Bilturer

Her finner du forslag til bilturer og bilferier rundt om i vakre Norge. De er alle turer i storslått natur og med rike kulturminner i tillegg.

Om bilturene

Et Norgeskart følger like under, dernest følger korte introduksjoner til de lengre bilturene, mens alle enkeltartikler ligger nederst på siden. Noen av turene er omtalt på engelskSandalsands internasjonale utgave.

I kartet kan du klikke på symbolet øverst til venstre i kartet for å vise innholdsfortegnelsen, og på den brutte firkanten til høyre for å åpne kartet i nytt (større) vindu.

Lengre bilferier er gjengitt med selve reiseruten inntegnet. De introduseres tekstlig nedover på siden. Korte bilturer vises med en markør, mens nasjonale turistveger har egne markører. I kartet framkommer også årstallene for reisene. Med ett unntak er alle bilturene fra årene etter 2012.

Illustrasjonen øverst på denne siden er fra Sognefjellsvegen, en nasjonal turistveg. 

Hei, Henry Ford, hva har du  gjort, bytta til deg bileksos mot hestelort. Det var jo så godt ment, men nå er det alt for sent, for framskrittet har gått så altfor fort. (Øystein Sunde)

Bilturer i Nord-Norge

Bilturer i Øst-Finnmark

I tre artikler beskrives reiseopplevelser på bilveiene i Øst-Finnmark, langs russergrensen til ytterst på den østlige delen av Varangerhalvøya. Turene ga uutslettelige inntrykk. Inntrykkene deles i tekst og bilder med den som vil.

Serien starter her.

Bilturer i Midt-Finnmark

I tre artikler skal vi gjøre oss kjent med de midtre delene av Finnmark. Vi starter i Lakselv og følger E6 sør til Karasjok og nord til Tana bru. Deretter skal vi på fylkesveier ut den vestlige delen av Varangerhalvøya og til slutt til spissen av Nordkinnhalvøya. God tur.

Serien starter her.

Bilturer mellom Tromsø og Nordkapp

I to artikler tas du med på den muligens ultimate bilturen i Troms og Finnmark. Først kjører vi fra Tromsø til Nordkapp i tre dagsetapper langs de ytre delene mot havet i vest. Dernest går returen inn i landet, over Finnmarksvidda og gjennom Finland, før vi vender tilbake til Tromsø.

Serien starter her.

Bilturer i sørlige Troms og nordlige Nordland

I hele sju artikler kan du få være med på en sommerlig bilferie i Sør-Troms og nordlige Nordland. Turen starter og slutter i Tromsø. Første del går sørvest til Sommarøy. De to neste strekningene følger de nasjonale turistvegene over Senja og Andøya. Deretter besøker vi alle de andre kommunene i Vesterålen i Nordland fylke. Til slutt kjører vi inn i landet og oppsøker alle kommuner i Sør-Troms. 

Serien starter her.

Bilturer i Ofoten, Lofoten og Vesterålen - med en dash Sør-Troms på kjøpet

Velkommen til en nesten magisk biltur i noe av det vakreste norsk natur har å by på. I tillegg ønskes du velkommen til en lang rekke steder og attraksjoner av stor kulturhistorisk betydning. Vi starter i Narvik, fortsetter nord til Harstad før vi etterpå dreier sør på Nasjonal turistveg Lofoten, helt til endes. Til slutt svinger vi innom Vesterålen, etter totalt ca. 700 km.

Serien starter her.

Bilturer i Salten og Helgeland

Utgangspunktet for denne bilferien var å kjøre Nasjonal turistveg Helgelandskysten, den som alle snakker om skal være så vakker. De hadde rett. Vi gjorde det som en rundtur og startet sør i Brønnøysund. Derfra fulgte vi kystveien oppover til Bodø. Der svingte vi rattet østover og så sør på E6, før vi igjen dro over til Brønnøysund. Vi brukte åtte dager på rundreisen og tilbakela ca. 1000 km.

Serien starter her.

Fra Bodø til Narvik tar det fem timer å kjøre de 300 kilometerne. Hva om vi ganger den distansen med tre og legger inn tre overnattinger? Da får vi opplevelser fra Bodø til Fauske og videre gjennom Sørfold. Ikke minst får vi glede av avstikkere i kommunene Steigen og Hamarøy. Når vi så tar ferje over Tysfjorden forlater vi Salten og kommer til Ofoten og Narvik kommune. Da kan vi ta vendereis på andre veier, eller ikke.

