Skogsturer

Her får du en presentasjon av utvalgte skogsturer. Lukten av granbar og fuglesang kan jeg love, myk mose å vandre på får du garantert også.

Om skogsturene

Den som har vandret i de dype skogene på Østlandet, vil sikkert gremmes over de pjuskete «skogholtene» som i all hovedsak presenteres i artiklene. Men, man tager hva man haver, som det heter.

Skogen består ikke bare av trær. Her finnes et yrende dyre- og planteliv for den som vet å se og lytte. Kanskje kan et forstørrelsesglass være noe å ta med seg? Eller en bærplukker eller soppkurv i sesongen? Noen skoger har kan hende et fiskevann du kan prøve lykken i. Dessuten finnes det en rekke ulike treslag. Kanskje har du apper på mobilen som kan hjelpe deg å gjenkjenne planter, fuglelyder og treslag.

I Norge er over en tredjedel av arealet dekket av skog, og det meste av dette er økonomisk drivverdig. Det betyr at du alltid vil finne lysning i skogen hvor skogsmaskinene har vært i arbeid, og det er plantet nytt. Granskoger er det vi har mest av. Visste du at SSB beregner granskogene til å fylle 428 millioner kubikkmeter? Furu fyller 302 og løvtrær 248 millioner kubikk.

Kartet under er dynamisk: Zoom og dra, klikk på markørene, og ekspander kartet til ny fane om du vil. Kartet har kun med skogsturer i Rogaland, men det forekommer også artikler i listen nederst fra andre deler av landet.

Dette er en underside av Fotturer som inneholder en rekke tilsvarende fotturer i andre omgivelser. Om jeg skal anbefale én ekstern nettside må det være Ut, men der må du lete deg fram til skogsturer.

 

Du rusler gjennom skogen, med sol på hendene dine som varmen av blyge kjærtegn. Da trår du på en kongle på stien, kjenner det mjuke trykket av den gjennom sålen på skoen din. En liten hendelse, så liten at den nesten er ingenting. Men vær hos den med hele ditt menneske. For det hender deg på Jorden dette. Du lever. Lever. («Du lever» av Hans Børli)

Oppslag om skogsturer

Jeg vil til skogen å ligge ute; med øks og skreppe og kaffikjel; på granbarlaken og mosapute; og kjenne frihet i kropp og sjel! (Einar Skjæraasen)

Alle fotturene

Fjell og hei

Jær-kysten

Skogs-turer

Strand vann

Urban fottur