Fjell og hei

Vi skal nå ta for oss Lysefjorden og Jotunheimen, to av de ypperste landskapene vi har i Norge til turer i fjell og hei. Du skal imidlertid få mer enn som så.

Om turene i fjell og hei

Dette er en underside av Fotturer som inneholder en rekke tilsvarende fotturer i andre omgivelser. Om jeg skal anbefale én ekstern nettside må det være Ut.

Turene er særlig fra Rogaland, et fylke som gir oss vide utsyn til og med ganske nær kysten. Kartet under viser derfor turer i fjell og hei i Rogaland, og litt inn i Vest-Agder. Oversikten lengre nede på siden inneholder slike turer også i andre regioner. Kartet er dynamisk: Zoom og dra, klikk på markørene, og åpne kartet i ny fane om du vil.

Illustrasjonen på denne siden er fra Trollpikken i Eigersund.

Fjellvettreglene

Husker du dem?

Kanskje husker du best de ni gode gamle fjellvettreglene fra 1952, de som vi så NRK sine filmsnutter av på TV-skjermen hver påske. I 2016 ble de ni fjellvettreglene erstattet av ni nye. Her er de:

 

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

No ser eg atter slike fjell og dalar, som deim eg i min fyrste ungdom såg, og sama vinden heite panna svalar, og gullet ligg på snjo som før det låg. (Aasmund O. Vinje)

Oppslag om turer i fjell og hei

Randabergfjellet

Randabergfjellet

Det skal ikke store høyden til å gi storslått utsikt når omgivelsene er omtrent paddeflate og sjøen strekker seg langt utover. Bli med til Jærens...

Ud, vil jeg! ud! – o, så langt, langt, langt over de høje fjælde! her er så knugende, tærende trangt, og mit mod er så ungt og rankt, – lad det få stigningen friste, – ikke mod murkanten briste! (Bjørnstjerne Bjørnson)

Alle fotturene

Fjell og hei

Jær-kysten

Skogs-turer

Strand vann

Urban fottur