Bilturer

Her finner du forslag til bilturer og bilferier rundt om i vakre Norge. De er alle turer i storslått natur og med rike kulturminner.

Om bilturene

Et Norgeskart følger like under, dernest følger korte introduksjoner til de lengre bilturene, mens alle enkeltartikler ligger nederst på siden. Noen av turene er omtalt på engelsk på søstersiden Sandalsand Global.

I kartet kan du klikke på symbolet øverst til venstre i kartet for å vise innholdsfortegnelsen, og på den brutte firkanten til høyre for å åpne kartet i nytt (større) vindu.

Lengre bilferier er gjengitt med selve reiseruten inntegnet. De introduseres tekstlig nedover på siden. Korte bilturer vises med en markør. Nasjonale turistveger har egne markører. I kartet framkommer også årstallene for reisene. Med ett unntak er alle bilturene gjort i årene etter 2012.

Illustrasjonen øverst på denne siden er fra Sognefjellsvegen, en nasjonal turistveg. 

Hei, Henry Ford, hva har du  gjort, bytta til deg bileksos mot hestelort. Det var jo så godt ment, men nå er det alt for sent, for framskrittet har gått så altfor fort. (Øystein Sunde)

Bilturer i Nord-Norge

Bilturer i Øst-Finnmark

I tre artikler beskrives reiseopplevelser på bilveiene i Øst-Finnmark, langs russergrensen til ytterst på Varangerhalvøya. Turene ga uutslettelige inntrykk. Inntrykkene deles i tekst og bilder med den som vil.

Serien starter her.

Bilturer mellom Tromsø og Nordkapp

I to artikler tas leseren med på den muligens ultimate bilturen i Troms og Finnmark. Første del går fra Tromsø til Nordkapp i tre dagsetapper langs de ytre delene mot havet i vest. Andre del er returen. Den går inn i landet, over Finnmarksvidda og gjennom Finland, før vi vender tilbake til Tromsø.

Serien starter her.

Biltur i Ofoten, Lofoten og Vesterålen - med en dash Sør-Troms på kjøpet

Velkommen til en nesten magisk biltur i noe av det vakreste norsk natur har å by på. Velkommen også til en lang rekke steder og attraksjoner av stor kulturhistorisk betydning. Dette er introduksjonen til en rekke spesialartikler om denne billedskjønne delen av Norge. Vi starter i Narvik, fortsetter nord til Harstad før vi dreier sør på Nasjonal turistveg Lofoten, helt til endes. Turen avsluttes i Vesterålen etter ca. 700 km.

Serien starter her.

Alt du trenger er planen, veikartet og motet til å fortsette til målet ditt. (Earl Nightingale)

Bilturer på Vestlandet

Bilferier på Nord-Vestlandet og nord i Innlandet

To bilferier kan av andre kombineres til sin egen ferie.

Den første fortellingen er fra en bilferie i de nordlige delene av fylkene Vestland og Innlandet. Ferden går fra Førde i vest til Tynset i nordøst. Vi krysser Sognefjorden to steder, og nesten talløse fjellveier. Fire av dem er nasjonale turistveger: Gaularfjellet, Sognefjellet, Rondane, og Valdresflya.

Les oversiktsartikkelen her.

Den andre fortellingen er fra en biltur som først går til de tre største byene i Møre og Romsdal (Ålesund, Molde og Kristiansund), for deretter å bevege seg inn mellom mektige fjell til et verdensarvområde. Rundturen inkluderer avstikkere til nabofylkene Innlandet og Vestland.

Les oversiktsartikkelen her.

Biltur Vestlandet rundt

På denne bilturen i tre artikler skal du få bli med på en tilnærmet «grand tour of Vestlandet» – altså en moderne dannelsesreise gjennom det landskap og de kulturminner som setter sitt preg på denne landsdelen. Vi skal fra sør i Stavanger helt nord og inn til Lærdalsøyri. Deretter kjører vi omtrent hele Sognefjorden utover til Lavik. Siste etappe går sør til Bergen og Stavanger.

