Edens hage ligger i Norge og heter Flor & Fjære

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 18.07.2020Kultur, Natur, Rogaland |

Anslått lesetid:

Flor & Fjære er et henrivende sted. Blomsterprakten er fantastisk, lyden av sildrende vann er avslappende, omviserne er gjestfrie og entusiastiske, og maten er utmerket. Det er simpelthen helt utrolig at vi har en slik oase like utenfor Stavanger.

 

Opplevelser

På den værharde nordsiden av en liten øy i Boknafjorden, Sør-Hidle, kjøpte gartnerfamilien Bryn fra Stavanger en hyttetomt i 1965. De satte igang med å plante trær for å gi ly mot nordavinden. Mange år senere var grønne fingre fortsatt i full sving med å utvikle et lite paradis for familien. Fra 1995 også for besøkende gjester. 

Ryktene begynte å gå allerede samme året familien åpnet ferieøya for besøkende. Neste år var det ti ganger så mange som ville ut, og siden har virksomheten bare økt. De er dyktige, både som kremmere og som gartnere, for hagen trekker nå til seg opp mot 35.000 gjester i året, og den utvikles og utvides for hvert år. Her kommer man med pakkeløsning, enten betalt av sine arbeidsgivere eller forretningsforbindelser, eller av egen lomme. Flere daglige avganger med hurtigbåt bringer gjestene ut til Flor & Fjære fra Vågen i Stavanger. Overfarten tar en knapp halvtime og bonusen er et lite innblikk i øyriket i den sørlige delen av Boknafjorden. 

Vel framme får vi omvisning, en meget god treretters, og deretter tid på egenhånd til å nyte omgivelsene før båten tar oss med tilbake til byen. 

Sesongen er fra mai til september, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid. Nå som tredje generasjon har tatt over, er det bare å ønske lykke til videre. Sommeren 2020 kom jeg hit for tredje gang, men det var 15 år siden sist. Mye var endret siden da, og ikke bare gjennom de 50.000 sommerblomstene som plantes ut hvert år. Utvidelser i terrenget, egne tema-avdelinger (japansk, californisk, toscansk og hvite strender) har kommet til. I 2020 stod også et nytt stort drivhus ferdig. Der skal man kunne bespise 1.000 gjester i enda mer tropiske omgivelser, samt dyrke fram sommerblomstene på stedet – istedet for å frakte alt fra gartneriet i Stavanger. På Flor & Fjære hviler de aldri. Kundene står i høysetet og skal tilbys wow-opplevelser hvert år, for hvert besøk.  

 

Finn fram

Kartet viser hvor i verden vi finner Flor & Fjære. Saken er imidlertid at du ikke kommer hit uten videre. Sør-Hidle er en øy og området er privat. Man må bestille omvisning og middag, selv om man kommer på egen kjøl. For de aller fleste handler det om å oppsøke nettsiden til Flor & Fjære og bestille full pakke der. Da følger båtreisen på 30 minutter fra og til Vågen i Stavanger med på kjøpet.

 

 

Les mer

Der er ingen andre slike steder i Norge, så lenker til tilsvarende artikler finnes ikke her på Sandalsand. Derimot kan du lese om annet å gjøre i kommunene Strand og Stavanger, og i Rogaland fylke.