Byvandring i Arendal

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 07.10.2020Agder, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Bli med på en liten vandring i Arendal sentrum. Stikkordene er Tyholmen og båthavna, et trivelig høydedrag med gamle hus, en høyreist kirke, Pollen og kvadraturen like bak. Som bildet over viser, behøver ikke avstandene være store.

En kort byhistorikk

Det er ikke unaturlig at det ble en by her. Den ligger til sjøen, selveste hovedveien i gamle dager, og havneområdet ligger beskyttet bak øyer og holmer utenfor. De største er Hisøy og Tromøya. Samtidig er byens gamle sentrum, som også i dag er sentrum, nær både gamle og nye ferdselsårer på landjorda.

By ble Arendal allerede i 1837, drøye hundre år etter at den først fikk kjøpstadrettigheter. Da hadde det allerede i et par hundre år vært en tettere bebyggelse her ved utløpet av Nidelva. Fra inngangen til 1800-tallet vokste Arendal fram som en betydelig sjøfartsby, og var i 1807 nest størst i landet, etter Bergen. Napoleonskrigene var ikke god for byen – ei heller for landet – men Arendal samlet troppene og opplevde ny vekst fram mot slutten av århundret. I 1884 toppet byen listen over viktigste sjøfartsbyer i Norge.

Deretter gikk det nedover, bratt nedover, som i resten av regionen. En lang periode med økonomisk stagnasjon fulgte, og med det lite utvikling nesten samme hvordan man måler den. Sjøfarten klarte ikke overgangen fra seil til damp og videre til motor. Befolkningen i 1945 var like stor som i 1884.

Veksten i årene underveis, og forsåvidt helt opp til vår tid, kom gjennom kommuneutvidelser. I dag har Arendal mange fredete kulturminner, og store deler av det gamle sentrum nede i sjøkanten er omfattet av Riksantikvarens register over kulturmiljøer av nasjonal interesse.

Opplevelser

To navn går igjen når det kommer til utforske det gamle bysenteret: Tyholmen og Pollen. Vi skal ta dem for oss til fots, etter tur. Sandalsand med følge kom med bil og kjørte like fram og inn i et parkeringshus i fjellet under den monumentale Trefoldighetskirken på Tyholmen. Herfra vandret vi runder gjennom hele sentrum til fots, og det er ikke spesielt store avstander å tilbakelegge.

Tyholmen

Tyholmen var den største av flere holmer i det som i dag er havnebassenget. Den ble gjort landfast i 1933 og er altså nå en halvøy, i søndre enden av sentrum. Bebyggelsen her ble ikke i samme grad rammet av bybrannene på fastlandet på 1700- og 1800-tallet, og flere eldre bygninger er bevart både i sjøkanten og opp i høyden.

Vandreruten man bør følge, følger sjøkanten forbi hoteller og restauranter. Her bygde velstående handelsmenn sine boliger og pakkpoder. Flere bygninger står igjen, men det mest markante er det gamle rådhuset. Det var opprinnelig bolig til en av byens rikinger.

Herfra går det en bratt bakke opp i det trivelige trehusmiljøet på toppen av Tyholmen. Riktig sjarmerende er det, og dagens beboere vet å sette pris på det og ta vare på det. Det var håndverkere og mindre bemidlede som bosatte seg her oppe, og det ser vi på størrelsen av bebyggelsen. Det er småhusene som går igjen.

Vi fortsetter rundt toppen av holmen og passerer den mektige gamle gymnasbygningen og går ned bakken til Trefoldighetskirken, bygget i tegl. Med sine 1200 sitteplasser, er det en stor kirke. Ikke minst ruver den i høyden. Tårnet er på hele 87 meter.

Pollen

Pollen er perlen i Arendal. I Pollen ligger restaurantene og caféene med sin uteservering tett i tett rundt hele havnebassenget. Så som København har sitt Nyhavn, har Arendal sin Pollen. Her kan du spise ferske rundstykker og mild ost til frokost mens du ser bladene bli store og grønne på trærne. Nikke til fremmede på nabobenken og nyte disse første virkelige sommerdagene der du kan gå uten jakke fra morgenen av.

(Byens turistinformasjon)

Pollen er byens forlystelsessentrum. Her yrer det av liv nærmest året rundt. Restaurantene og barene ligger tett i tett på begge sider av denne vågen som trenger dypt inn i det gamle sentrum. Sammen med de nokså snorrette gateløpene like innenfor, avgrenset av bratte bakker opp på alle kanter, har det vært markeds- og handelsområdet i Arendal i århundrer.

Byrommet preges av nyere bygninger, men også noen markante murbygninger fra slutten av 1800-tallet. Den opprinnelige Pollen lå imidlertid litt bortenfor, der hvor Torget ligger i dag flankert av kjøpesenter og kulturhus. En kanal førte fra den ned til det som i dag kalles Pollen. Men det er historie.

En byvandring i Arendal kan lett slutte her, på bryggekanten eller i en av restaurantene. Om man da ikke skulle falle for fristelsen til å stikke inn i de mange butikkene, eller leke i fontener og plasser på en varm, solrik sommerdag. Arendal er en populær by for fastboende og feriegjester. I moderne tid er Arendalsuken blitt et trekkplaster, når rikspolitikere og andre samfunnstopper samles til stevne.

Finn fram

Det er kanskje unødvendig å legge inn et kart i akkurat denne artikkelen, men likevel. Her er det, og du vil finne alle stedene nevnt i teksten igjen på kartet.

Les mer

Arendal er selvsagt omskrevet og omtalt mange steder. De som liker leksikon kan lese oppføringene hos Wikipedia og Store norske leksikon. Se også oppslaget om Arendal på Riksantikvarens NB!-register. Turistinformasjon finner vi hos VisitSorlandet.

Her på Sandalsand vil du finne flere artikler fra Arendal kommune, og mange andre reisemål og opplevelser i det fylket vi er i, altså Agder.