Dagali museum

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 19.06.2023Buskerud, Gårdstun, Museer |

Anslått lesetid:

Dagali Museum var opprinnelig en privat samling. Nå finner vi 12 bygninger som viser oss byggeskikken i Dagali, Skurdal, Tunhovd og Uvdal.

Bakgrunn

Lærer og fanejunker Gunnar Stensen (1870-1970), startet å samle gjenstander rundt 1900 og bygninger fra rundt 1920 og framover. Han bygget opp samlingen på sin egen gård, Fagerlund. I 1947 testamenterte han hele museet til bygda, og Dagali museumsforening ble stiftet for å drive det videre.

På Digitalt museum skriver museet:

Hvis en gård i gamle dager hadde de husene som trengtes for å sies å være vellordnet, måtte husluten bestå av stue, stabbur, sommerstue (eldhus), låve, fjøs, sauestall og hestestall. Dessuten hadde de fleste gårdene i Dagali smie og badstue samt kvern som de kanskje var to om. De andre betalte for å få malt kornet sitt, enten med penger eller med en porsjon mel.

(Dagali museum)

I realiteten er det det som dette bygdetunet er blitt, bare at det har samlet inn funksjonsbygg og gjenstander fra ulike deler distriktet, Dagali, Skurdal, Tunhovd og Uvdal. Her står et stabbur, en låve, en smie, et kvernhus, en hestestall, to stuer, en badstue og et fjøs. I tillegg finner vi en skolestue fra bygda og et utstillingsbygg med drakt- og gjenstandssamling. De fleste av de 12 bygningene på Dagali museum er fra 1700- og 1800-tallet.

Hver sommer stiller anerkjente kunstnere ut i Kjønaas-stabburet. Museumsdagen under Dagali-dagan midt i juli har blitt en tradisjon, med utegudstjeneste, servering, åpne hus og ulike aktiviteter.

Opplevelser

Når man kommer hit utenfor sesongen, får man ikke samme inntrykk dessverre som når det er mulig å titte inn. Selv om museet skriver at «tunene er selvfølgelig åpne for alle utenom åpningstidene» så var porten låst med hengelås og Sandalsand så ikke syn på å hoppe over skigarden. Men, like fullt, her er noen bilder.

Finn fram

Vi er høyt til fjells i Sør-Norge. Fv40 går sørover Numedal fra Geilo. Over i dalføre nummer to etter Geilo kommer vi til Dagali. Det er knapt et sted, men vi finner en Jokerbutikk. Dagali museum ligger en kort kjøretur bort Bygdevegen, i retning Dagali hotell.

Les mer

Dagali museum har en nettside som viser at de er del av Hallingdal museum. På den siden finner man praktisk informasjon som at de åpent i juli og halve august, noen dager i uken. De har også lagt ut mange bilder av bygningene på Digitalt museum, og de har et engasjement på Facebook.

Sandalsand har flere artikler fra Hol kommune og Buskerud fylke.