

Hva er det?

Vårt neste stopp er en kort spasertur ned fra Botanisk hage. Like øst for Akerselva finner vi det området som kalles Grünerløkka. I følge reklameplakaten VisitOslo «skjuler det seg her små kafeer, restauranter, barer og utesteder. Grünerløkka er også et populært shoppingstrøk, med originale designbutikker og mange vintage- og bruktbutikker.» Det har de rett i. Sørg også for å oppsøke plassene og parkene i bydelen. 

Når du har vandret opp til parken som heter Birkelunden, kan du svinge vestover til du møter neste og siste stopp på denne ferden gjennom Oslo. Eller du kan gjøre som den følgende artikkel anbefaler, fortsette videre til trehusidyllen på Rodeløkka.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Det beste er å gå. 

 

(25) Vandre langs Akerselva, elven som deler øst og vest

Hva er det?

Gammel og blå flyter Akerselva på sin drøye åtte kilometer lange ferd fra nord til sør i Oslo – elva som skiller øst fra vest i byen i mer enn en forstand. Tidvis kaster vannet seg utfor stup i et av de mange fossefallene, de som på 1800-tallet ga grunnlaget for industriell aktivitet og rask boligreisning langs store deler av elveløpet. I vår tid er Akerselva et strålende rekreasjonsområde fra ende til annen. 

Man behøver ikke gå alle 8 km, og det er en ganske fin tur å følge elva nedover fra for eksempel Aamodt Bru. Det er der markøren med nummer 25 er plassert i kartet under.

Vi er med de kommet gjennom de 25 største severdigheter i Oslo.

 

Utdypende lesning

 

Hvordan komme seg dit?

Til fots. El-sykkel og sparkehjuling er også alternativer, selvsagt.

 

Kartet

Her er det, Sandalsands Oslo-kart med alle 25 største severdigheter i Oslo avmerket. Bruk det på din offline versjon av Google Maps. Jeg har forsøkt å legge de nummererte attraksjonene i en rekkefølge som er praktisk med tanke på offentlig transport og det å ta egne bein fatt. Fire foreslåtte vandreruter er lagt inn.

 

 

Praktisk informasjon

VisitOslo er den offisielle turistinformasjonen til Oslo. Sjekk nettsiden og last ned appen deres. De tilbyr Oslo Pass med disse fordelene: «Oslo Pass gir fri inngang til 30 museer og attraksjoner, fri offentlig transport, gratis adgang til bad, gratis vandreturer, rabatt på sightseeing, TusenFryd, konsertbilletter, klatrepass og leie av ski, samt gode tilbud på restauranter og butikker.»

Ruter er selskapet som kjører all offentlig transport i og rundt Oslo. Sjekk nettsiden og last ned appen deres. Hvis Oslo Pass ikke passer dine behov, bør du vurdere å kjøpe Ruters 24 timers billett.

 

Les mer på Sandalsand

Finn alle artikler fra Oslo, over 50 i antallet.