Veien er lang og kroket, men opplevelsene står i kø. I artiklene blir du kjent med svært mange av attraksjonene underveis, med oversiktlige beskrivelser og lenker til andre artikler her på Sandalsand for videre lesing.

Serien starter her.

Biltur i det indre av Vestlandet

En tidlig morgen dro vi ut på en firedagers biltur på Vestlandet. Vi skulle besøke to av de største fjordene, Sognefjorden og Hardangerfjorden, og også en av de mest berømte. Nærøyfjorden har sitt navn på den prestisjetunge verdensarvlisten. Videre på listen stod blant annet flere stavkirker og noen meget spennende overnattingssteder.

Bilturen er omtalt i fire artikler og flere spesialartikler om utvalgte severdigheter underveis.

Serien starter her.

 

Bilturer på Strilelandet

Dette er en liten serie, bygget litt gradvis opp. Den beskriver foreløpig tre bilturer på Strilelandet, dvs. Bergen bys tradisjonelle omland. Den første som ble publisert gikk til øyene i Austevoll i sørvest. Den neste bilturen tok for seg Sotra og Øygarden i vest. Den tredje gikk sørover til Os og Stord, for deretter å ta ferje over til Tysnes og nordover igjen gjennom Fusa og Samnanger. Området nord for Nordhordlandbroen får bli med tid og leilighet.

Biltur i Hardanger

På denne bilturen i seks artikler skal vi til den søndre delen av Hardangerfjorden i Vestland fylke, rundt Folgefonna. Vi er på jakt etter fruktblomstringen i mai. Den går det jo gjetord om skal være særs vakker. Vi fant den, og kan skrive under på hvor strålende den er.

Vi fant imidlertid mye mer på denne turen: Nydelig utsikt mot isbreen Folgefonna, en mektig fjord, idylliske gårdsbruk, herlige overnattingssteder, og ikke minst rotnorske tradisjoner i klesdrakter og bygningsmiljø.

Serien starter her.

Biltur Boknafjorden rundt

Denne bilturen dekker den vide fjorden på sørvestlandet, Boknafjorden. Beretningen om en intensiv to-dagers rundtur er gjengitt i to artikler, samt flere spesialartikler også her. Naturen har gitt oss en rekke fjordarmer som graver seg dypt inn i det fjellrike innlandet. Naturinntrykket er preget av å være grønt og overdådig, og de gamle gårdstunene og små tettstedene gjør dette til en svært attraktiv biltur.

Første del tar oss fra Stavanger nord til Haugesund og videre innover i landet til Sauda. Neste del fører oss gjennom trivelige og grønne Ryfylke tilbake til Stavanger, på det som er en Nasjonal turistveg. En komplett rundtur med bil på alle vis.

Serien starter her.

Slutt å bekymre deg for hullene i veien og feir reisen. (Fitzhugh Mullan)

Fjellovergangenes uendelighet gir rom for refleksjon, som her ved Haukeliseter i Vinje kommune.

Telemark - Vinje - Haukeliseter

Andre bilturer

Samlingen omfatter mange flere turer. Flere enkeltartikler omtaler området rundt Oslofjorden og dalstrøkene innenfor. Tilsvarende enkeltartikler finner vi fra Rogaland og Agder. Her følger først en introduksjon til de tre siste seriene. 

Bilturer mellom Vest- og Østlandet nest lengst i sør

I to artikler får du bli med på denne bilturen, og du får i tillegg lenker til en rekke spesialartikler om opplevelser underveis. Vi kjører mellom Stavanger og Oslo på to fjelloverganger, men rutene krysser hverandre på østsiden av vannskillet.

Den sydligste går over Suleskar, Setesdal og Dalen. Den nordligste krysser over Haukeli og gjennom snøskavler til Sauda. Det er noe vilt, vakkert og storslått ved disse fjellovergangene i Norge.

Serien starter her.

