Drammens kunstmuseum

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 11.05.2023Buskerud, Kunst, Museer |

Anslått lesetid:

Drammens kunstmuseum ligger på Marienlyst i sentrum og byr på et svært severdig tilbud norsk kunst, av svært ulikt slag.

Først litt om Drammens museum

Stiftelsen Drammens Museum kan trekke sine lengste aner tilbake til 1867, men er i dag et konsolidert museum med en rekke besøksarenaer.

Museet driver tre av de gamle lystgårdene i Drammen (Austad, Gulskogen og Gamle Marienlyst) og har eldre bygninger i friluftsmuseer dels på Marienlyst (Hallingtunet) og i hovedsak på Bragernesåsen. Kunsten vises fram i to bygninger på Marienlyst, og det er de vi skal oppsøke i denne artikkelen.

Les mer:

I tillegg forvalter museet ca. 50 000 registrerte gjenstander innen alt fra billedkunst, møbler, redskaper og tekstiler – fra Drammen, Buskerud fylke og andre deler av landet og verden. Hovedtyngden av materialet er fra 1700- og 1800-tallet, men med noe sterkere betoning gjennom de siste tiårene av nyere kunst og design.

Opplevelser i kunstmuseet

Drammens kunstmuseum viser fram sin kunst i to bygninger på Marienlyst. Den eldste er en staselig bygning fra 1930, etter mønster av en dansk herregård fra 1700-tallet. Der finner vi flere faste kunst- og gjenstandssamlinger av historisk karakter. En er «Glimmer og gavn» som viser borgerhjemmet omkring 1900 med praktstykker av teppekunst , møbler, serviser og tekstiler. 

En annen fast utstilling er «Nøstetangenrommet» med 1700-talls glasskunst fra Nøstetangen, blant annet den berømte Bacchuspokalen (se bilde under), og smakebiter av den sjeldne Drammensfajansen. Rommet har også gjenstander av sølv og tinn fra andre produsenter.

«Gjenstander for livet» viser en lang rekke gjenstander fra århundrenes løp, slik livet artet seg for borgere og bønder.

Lychepaviljongen fra 1990 var en etterlengtet utvidelse av utstillingsarealet, i moderne lokaler. Her finner vi også faste utstillinger fra museets kunst- og designsamling, og to saler for skiftende utstillinger. I Lychepaviljongen finner vi dessuten en interessant museumsbutikk, og en kafé med velsmakende tilbud.

Det digitale museet

Når man er kommet hjem, eller før man drar innom museet, kan det være greit å vite at Drammens museum også har et opplegg med digital formidling. Dette framstår å være noe av et nybrottsarbeid blant norske kunstmuseer, og er et veldig bra tilbud. Gå ganske enkelt inn på denne nettsiden og få (gratis) tilgang til videoer med kunstfaglige foredrag og visninger av utstillinger direkte i nettleseren din.

Selvsagt er også Drammens museum godt representert med fotografier av sine samlinger på DigitaltMuseum.

Finn fram (kart)

Drammens kunstmuseum ligger på Marienlyst i bydelen Strømsø på sørsiden av Drammenelva. Det er enkelt å spasere hit fra de andre delene av sentrum. Parkering får man lete opp i nærheten.

Les mer

Alt dette betyr at museet anbefales på det varmeste, både å oppsøke rent fysisk, men også digitalt. Slå opp på nettsiden til Drammens museum for informasjon om kunstmuseet og de andre stedene de driver sin aktivitet. Det er forresten en veldig god og informativ nettside.

Sandalsand har flere artikler fra Drammen kommune og i fra Buskerud fylke. Denne nettsiden har dessuten beskrivelser av en lang rekke kunstmuseer over hele landet. Se hovedoppslaget om Kunst.