Fjell og hei

Vi skal nå ta for oss Lysefjorden og Jotunheimen, to av de ypperste landskapene vi har i Norge til turer i fjell og hei. Du skal imidlertid få mer enn som så.

Om turene i fjell og hei

Turene er særlig fra Rogaland, et fylke som gir oss vide utsyn til og med ganske nær kysten. Kartet under viser derfor turer i fjell og hei i Rogaland, og litt inn i Vest-Agder. Oversikten lengre nede på siden inneholder slike turer også i andre regioner. Kartet er dynamisk: Zoom og dra, klikk på markørene, og åpne kartet i ny fane om du vil.

Dette er en underside av Fotturer som inneholder en rekke tilsvarende fotturer i andre omgivelser. Om jeg skal anbefale en ekstern nettside må det være Ut, men der må du lete deg fram til skogsturer.

Illustrasjonsbildet på denne siden er fra Donsen i Sirdal (Agder).

Fjellvettreglene

Husker du dem?

Kanskje husker du best de ni gode gamle fjellvettreglene fra 1952, de som vi så NRK sine filmsnutter av på TV-skjermen hver påske. I 2016 ble de ni fjellvettreglene erstattet av ni nye. Her er de:

 

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

No ser eg atter slike fjell og dalar, som deim eg i min fyrste ungdom såg, og sama vinden heite panna svalar, og gullet ligg på snjo som før det låg. (Aasmund O. Vinje)

Oppslag om turer i fjell og hei

Ud, vil jeg! ud! – o, så langt, langt, langt over de høje fjælde! her er så knugende, tærende trangt, og mit mod er så ungt og rankt, – lad det få stigningen friste, – ikke mod murkanten briste! (Bjørnstjerne Bjørnson)

Alle fotturene

Fjell og hei

Jær-kysten

Skogs-turer

Strand og vann

Urbane fotturer

Pin It on Pinterest

Share This