Atlanterhavsparken i Ålesund

Publisert 13.05.2022Møre og Romsdal, Museer, Natur |

Anslått lesetid:

Atlanterhavsparken, med tilnavnet Det norske akvariet, beskriver seg som et stort, moderne, spesialisert kaldtvannsakvarium med utstillinger av lokale sjøarter.

Hva er dette for en park?

Det var i 1998 at de åpnet et av Nord-Europas største saltvannsakvarier. I 2021 utvidet de med Norges første vitensenter med marin profil.

Akvariet drives av en frittstående stiftelse og har som mål å være et norsk akvarium, der de rendyrker den norske undervannsnaturen. Atlanterhavsparken ønsker å være Europas beste og mest særpregede opplevelsessenter knyttet til livet i havet og marine aktiviteter.

Klarer de det?

Opplevelser i parken

De mer enn 140 000 årlige besøkende kan nok alle skrive under på vår konklusjon, om at parken er et nødvendig besøksmål i Ålesund, og at vi gjerne kommer igjen flere ganger. Vårt besøk fant sted på en vakker, solrik dag i juli. Det var mange som hadde latt seg lokke ut i den flotte naturen på Tueneset, like vest for sentrum av Ålesund. Utsikten mot havet er storslått, landskapet rundt betagende og innbyr faktisk også til en fottur i naturen rundt parken. Til og med bygningen er en opplevelse.

Som alle slike opplevelsessentre finner vi også her både kafé og museumsbutikk, og de var det ikke noe å utsette på. Det var det heller ikke med annet i Atlanterhavsparken, men det var nå primært livet i havet vi var kommet for å oppleve.

De store trekkplastrene er den store saltvannstanken innvendig, og muligheten til å overvære foringen av otere, seler og pingviner ute. Tanken er en av Europas største saltvannstanker med 4 millioner liter ufiltrert sjøvann.

Et besøk hos oss gir små og store en ekte, engasjerende og lærerik opplevelse gjennom deltakelse, undring og interaktive aktiviteter. Kom tett på livet under havet i vårt spektakulære utstillingsvindu for Norskekysten og Atlanterhavet. (Atlanterhavsparken)

Utedyrene har hver sine åpne bassenger og områder å forholde seg til. De kan man vandre rundt blant og observere i fri dressur. Det er nok likevel verdt å være oppmerksom på foringstidspunktene i løpet av dagen. De er det flere av, de annonseres over høyttalerne og da strømmer folk ut fra innendørsanlegget.

Inne er det likevel ikke bare den store tanken som tar oppmerksomhet, men også de mindre hvor man også kan ta og føle på livet i sjøen. Særlig for de minste er dette et eldorado: Tenk å ta på en kråkebolle eller klappe en sjøstjerne.

Finn fram

Kartet under viser hvor vi finner parken. Bilister kjører gjennom hele Ålesund og omtrent så langt bilveien går. Vær oppmerksom på at det er mange parkeringsplasser like før Atlanterhavsparken, men at de kan fylles opp på gode dager.

Les mer

Atlanterhavsparken holder i all hovedsak åpent hver dag, året rundt. Sjekk ut parkens nettside. Der finner du også informasjon om foringstider for utedyrene og innendørstanken.

Sandalsand har flere oppslag fra akvarier i Norge: Akvariet i Bergen, Lofotakvariet i Vågan og Polaria i Tromsø.

Sjekk dessuten ut mange andre artikler fra Ålesund og Møre og Romsdal fylke.