Barnemuseet i Midt-Troms på Finnsnes

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 19.02.2023Museer, Troms |

Anslått lesetid:

Barnemuseet i Midt-Troms er en fremragende gjennomtenkt og presentert samling av opplevelser, til umåtelig glede for både store og små. Hvem sa at museer må være kjedelige?

Bakgrunn

Midt-Troms museum er en sammenslutning av flere museer, gårdstun og annet på en rekke besøkssteder. Barnemuseet i Midt-Troms (også kalt Midt-Troms barnemuseum) er det nyeste og mest moderne tilskuddet på stammen. Denne avdelingen åpnet i 2021 i det som NTB i sin ellers gode nyhetsmelding kalte det første barnemuseet i Norge. Det er en sannhet med modifikasjoner, uten at det skal være til forkleinelse for det fremragende museet vi kan oppleve på Finnsnes.

Museet selv skriver at utstillingen «Midt-Troms i miniatyr» presenterer en sammenheng mellom indre Midt-Troms, Finnsnes og Senja der barn kan utforske de forskjellige samfunnsområdene og leke med kulturhistorien. For å konkludere allerede nå. Dette var bra, så bli med inn.

Opplevelser

Målet med utstillingen er «å stimulere barn og unge til å ha evnen til å stadig redefinere sine holdninger i forhold til en verden i hurtig forandring. Redskapene i en slik formidling er i dette tilfellet historieforståelse og historiebevissthet, kanskje først og fremst gjennom bruk av gjenstander som barn og unge kan håndtere og bruke.»

Det er kanskje ikke veldig mange kvadratmetere museet har til å utfolde seg på, men de utnytter rommets areal både på gulv og i høyden svært bra. Det er strålende hvordan de har latt enorme fotografier av bygninger og natur i denne regionen få fungere som baktepper for de gjenstandene vi kan se og ta på.

Der er en rekke temaer som tar for seg livet i innlandet og på kysten. Her kan vi voksne utforske og lære, og ikke minst mimre oss tilbake i tid. Barna kan ta på ting, lære av dem og leke med dem. Temaene i utstillingen, eller sonene som museet kaller dem, tar oss med til meget varierte områder av livet. Det gjør de med fotografier, med videoer som er svært så avanserte (sving rattet på skuta så endrer horisonten seg), gjenstander til å ta og føle på, et reinsdyr til å obdusere (ta ut innvollene), og så videre.

Her er museets egen video:

Sonene, eller temaene i utstillingen

La oss gi noen stikkord, basert på hva museet selv presenterer det som.

Båt- og fiskeri: Tema i denne modulen er hvordan fisket har fungert gjennom tidene, hvordan man fanger fisken og forvaltning av fiskeressursene.

Kaia: Mottakskaia er en skalert kai i tre. Her kan barna tilberede fisken som de har fått på havet.

Handelsstedet: Handelsstedet har gjennom tidene vært sentrum i samfunnet hvor folk møttes, for eksempel til handel, nyheter og sladder.

Bussen: Behovet for transport av mennesker og varer mellom innlandet og kysten presenteres i en modell av en TIRB-buss.

Gården: Gården dreier seg om å balansere ressurser – bygge opp, rydde land, dyrke mark til mat for mennesker og dyr.

Gammen og lavvoen: Gammen er sentral i utstillingen. Den fremstår som en bygning med gressliknende tak og tredetaljer ved inngangen. Innvendig er den laget med autentisk treverk.

Oppfordringen

Så, det får være nok. Du kan lese mer på museets nettside, eller enda bedre – du kan selv oppsøke museet. Du trenger ikke ha med barn, men vær viss på at barn vil sette stor pris på å få være med. Her er Sandalsands bilder fra museet:

Finn fram (kart)

Vi finner Barnemuseet i Midt-Troms (Midt-Troms Barnemuseum) på kaia på Finnsnes, der hurtigbåter og Hurtigruta legger til. Det deler hus med Kunnskaps- og næringsparken.

Les mer

Barnemuseet i Midt-Troms er en av avdelingene i Midt-Troms museum. De forteller at museet holder åpent lørdager og søndager klokka 12-16. Informasjon fra andre kan tyde på at det er åpent også hverdager minus mandager, i skolenes sommerferie.

Finn alle Sandalsands artikler fra Senja kommune og Troms fylke. Les også om andre museer i Norge.