Egersund, rik på fisk og frykten for den Allmektige

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 15.07.2012Kultur, Religion, Rogaland |

Anslått lesetid:

Egersund er en liten by på sør-vestkysten av Norge. Den har alltid vært en god havn for fiskebåter som kommer inn med sin fangst. Og den er også sentrum for et knippe svært ortodokse kristne sekter.
 

Introduksjon

Norge har i tusen år vært et overveiende kristent land. Siden reformasjonen har mesteparten av befolkningen vært luthersk, og døpt i statskirken. Kysten fra Kristiansand i sør til Karmøy i Nord-Rogaland blir ofte kalt den «mørke» kystlinje.

På denne kysten har religiøse følelser vært spesielt sterke og de har hatt dyptgripende virkninger på politikk og kultur i en vid definisjon av begrepene. Norske misjonærer har vært, og er fortsatt, utplassert over hele verden. De første norske utvandrerne til Amerika, en gruppe kvekere, satte ut fra Stavanger i 1825. Forbudsbevegelsen (anti-alkohol) har vært sterk, og det har også negative holdninger til sekulære aktiviteter som dans og gambling vært.

 

Norway - Rogaland - Egersund church

Egersund kirke

 

Regionen har også sett en rekke utskillelser fra statskirken. Den nasjonale kirken har hatt et rykte for ikke å være sterk nok, fremme for mange reformer, og for å være altfor inkluderende av ulike oppfatninger – og hva noen vil kalle vantro. Denne «mørke» kystlinje har opplevd en rekke sekter, noen av dem sentrert rundt sterke, karismatiske ledere. Dette har vært tilfelle bare få andre steder i Norge, og vi må nok til Læstadianerne helt nord i landet for å finne tilsvarende.

 

Sektene

Noen sekter ble kalt de «sterke troende» eller rett og slett de «sterke»: «Samfundet» (ofte kalt Lomelendingene), «Det Almindelige Samfund» (Perane) og «Det Almindelige lutherske Samfund» (Larsane). De har et slektskap, men bare ved at de sprang ut av hverandre.

 

Norway - Rogaland - Egersund

Gatebilde fra Egersund

 

Hva har alt dette har å gjøre med Egersund? Vel, mange slike samfunn er sentrert i og rundt denne byen, og de er fortsatt aktive med egne skoler og ellers ved at de spiller en viss rolle i lokalsamfunnet. Det er på den annen side ikke mange tilhengere, bare noen få tusen.

Bortsett fra de koblede kilder ovenfor har jeg ikke funnet mye på nettet. Her er noen flere lenker: «De sterktroende» og «Samfundet» på nettsiden til Dalane Folkemuseum og artikkelen «Sterke troende» på Store Norske Leksikon.

 

Norway - Rogaland - Egersund

Hotell i Egersund

 

Besøkende vil finne en attraktiv by

Rent bortsett fra dette er Egersund en koselig by. En del av byggene vitner om at det har vært penger her opp gjennom årene, andre er av det enklere slaget. Et par timers vandring i byen bør være noe alle kan unne seg.

Les spesialartikkelen om byvandring i Egersund.

Mat er det også å få, prøv da gjerne på Hauen kro eller på Grand hotell, eller om du kommer en hverdag kan du stikke innom et konditori.

 

Denne videoen er ikke om de religiøse gruppene. I stedet har jeg fotografert og filmet bygninger i sentrum en stille søndag.

 

Finn fram

Til Egersund kommer man med bil som en avstikker på noen kilometer fra E39. Riksvei 44 (Nordsjøveien) går rett gjennom sentrum. Det er også mulig å komme hit med tog og buss. Der er en stor og god parkeringsplass like ved kirken.

 

Les mer

Her på Sandalsand kan du lese en rekke artikler om Eigersund kommune og tettstedet Egersund. Se også fotoalbumet blant alle fotoalbumene fra kommunene i Rogaland.