Biltur Sør-Norge rundt

En sommerdag la vi ut på en nesten 3000 kilometer lang biltur rundt hele den sørlige delen av landet. Opplevelsene stod i kø. Sirkelen startet i Stavanger, for det var her vi bodde, og tok for seg hele Vestlandet fra sør til nord, rundt Trondheimsfjorden og over fjellet sørover mot hovedstaden.

Hjemreisen om Sørlandet ble rene parademarsjen blant hvitmalte sommerhus. Norge, mitt Norge og alt det derre der er gjengitt i en serie på fire artikler.

Serien starter her.

 

I en klasse for seg: Nasjonale turistveger

Vi har i Norge lagt til rette for å oppleve landet langs 18 Nasjonale turistveger. De er spredt fra nord til sør, og inviterer oss inn i storslått natur med rike kulturopplevelser underveis. For å berike opplevelsene enda mer er det lagt vekt på å introdusere ny, til dels grensesprengende arkitektur og kunstverk langs veiene.

På Sandalsand ligger det artikler fra disse 15: Varanger, Havøysund, Lofoten, Atlanterhavsvegen, Geiranger-Trollstigen, Rondane, Valdresflye, Gaularfjellet, Sognefjellet, Gamle Strynefjellsvegen, Aurlandsfjellet, Hardangervidda, Hardanger, Ryfylke og Jæren. De tre som mangler er Senja, Andøya og Helgelandskysten.

Finn praktiske veibeskrivelser og kart, og ikke minst anbefalinger til attraksjoner å oppsøke langs veiene. Turistvegene er merket med brunt severdighetssymbol i kartet øverst på denne siden. Slå gjerne opp Vegvesenet sin egen side om Nasjonale turistveger – se, nyt, drøm og kjør.

Veien er livet. (Jack Kerouac)

Katt i førersetet på bobil, Gjermundshavn ferjeleie ved Hardangerfjorden.

Telemark - Vinje - Haukeliseter

Ingenting bak meg, alt foran meg, som det alltid er på veien. (Jack Kerouac)

Andre bilturer og eksterne nettsider

Samlingen omfatter mange flere turer. Flere enkeltartikler omtaler området rundt Oslofjorden og dalstrøkene innenfor. Tilsvarende enkeltartikler finner vi fra Rogaland og Agder.

Dessverre har norske turistnettsider lidd av å være rene produktplasseringer. Vi vil ha konkrete forslag til bilturer og nøytrale beskrivelser av attraksjoner langs veien. NAF Reiseplanlegger er svært informativ. FjordNorway er en god side, det er også NordNorge.com. NAF med samarbeidspartnere (eller sponsorer) står også bak NAF Lokalkjent, en tiltalende, nokså ny side. Den presenterer reisemål og opplevelser av høy kvalitet.

Hvilken vei bør jeg velge? Mang en vei står meg åpen; og i valget kjenner man vismannen fra tåpen. (Henrik Ibsen, i Peer Gynt)

Oppslag om bilturer

Opplevelser i Stryn

Opplevelser i Stryn

I Stryn finner vi noen av Norges fremste turistmål. De har i over 150 år tiltrukket seg reisende fra inn- og utland. Her får du et riss av hva vi...

Biltur opp Numedal

Biltur opp Numedal

Numedal har innbydende naturopplevelser og et buktende vassdrag å by på. Dalen har også rikelig med kulturminner. Vi skal nemlig til...

Opplevelser i Vik

Opplevelser i Vik

Vik er en kommune på brer seg ut på sørsiden av Sognefjorden. Svært mange kjører gjennom kommunen på riksvei 13, nord-sør på Vestlandet. Her kan du...

La ikke livet bli som en biltur med min morfar. Vi fant aldri noe sted å stoppe – for det kunne kanskje være noe enda hyggeligere rundt neste sving. Og så var det plutselig slutt på bensinen. (Tor Åge Bringsværd i Samtaler med svart hund)

Bilturer

Båtturer

Togturer

Pin It on Pinterest

Share This