Eikaasgalleriet i Jølster

Publisert 15.01.2022Kunst, Museer, Vestland |

Anslått lesetid:

Eikaasgalleriet i Jølster er et kunstmuseum tilegnet én kunstner. Ludvig Eikaas (1920-2010) vokste opp ved Jølstravatnet og museet ligger lett tilgjengelig like ved E39.

Bakgrunn

Ludvig Eikaas flyttet tidlig til Oslo for å gå på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1942, deretter ved Statens Kunstakademi og ved Kunstakademiet i København 1948. Senere hadde han studieopphold i en rekke europeiske land, bl.a. Frankrike og Italia.

Eikaas debuterte på Statens Høstutstilling 1946 og ble en av pionerene innen non-figurativ kunst i Norge. Han går for å være en av etterkrigstidens mest originale og markante norske billedkunstnere. 

Eikaas prøvde seg innen flere sjangre; malerkunst, grafikk, tegninger, trykkplater og skulpturer.

På begynnelsen av 1990-tallet ga Eikaas kunstsamlingen sin til hjemkommunen Jølster. Museet åpnet i 1994 i det gamle meieriet på Ålhus på nordsiden av det langstrakte Jølstravatnet, helt i vannskorpen. Meieriet fikk kommunen bygget om til galleri og satte dessuten i stand et atelier og bolig som Eikaas kunne benytte sine siste år. Ellers var det i Oslo han bodde gjennom den meste av sitt voksne liv. Der ble han fra 1970 professor ved Statens Kunstakademi, senere også rektor ved samme institusjon.

På en plakat i utstillingen finner vi følgende utsagn:

Jeg har helt fra den første tiden jeg begynte å lage bilder tenkt meget over dette faktum at klikker og miljøstrømninger kan ødelegge en totalt. Vi har sett mange eksempler på dette. Derfor bestemte jeg meg tidlig for å opparbeide hardhudethet og være meg selv, koste hva det koste ville. Jeg har gjort mange tabber og har vel noen igjen på min tildelte tabbekvote. Men jeg har seiret over det negative – og det er godt gjort, som det heter i devisen på et av mine materialbilder (Ludvig Eikaas)

Opplevelser

Det er et lyst og luftig galleri. Gulvarealet er ganske stort, og får med sine indre vegger et ganske stort spillerom å framvise kunsten på. Det kan være en fordel, for samlingen teller over 850 verk i ulike teknikker.

Så kan vi legge til at museet er lett tilgjengelig ved E39 og bør oppsøkes dersom man farer forbi en eller andre veien. Det skilter med egen badestrand og universell tilgjengelighet. Museet har en kafé og selger grafikk, kort og bøker.

Her er noen bilder fra besøket. De får vel egentlig fram ganske godt den variasjon i teknikker og motiver som Ludvig Eikaas var så kjent for.

Finn fram

Eikaasgalleriet ligger ved E39 langs nordsiden av Jølstravatnet, i Sunnfjord kommune og Vestland fylke. Vi finner en grei parkeringsplass like utenfor inngangen og vannet rett nedenfor.

Les mer

Eikaasgalleriet i Jølster er en del av Sogn og Fjordane Kunstmuseum. Galleriet (museet) har selvsagt en nettside som du bør oppsøke for kunnskap om åpningstider. Der finner du også informasjon om kunstneren selv. Les mer om Ludvig Eikaas i Norsk kunstnerleksikon og Norsk biografisk leksikon.

Sandalsand har flere artikler om kunst i Norge, blant annet besøk til Sogn og Fjordane kunstmuseum i Førde og Astruptunet på motsatt side av Jølstravatnet.

Finn også andre artikler fra Sunnfjord kommune og Vestland fylke.