Er Henningsvær Nordens Venezia?

Sist endret 14.10.2022 | Publisert 31.08.2017Nordland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Nei, det er Henningsvær definitivt ikke. Men den ligger på en samling små, flate øyer ut mot havet, og befolkningen på knappe 500 innbyggere gleder seg når kallenavnet tas i bruk. Dessuten er tettstedet blant Lofotens ypperste severdigheter.

 

Historisk bakgrunn

Når skreien kommer inn mot Lofoten for å gyte så fødes det nok noen småtorsker også utenfor Henningsvær. I alle tilfelle har det vært fisket, og da i særdeleshet Lofotfisket som gjennom århundrene har skapt grobunn for menneskelig liv her på de forblåste øyene og en lang rekke holmer.

 

En ekte lofottorsk jeg er, for jeg er født i Henningsvær. Fadderullan dei, fadderullan dei, fadderullan dullan dei. (Torskevise av Thorbjørn Egner)

 

I 1769 var det bare fire personer som stod oppført med fast bostedsadresse Henningsvær. Inn på 1800-tallet vokste befolkningen og da væreier Henrik Drejer kjøpte Henningsvær i 1842, startet en rivende utvikling av det lille samfunnet. Henningsvær ble Lofotens viktigste fiskevær og fikk med det også sykestue, fiskerilege, kapell og ikke minst et fyr. Etter Drejers bortgang kjøpte Nordland Amt i 1882 rettighetene. Man fryktet utenlandsk oppkjøp.

 

Nyere tid

Siden har det gått opp og ned med lokalsamfunnet. Mesteparten av bosettingen holder til på Heimøy og Hellandsøy. De ble forbundet med en molo i 1934 og ga dermed også en mye bedre havn for fiskeflåten. På det meste var det opp mot 60 fiskemottak her, nå er et par-tre igjen. Som følge av godt fiske etter andre verdenskrig økte befolkningen til opp mot 1000, men sank til under det halve og har holdt seg slik lenge. Fisket betyr fremdeles mye, men de siste tiårene har turisme fått stor betydning for sysselsetting og næringsliv i tettstedet. Hva gjelder sysselsetting er det definitivt ikke bare norsk språk det går i – man må kunne engelsk for å bestille noe her, som ellers i Lofoten. 

Først i 1922 kom det strøm til Henningsvær, og noen år seinere en sikker vannforsyning fra fastlandet. Inntil 1960 var det kun ferjeforbindelse til Kabelvåg og Svolvær, men da åpnet riksvei 816 fram til Festvåg. Det gjorde at folk i Henningsvær kunne ta en rask liten båttur inn til Festvåg og så fortsette noen kilometer langs riksveien inn til hovedveien gjennom Lofoten, i dag kalt E10. Så i 1983 åpnet endelig to bruer som gjorde at Henningsvær ble helt ferjefri.

 

Nordland - Vågan - Henningsvær - Heimsundet

Midnattssol over Heimsundet. Klokka er 01.

 

Opplevelser

En ferjefri vei gjør nok sitt til at stadig flere reisende kommer ut hit, som en avstikker på sin ferd gjennom Lofoten. Ikke bare lofottorsken vil trives i Henningsvær, det er et tettsted i form av et ganske stort fiskevær og dermed historiske opplevelser å by på. Plasseringen under fjelltoppen Vågakallen er spektakulær, utsikten mot flate havet utenfor tilsvarende.

Turistnettsidene pusher flere utflukter og aktiviteter: Klatreskole, båtsafari og kajakkturer. Videre har vi kafeer, restauranter, gallerier og overnattingssteder.

Framfor alt er Henningsvær et svært idyllisk gammelt fiskevær, det kanskje mest idylliske i hele Lofoten (ved siden av Reine) – for det er så autentisk med alle de gamle trehusene og sjøhusene langs Heimsundet. Det siste gjør at den fremste aktiviteten man kan gjøre er å vandre bryggelangs i Heimsundet, sundet som ligger mellom de to øyene. Den som kommer opp i høyden kan dessuten beskue den utrolig beliggende fotballbanen sør på Hellandsøya.

 

Overnatting og spising

Hvor kan man overnatte? Henningsvær har flere overnattingsmuligheter, men det er klart at i sommersesongen kan det bli fullt, her som ellers i Lofoten. Vi hadde en leilighet i to netter hos Johs Giæver Rorbuer og var fornøyde med det.

I Henningsvær må man også spise. Selvsagt går det an å handle inn mat dersom man disponerer eget kjøkken, da er det Jokerbutikken på Heimøya som gjelder. Av spisesteder finnes det flere av. Vi prøvde ut Fiskekrogen og Lofotmat, nummer 1 og 2 på Tripadvisor. Ingen av dem sviktet. Når man er i Lofoten handler det om fisk, og det kunne begge restaurantene veldig bra. Fiskekrogen ligger med store vinduer ut mot Heimsundet og har sånn sett best beliggenhet. Lofotmat ligger langs hovedgata og er mer hjemmekoselig. I høysesongen bør man bestille bord på forhånd. Klatrekafeen berømmes for sin atmosfære og navnet viser kanskje hvem som mest frekventerer stedet, et yngre publikum. Vi var ikke innom.

 

Nordland - Vågan - Henningsvær - Restaurant Lofotmat

Gatebilde fra Henningsvær

 

Kultur?

Gallerier? Joda, det finnes et par. KaviarFactory er helt unik, og sprenger grensene for hva det er mulig å finne på et sånt sted som Henningsvær. Dette er et «must» for besøkende til tettstedet, for her finner vi i en tidligere kaviarfabrikk svært spennende utstillinger av samtidskunst. Overraskelsen er stor over å finne noe slikt på dette sted, men kvaliteten på de utstillinger jeg kunne oppleve var meget bra. 

 

 

Konklusjon

Som leseren sikkert har forstått var Henningsvær en svært positiv opplevelse for en førstegangsbesøkende i høysesongen. Vi ble dessuten benådet med strålende vær og midnattssol. Bedre kan det ikke bli. Kanskje det kan være på sin plass å legge til at flere enn Sandalsand blir oppglødd av Henningsvær. Kommune og Riksantikvar har lagt grunnlaget for at tettstedet i 2022 ble det trettende stedet i Norge som har fått status som fredet kulturmiljø.

LES MER: Sandalsands artikkel om Fredete kulturmiljøer i Norge

Her finner du en serie bilder fra Henningsvær.

 

 

Finn fram til Henningsvær

Henningsvær ligger ytterst på en 9 km lang avstikker fra E10 og Nasjonal turistveg Lofoten. Vi er på utsiden av Austvågøy i Vågan kommune, i den nordlige delen av Lofoten, ca. 25 km sørvest fra Svolvær.

 

 

Les mer

Wikipedia, og Store Norske Leksikon har leksikalske oppslag. På Tripadvisor og Lofoten.info finner vi kun betalte produktplasseringer, og er svake på redigerte beskrivelser av hva vi kan se og gjøre. Lonely Planet har en kort omtale.

Du trenger altså uavhengige kilder til å planlegge ditt eget besøk. En av kildene er den siden du nå er på, Sandalsand. Her vil du kunne lese uhildet informasjon om den kommunen vi nå er i, Vågan, så vel som en lang rekke tilsvarende artikler fra den reise som lå til grunn for akkurat denne artikkelen, nemlig en reise til Ofoten, Lofoten og Vesterålen – med en sving innom Sør-Troms.