Togturer

Togturer i Norge gir deg reiseopplevelser i verdensklasse. Ta toget om dagen, eller nattoget. Følg skinnegangen på nedlagte togstrekninger, eller prøv deg på en dresin. Finn fram til landets veterantog, og la deg bli trukket fram av damplokomotiv. 

Tog er en utmerket reisemåte

Et tog i fart. Landskapet farer forbi, snart utydelig, snart skarpt. Vann, mennesker, åkre, trær, fjell. Stasjoner. Toget står stille, folk kommer og folk går. En fløyte høres, et flagg vinkes. Vi skal videre.

Man får følelsen av å reise i langt større grad enn med fly. Med tog merker vi at det er langt, for vi er på landjorda. Vi får med oss skiftningene i naturen og omgivelsene ellers, gjennom by og land. Togreiser er mer behagelig enn å reise med bil, eller båt for den saks skyld. Selv om vi ikke har høyhastighetsbaner i Norge, så tar togreiser vesentlig kortere tid enn apostlenes hester, altså å .

Følgelig er det på sin plass at det på et nettsted som dette, er rom for en egen seksjon. En seksjon som konsentrerer seg om tog, men ikke bare om togreiser. Vi skal se på togets ulike utforminger, og hva skinnegående transportmidler har betydd og fortsatt betyr for vårt land.

Illustrasjonen øverst på denne siden er fra Ofotbanen.

Tog er vakre. De tar folk til steder de aldri har vært, raskere enn de noen gang kunne gå selv. Alle som jobber på tog vet at de har personligheter, de er som mennesker. De har sine egne mysterier. (Sam Starbuck, The Dead Isle)

Rundt om i verden

I den engelskspråklige delen av Sandalsand ligger det to artikler som anbefales. Den første heter «Exciting train journeys» og omtaler fem spennende togreiser rundt om i verden. Den andre heter «Special rails» og tar for seg andre skinnegående framkomstmidler. De har eksempler fra blant annet Norge. En egen artikkel er viet «Poems and quotes on trains«. Noen av dem finner du også på dette oppslaget.

På samme nettside ligger det beskrivelser av tog-opplevelser i 25 land, i Europa, Asia, Afrika, Nord-Amerika og Sør-Amerika. Sandalsands YouTube-kanal har en spilleliste med ti videoer fra togreiser i Norge, Myanmar, Kina, Mongolia og Russland. Eksotiske reisemål tenker du kanskje, ja kikk innom og bli inspirert. Det er det denne nettsiden er til for.

Jeg reiser aldri uten dagboken min. Man skal alltid ha noe oppsiktsvekkende å lese på toget. (Oscar Wilde)

Togstrekninger i Norge

Kartet nedenfor inneholder togstrekninger i Norge med ordinær persontrafikk. Vi har også museumsjernbaner og andre spesielle strekninger. De er særskilt omtalt i en egen artikkel og delvis i egne artikler. I kartet kan du klikke på strekningene og få opp leksikalsk informasjon og lenker til Sandalsands artikler. De sistnevnte ligger også nedenfor, sammen med annet togrelatert stoff.

…det som begeistrer meg med tog er ikke størrelsen eller utstyret, men det faktum at de beveger seg, at de legemliggjør en forbindelse mellom usette steder. (Marianne Wiggins)

Oppslag om togturer

Quiz – Tog

Quiz – Tog

Bli med på en quiz om tog. Her er det litt av hvert av skinnegående spørsmål, det spørs bare om dine svar også går på skinner.Nr. 1Svaralternativer:...

Dikt og utsagn om tog

Dikt og utsagn om tog

Reiser med tog gjør noe med en, det stimulerer til tanker, og til ettertanker. Her skal vi få et utvalg refleksjoner andre har gjort seg, i...

Fløibanen

Fløibanen

Fløibanen er en skinnegående kabelbane som årlig bringer over en million mennesker opp til Fløyen, og ned igjen. Den er en av Bergens mest populære...

Nede på stasjonen, tidlig en morgen står alle togene så pent på rad. Mannen på lokomotivet sveiver på et håndtak. Tøff, tøff, tøff, tøff – toget går. (Barnesang)

Det går ikke fra A til B. Det er ikke begynnelsen eller destinasjonen som teller. Det er turen i mellom … Dette toget lever med ting som bør sees og høres. Det er et levende, pustende noe – du må bare ønske å lære dets rytme. (David Baldacci, The Christmas Train)

Bilturer

Båtturer

Togturer