En oversiktsartikkel er på vei… 

Alt du trenger er planen, veikartet og motet til å fortsette til målet ditt. (Earl Nightingale)

Bilturer på Vestlandet

Bilferier på Nord-Vestlandet og nord i Innlandet

To bilferier kan av andre kombineres til sin egen ferie.

Den første fortellingen er fra en bilferie i de nordlige delene av fylkene Vestland og Innlandet. Ferden går fra Førde i vest til Tynset i nordøst. Vi krysser Sognefjorden to steder, og nesten talløse fjellveier. Fire av dem er i tillegg nasjonale turistveger: Gaularfjellet, Sognefjellet, Rondane, og Valdresflya.

Les oversiktsartikkelen her.

Den andre fortellingen er fra en biltur som først går til de tre største byene i Møre og Romsdal (Ålesund, Molde og Kristiansund), for deretter å bevege seg inn mellom mektige fjell til et verdensarvområde. Rundturen inkluderer også avstikkere til nabofylkene Innlandet og Vestland.

Les oversiktsartikkelen her.

Biltur Vestlandet rundt

På denne bilturen i tre artikler skal du få bli med på en tilnærmet «grand tour of Vestlandet» – altså en moderne dannelsesreise gjennom det landskap og de kulturminner som setter sitt preg på denne landsdelen. Først skal fra Stavanger i sør til Lærdalsøyri helt nord og innerst i Sognefjorden. Deretter kjører vi omtrent hele Sognefjorden utover til Lavik. Til slutt får vi en etappe fra Sognefjorden sør til Bergen og Stavanger.

Veien er lang og kroket, men opplevelsene står i kø. I artiklene blir du kjent med svært mange av attraksjonene underveis, med oversiktlige beskrivelser og lenker til andre artikler her på Sandalsand for videre lesing.

Serien starter her.

Biltur i det indre av Vestlandet

En tidlig morgen dro vi ut på en firedagers biltur på Vestlandet. Vi skulle besøke to av de største fjordene, Sognefjorden og Hardangerfjorden, og også en av de mest berømte. Nærøyfjorden har sitt navn på den prestisjetunge verdensarvlisten. Flere stavkirker og noen meget spennende overnattingssteder stod også på listen.

Bilturen er omtalt i fire artikler og ellers med henvisninger til spesialartikler fra utvalgte severdigheter underveis.

Serien starter her.

 

Bilturer på Strilelandet

Dette er en liten serie, bygget litt gradvis opp. Den beskriver foreløpig tre bilturer på Strilelandet, dvs. Bergen bys tradisjonelle omland. Den første som ble publisert gikk til øyene i Austevoll i sørvest. Den neste bilturen tok for seg Sotra og Øygarden i vest. Den tredje gikk sørover til Os og Stord, for deretter å ta ferje over til Tysnes og nordover igjen gjennom Fusa og Samnanger. En himmelretning mangler, og følgelig får området nord for Nordhordlandbroen bli med tid og leilighet.

Biltur i Hardanger

På denne bilturen i seks artikler skal vi til den søndre delen av Hardangerfjorden i Vestland fylke, rundt Folgefonna. Vi er på jakt etter fruktblomstringen i mai. For den går det jo gjetord om skal være særs vakker. Vi fant den, og kan skrive under på hvor strålende den er.

Vi fant imidlertid mye mer på denne turen: Nydelig utsikt mot isbreen Folgefonna, en mektig fjord, idylliske gårdsbruk, herlige overnattingssteder, og ikke minst rotnorske tradisjoner i klesdrakter og bygningsmiljø.

Serien starter her.

Biltur Boknafjorden rundt

Denne bilturen dekker den vide fjorden på sørvestlandet, Boknafjorden. Beretningen om en intensiv to-dagers rundtur er gjengitt i to artikler, samt flere spesialartikler også her. Naturen har gitt oss en rekke fjordarmer som graver seg dypt inn i det fjellrike innlandet. Naturinntrykket er preget av å være grønt og overdådig, og dessuten gjør de gamle gårdstunene og små tettstedene dette til en svært attraktiv biltur.

Første del tar oss fra Stavanger nord til Haugesund og videre innover i landet til Sauda. Neste del fører oss gjennom trivelige og grønne Ryfylke tilbake til Stavanger, på det som er en Nasjonal turistveg. En komplett rundtur med bil på alle vis.

Serien starter her.

Slutt å bekymre deg for hullene i veien og feir reisen. (Fitzhugh Mullan)

Fjellovergangenes uendelighet gir rom for refleksjon, som her ved Haukeliseter i Vinje kommune.

