Det er 2023, men her er 2022 i tilbakeblikk

Publisert 01.01.2023Publisering |

Anslått lesetid:

2022 er ute og denne artikkelen er et tilbakeblikk på Sandalsands reiser og artikler. Det var nok et eksepsjonelt år. Det ble kun én utenlandsreise, men til gjengjeld ga det mer tid til innenlandsreiser i Norge. Les deg også opp på min «bucket list» for kommende år, 2023.

Sandalsand publiserer inntrykk på to nettsider: Global og Norge. Det finnes også profiler på YouTube, Instagram og Twitter.

Verden i 2022

Reiser i utlandet

2022 var året da pandemien løsnet grepet om verdensreiser, selv om utfordringene forble store deler av året, i deler av verden. I februar besøkte jeg London, etter en utsettelse fra året før. Men det var det. Som årene før tilbrakte jeg ferien på norske reisemål.

Sandalsand Global, nettsiden

I fjor skrev jeg at denne nettsiden er om ikke død, så i de fleste henseender sovende. Når jeg ser tilbake på 2022, publiserte jeg åtte nye artikler – en liten økning. Jeg har 36 artikler som venter på å bli skrevet og publisert.

På den annen side er det så mange som 927 innlegg å glede seg over, sammen med 31 faste sider (tilgjengelig via menyelementene). I tillegg har jeg brukt mye tid på å øke leseopplevelsen (SEO) på dette nettstedet. Mange innlegg og sider har blitt oppgradert og forbedret gjennom året.

Antall visninger av nettstedet var mye bedre enn de to foregående årene, og nådde mer enn 17 000. Likevel er dette langt under den gode gamle tiden.

Det er tydelig at Sandalsand Global, som har tekst på engelsk og hele verden som arena, møter en mye skarpere konkurranse. Likevel er det åpenbart at med lite ny aktivitet, sender Google færre besøkende til Sandalsand.

Artiklene med flest treff i 2022

Norge i 2022

Reiser og opplevelser i Norge

I ettertid var 2022 et godt år for reise, i hvert fall for meg. Det var plass til tre lange bilturer. Den ene dro til indre strøk av Østlandet, som jeg bare hadde vært på kort besøk for år siden. Neste tur gikk til den aller nordligste delen av landet, i Finnmark fylke. Den tredje bilturen var en enda mer omfattende tur i Nord-Norge.

Til min store tilfredshet har jeg de siste årene kjørt de fleste veier i Nord-Norge. Annen reisevirksomhet var begrenset til mitt eget fylke, Rogaland, i sør.

Ved inngangen til 2022 satte jeg opp en kortliste med ønskemål for året. Her er den, med fasit.

  • Nasjonale turistveger – avslutte serien med de resterende. Det betyr å ta for meg turistvegene på Andøya og Senja. Det betyr også at jeg kan få sett mer av Sør-Troms. Den aller siste turistvegen er Helgelandskysten, men det blir nok for ambisiøst dette året. FASIT: Ganske riktig, det ble de to turistvegene og Helgeland får bli et annet år.
  • Finnmark – utpostene lengst mot nord. Mehamn, Berlevåg og Båtsfjord, og attpåtil Ingøya lengst mot nordvest. FASIT: Det ble de i nord, ikke Ingøya. Ikke verst bare det.
  • Togreiser – ta for meg enda flere togstrekninger i landet, og da særlig veterantogene som kun kjører på sommeren. FASIT: Slik ble det ikke, men jeg fikk i alle fall tatt noen fine bilder av Krøderbanen selv om jeg ikke kom om bord.
  • Vandringer i fjellheimen – Hardangervidda og Rondane peker seg kanskje mest ut. FASIT: Ingen dessverre.
  • Vestfold og Telemark og indre Agder – for her har jeg store gapende hull på mitt reise- og opplevelseskart. FASIT: Ingen besøk, men stadig mye å se fram til.

Sandalsand Norge, nettsiden

Denne nettsiden brukes til å formidle erfaringer fra mitt eget land, på norsk. Ser vi 2022 i tilbakeblikk, fikk lesere av Sandalsand Norge 65 nye artikler dette året. Dette er færre enn de to foregående årene, men på nivå med mine egne ambisjoner. Det betyr at det i snitt publiseres mer enn én artikkel hver uke.

Som alltid henger jeg etter med å beskrive årets reiser, og jeg har noen spennende temaer i ermet som går utover de rene reisebeskrivelsene. Til sammen har jeg en liste med 65 uskrevne artikler.

Jeg har fortsatt arbeidet mitt med å optimalisere nettsidene for søkemotorer, for å rangere høyere på treffsidene til (spesielt) Google. For enkelte søkeord havner Sandalsand høyt på forsiden, og det er ambisjonen for nesten alle artiklene på denne nettsiden. Det gjør at flere klikker seg inn, og kan bli inspirert til å utforske Norge.

Ved årsskiftet består nettsiden av 854 publiserte artikler pluss 43 faste sider. Antall bilder er ca. 16 500. De er fra 229 kommuner, det vil si 64 % av alle kommunene i landet. Dere lesere klikket på sidene mer enn 140 000 ganger. Det er på nivå med 2021, det nest beste året noensinne.

Artiklene med flest treff i 2022

Andre sosiale medier

For Sandalfilm, YouTube-kontoen min, passerte antallet visninger 928 000. Økningen er svært lav. Det henger klart sammen med en nullvekst i antall videoer.

Jeg lastet opp 10 nye bilder på Sandalgram, som er Instagram-kontoen min. Antall følgere er 452, omtrent det samme som året før. På Sandaltweet (Twitter) deler jeg uregelmessig interessante artikler. Jeg deltar imidlertid ikke i diskusjoner eller direkte kommunikasjon med andre Twitter-brukere. Antallet Twitter-følgere ved årsskiftet var 6 095, som er lavere enn året før.

Når vi ser på 2022 i tilbakeblikk, minker min egen aktivitet på sosiale medier. Sandalsand på alle kanaler leses og sees i mindre grad enn tidligere år. Unntaket var som tidligere Sandalsand Norge. Ny aktivitet øker klikkfrekvensen.

Ønskeliste

I flere år har jeg publisert min «bucket list» over steder jeg vil reise. Nederst i fylkesoversiktene i Reisemåls-menyen finnes mer omfattende lister. Finn tidligere år nederst. Her er oppdateringen for 2023:

  • Nasjonale turistveg Helgeland. Dette er den eneste av landets 18 turistveger jeg enda ikke har kjørt. Jeg vurderer å kombinere det med Trøndelag.
  • Togreiser – ta for meg enda flere togstrekninger i landet, og da særlig veterantogene som kun kjører på sommeren. 
  • Vandringer i fjellheimen – Hardangervidda og Rondane peker seg kanskje mest ut.
  • Vestfold og Telemark og indre Agder – for her har jeg store gapende hull på mitt reise- og opplevelseskart.

Les mer

Dette var 2022 i tilbakeblikk. Finn alle årsoppsummeringer og ønskelister for de kommende årene på dette oppslaget.

Les hva jeg skriver på Sandalsand Global om 2022 (omtrent det samme som ovenfor) og en liste med mine drømmereiser til fremmede land.