Et verdensarvsted må jo ha sitt museum, og det finner vi da også like ved den fredede bebyggelsen. Besøkende til Bergen bør ta seg en tur Bryggens museum og se hva arkeologiske utgravninger har framskaffet av informasjon. Her ser vi bygningsrester helt tilbake til 1100-tallet.
Opplevelser
Bergen har en lang historie med branner. I 1955 brant det på Bryggen og deler av området ble satt av til andre formål. Byens befolkning ville den gang helst ha revet alt det gamle. Heldigvis var der krefter i byen som ville det annerledes. Helt på enden av Bryggen bygget de et hotell og et museum, begge tegnet av Øyvind Maurseth. På branntomta benyttet man anledningen til å gjennomføre arkeologiske undersøkelser. En del av funnene integrerte man i det museum som åpnet i 1976. Tre år etter skrev UNESCO inn Bryggen på sin verdensarvliste som nummer 59.
Det er ganske spennende å oppleve brannruinen og framstilling av de forskjellige kulturlagene som ble avdekket under undersøkelsene, lag som strekker seg århundrer tilbake akkurat her. En del av de rike funnene som ble gjort er også satt inn i montre, og en del plakater forteller litt om sammenhengene. Jeg sitter likevel med et inntrykk av at her kunne man gjort mer for å framheve Bryggens betydning som verdensarvsted. Hanseatenes virksomhet er for øvrig meget godt framstilt i det Hanseatiske museum innerst i Vågen.
Bryggens museum har både kiosk og kafe, og har lokaler nok til også å tilby store midlertidige utstillinger. Sjekk ut museets nettsider for mer informasjon.
Bildegalleri
Her følger til slutt noen bilder fra Bryggens museum du kan åpne og bla gjennom. Jeg har også lagt inn bilder fra middelalderens Katarinahospital, en ruin vi finner like over veien.
Praktisk
Museet ligger greit til ved enden av Bryggen, like ved Mariakirken og før man kommer ut til festningsområdet Bergenhus. Her er det greiest å komme til fots.
Finn andre artikler fra Bergen, her på Sandalsand.