Det var i 2004 at gründer og maskinentreprenør Trygve Stangeland (TS) åpnet museet som bærer hans initialer. Innenfor finner vi i dag over 180 gravemaskiner, lastebiler, traktorer, personbiler, motorsykler og mopeder. Dette er et eldorado for ikke bare maskininteresserte.
Opplevelser
Museet antar at den sitter på landets største samling av veterankjøretøy, og det kan godt være. Uansett er det et stort areal museet har fått av Stangeland-familien til å boltre seg på. Etter en utvidelse i 2015 disponerer museet 1600 kvadratmeter gulvplass, en plass som ikke har mye ledig bevegelsesrom.
Det som kanskje gjør museet særlig interessant for mange, er at kjøretøyene faktisk er i kjørbar stand. Det må være en gjeng entusiaster som står bak dette (TS-veteranene kaller de seg), for kjøretøyene er ikke bare tatt rett inn fra kjøreoppdrag. De har alle gjennomgått en fornyelse og framstår som de kommer rett fra fabrikken. Det glinser i lakk overalt.
Informative skilt er satt opp ved hver maskin. Noen har form av de rene stamtavler og viser eierne gjennom årtiene og hva kjøretøyet har vært brukt til. Dessuten får vi lese om fabrikkens og den utstilte modellens historie.
Jeg har lenge tenkt på å besøke museet, og når anledningen endelig bød seg var det en herlig opplevelse å komme innenfor dørene. Her kommer jeg gjerne igjen, for det er rene åpenbaringer som står utstilt rundt om. Noen er opp til 100 år gamle.
Besøkende bør merke seg at gravemaskiner, type Brøyt, står i en egen låve lengre oppe på eiendommen (følg skilt). Videre bør man gå opp på høyden og se på den tusenårige runesteinen.
Praktisk informasjon
Den som kjører Fv510 nord-sør på Jæren, vil passere et lite sentrum på Tjelta (Dysjaland) helt sør i Sola kommune. Her svinger man av vestover mot kysten. Veien fører til den populære Hellestøstranda. Like i veikanten kommer vi til TS Museum. Det er godt skiltet på stedet.
Museet er gratis å besøke og holder åpent daglig 10-14. Les hva TS-museet selv skriver. De er også på Facebook.
Finn flere artikler fra Sola kommune på Sandalsand. Her er noen bilder å glede seg over fra TS-museet.