Telemark - Vinje - Haukeliseter

Andre bilturer og eksterne nettsider

Samlingen omfatter dessuten mange flere turer. Flere enkeltartikler omtaler området rundt Oslofjorden og dalstrøkene innenfor. Tilsvarende enkeltartikler finner vi fra Rogaland og Agder. Først får du en introduksjon til de tre siste seriene. 

Bilturer mellom Vest- og Østlandet nest lengst i sør

I to artikler får du bli med på denne bilturen, og du får dessuten lenker til en rekke spesialartikler om opplevelser underveis. Vi kjører mellom Stavanger og Oslo på to fjelloverganger, men rutene krysser hverandre på østsiden av vannskillet.

Den sydligste går over Suleskar, Setesdal og Dalen, mens den nordligste krysser over Haukeli og gjennom snøskavler til Sauda. Det er noe vilt, vakkert og storslått ved disse fjellovergangene i Norge.

Serien starter her.

Biltur Sør-Norge rundt

En sommerdag la vi ut på en nesten 3000 kilometer lang biltur rundt hele den sørlige delen av landet. Opplevelsene stod i kø. Sirkelen startet i Stavanger, for det var her vi bodde. Deretter tok vi for oss hele Vestlandet fra sør til nord, rundt Trondheimsfjorden og over fjellet sørover mot hovedstaden.

Til slutt ble hjemreisen om Sørlandet den rene parademarsjen blant hvitmalte sommerhus. Norge, mitt Norge og alt det derre der er gjengitt i en serie på fire artikler.

Serien starter her.

I en klasse for seg: Nasjonale turistveger

Vi har i Norge lagt til rette for å oppleve landet langs 18 Nasjonale turistveger. De er spredt fra nord til sør, og inviterer oss inn i storslått natur med rike kulturopplevelser underveis. For å berike opplevelsene enda mer er det dessuten lagt vekt på å introdusere ny, til dels grensesprengende arkitektur og kunstverk langs veiene.

På Sandalsand ligger det artikler fra alle 18: Varanger, Havøysund, Senja, Andøya, Lofoten, Helgelandskysten, Atlanterhavsvegen, Geiranger-Trollstigen, Rondane, Valdresflye, Gaularfjellet, Sognefjellet, Gamle Strynefjellsvegen, Aurlandsfjellet, Hardangervidda, Hardanger, Ryfylke og Jæren

Finn praktiske veibeskrivelser og kart, i tillegg til anbefalinger til attraksjoner å oppsøke langs veiene. For å gjøre det tydelig, er turistvegene merket med brunt severdighetssymbol i kartet øverst på denne siden. Slå gjerne også opp Vegvesenet sin egen side om Nasjonale turistveger – se, nyt, drøm og kjør.

Veien er livet. (Jack Kerouac)

Dessverre har norske turistnettsider lidd av å være rene produktplasseringer. Vi vil ha konkrete forslag til bilturer og nøytrale beskrivelser av attraksjoner langs veien. NAF Reiseplanlegger er svært informativ. FjordNorway er en god side, det er også NordNorge.com. Vi skal heller ikke underslå at Visit Norway er blitt mye bedre med årene. 

Hvilken vei bør jeg velge? Mang en vei står meg åpen; og i valget kjenner man vismannen fra tåpen. (Henrik Ibsen, i Peer Gynt)

Katt i førersetet på bobil, Gjermundshavn ferjeleie ved Hardangerfjorden.

Telemark - Vinje - Haukeliseter

Ingenting bak meg, alt foran meg, som det alltid er på veien. (Jack Kerouac)

Oppslag om bilturer

Nasjonal turistveg Senja

Nasjonal turistveg Senja

Nasjonal turistveg Senja går over 133 km mellom Botnhamn og Gryllefjord på Fv862 under den ene spektakulære fjelltoppen etter den andre. Orientering...

Opplevelser i Stryn

Opplevelser i Stryn

I Stryn finner vi noen av Norges fremste turistmål. De har i over 150 år tiltrukket seg reisende fra inn- og utland. Her får du et riss av hva vi...

La ikke livet bli som en biltur med min morfar. Vi fant aldri noe sted å stoppe – for det kunne kanskje være noe enda hyggeligere rundt neste sving. Og så var det plutselig slutt på bensinen. (Tor Åge Bringsværd i Samtaler med svart hund)

Bilturer

Båtturer

Togturer