Fotland mølle

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 14.01.2016Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

For den veifarende på Jæren er det kjekt å stoppe innom Fotland mølle for en kikk på jærsk industrihistorie så vel som oppdaterte kunstutstillinger, og kanskje også kjøp av skikkelig brukskunst.

 

Bakgrunnen

Vi skal i grunnen tilbake til den tidligere industrialiseringen på Jæren. Fotland mølle ble bygget i 1845 som en industrimølle. Riktignok utgjør det gode vannfallet her i Fotlandsåna (øvre løp av Hååna), at man har kunnet drive med kornmaling enda lengre tilbake i tid. 1200-tallet sies det.

Midt på 1800-tallet valgte man å bygge den nye store mølla over to kvernhus som stod her fra før, og man satte opp en stor smie i tillegg.

Det var aktiv møllevirksomhet fram til 1968. Da valgte møllas eiere, Fotland-familien, å forære eiendommen til kommunen. I 1995 åpnet Time kommune et museum og utstillingslokale, men den opplyser at det fremdeles gjenstår rehabiliteringsarbeider for kvernhuset nede i bakken før anlegget er ordentlig tilbakeført til gammel tid.

 

Rogaland - Time - Fotland mølle

Slik tar det seg ut når vi kommer inn fra veien. Til høyre ligger loftet med servering og foredragssal, i midten museet og utstillingsrom, og nederst ligger Torvhuset.

 

Opplevelsen

Når vi kommer inn i hovedhuset skal vi både få med oss den faste utstillingen om «Korn gav liv» – meget interessant – og vi må kikke på de skiftende kunstutstillingene. Det er enkel servering på loftet med trivelig betjening. Det er ikke store anlegget, så du rekker over utstillingene på relativt kort tid.

Huset nedenfor mølla kalles Torvhuset. Her selges det brukskunst av høy kvalitet.

Fotland mølle er kort og godt en positiv opplevelse, selv på en gråværsdag da vi tok bildene du finner lenger nede på siden. Det kan være verdt å merke seg at noen få hundre meter nedover elva ligger det et kraftverk som åpnet i 1915, Fotland kraftstasjon. Ta gjerne en tur nedom og kikk inn gjennom vinduene.

 

Finn fram

Som kartet under viser, ligger mølla ved Fotlandsfossen der Timevegen krysser Fossevegen i en 90-graders kryss. Vi er knapt 5 km fra Bryne sentrum.

 

 

Les mer

I skoleferien er det stort sett åpent daglig, mens det ellers i året kun holder søndagsåpent. Det er Time kommune som eier og driver Fotland mølle, les derfor deres oppslag før du legger i vei, samt møllas side på Facebook. Merk at løser du billett her, gjelder den også samme dag på Garborgheimen og Knudaheio.

Fotland mølle er forøvrig ikke den eneste gamle mølla på Jæren som har fått nytt liv som kulturbygg: I Stavanger har vi kunstneratelierer i gamle Fiskå mølle på Forus, i Bryne sentrum finner vi Bryne mølle med gallerier og selskapslokaler, og i Sandnes sentrum ligger museumsbygget Krossens havremølle.

Her ser du bilder fra Fotland Mølle: