Fotland kraftstasjon

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 13.01.2016Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Her skal du komme og kikke inn i en sirlig ordnet maskinhall. De svartmalte turbinene står oppmarsjert på et underlag av svarte og oransje fliser og ditto malte veggflater. Det er som et kunstindustrielt mesterverk.

 

Bakgrunnen

Og i sannhet gjør både bygget rundt turbinene og omgivelsene forøvrig at du kommer i god stemning. Den som er på biltur over Time på Jæren, bør unne seg en stopp her ved Fotlandsåna, ved den øvre del av selveste Håelva.

Historien til kraftverket er ikke mindre fascinerende. Time kommune forteller at kraftstasjonen åpnet i 1915 og skulle forsyne kommunen med strøm «i all framtid». Etter tre år var kapasiteten sprengt. Dessuten: Da produksjonen måtte nedlegges i 1972 etter en turbinskade, stod Fotland kraftstasjon kun for 2% av årsforbruket i Time kommune. Vårt forbruk har altså gått lukt til himmels.

Etter nedleggelsen ble den gamle kraftstasjonen omgjort til teknisk museum for kommunen og deretter vasskraftmuseum for Jæren.

 

Rogaland - Time - Fotland kraftverk

Et ganske stilig ytre, her fasaden i nesten hele sin bredde vendt mot elva.

 

Opplevelsen

Den som er heldig å komme inn, vil kunne ta og føle på det intakte maskineriet. I tillegg varter museet opp med bilder og gjenstander fra gamle dager. På veien hit vil du også ta en kikk på det som visstnok er Jærens høyeste fossefall, Fotlandsfossen. 10 meter eller noe sånt måler den, men mer skulle det ikke til.

Forøvrig må nevnes at Fotland kraftstasjon ligger noen få hundre meter fra Fotland mølle, enda et industrielt kulturminne i Time.

 

Finn fram

Kartet viser hvor vi finner kraftstasjonen. Det går kanskje best å parkere oppe på hovedveien, ved opparbeidet parkeringsplass ved Fotland Mølle. Vi er knappe fem kilometer fra Bryne sentrum.

 

 

Les mer

Det er Time kommune som eier og forvalter kraftstasjonen i dag. Kikker du innom deres nettside vil du finne kontaktinformasjon for å avtale omvisning. Når du er her, kan det være du observerer laksefiskere i elva.

Se også andre artiklerSandalsand fra Time kommune. Går du inn på menyoppslagene om Museer og Kultur, vil du finne flere artikler fra og om kraftanlegg og industrireising. Les gjerne artikkelen som introduserer industrimuseer og andre kulturminner med industriell forhistorie.

Se bilder fra Fotland kraftstasjon og omgivelsene:

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This