Dører i Sogndalstrand

Sist endret 29.05.2023 | Publisert 28.06.2017Kultur, Rogaland |

Anslått lesetid:

Den som vandrer gatelangs i et bysentrum med litt historie, vil lett la seg distrahere av dørenes utforming. Mange av dem er rett så billedskjønne. Sogndalstrand er en gammel by, med én gate og en overflod av spennende dører.

 

Det gjør seg nesten litt selv at man skal vandre sakte i Sogndalstrand, det lille ladestedet i havgapet sør i Rogaland. Byen har lenge vært del av den internasjonale gå-sakte-foreningen CittaSlow. Her skal man ta livet med ro, nyte stemningen, ta inn atmosfæren og eventuelt saltråken fra sjøen utenfor.

Bygningsmassen i Sogndalstrand og kulturlandskapet rundt, er et av bare 13 fredete kulturmiljøer i Norge og tidligere det eneste med bypreg. Bygningene stammer fra 1700- og 1800-tallet, og da hadde man jo gjerne andre idealer i utforming av f.eks. dører.

Lokalt finner vi en plakat som heter Dører i Sokndal. Plakaten har som navnet antyder også med andre dører i kommunen, og det innebærer ganske enkelt at den også inkluderer kommunesenteret Hauge. Denne artikkelen om dører i Sogndalstrand tar ikke mål av seg å ta opp konkurransen med plakaten, men her skal du likevel få et utvalg bilder. De er alle fra lyse kveldstimer midtsommers.

 

 

Les mer

Her på Sandalsand vil du finne annet relevant lesestoff. Her er noen eksempler.