Friluftsmuseet i Kautokeino

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 16.12.2020Finnmark, Gårdstun, Museer, Sápmi |

Anslått lesetid:

Friluftsmuseet i Kautokeino, oftest kalt Kautokeino bygdetun, består av en hovedbygning med permanente utstillinger om lokal samisk kunst og kultur, samt et utendørs friluftsmuseum.

Innendørsutstillingen

Det er lett å finne fram hit, og museet er passe stort til at det gjør seg utmerket som et besøksmål for veifarende gjennom Kautokeino.

Den som kommer innendørs i selve museumsbygningen vil finne flere utstillinger. Det mest bemerkelsesverdige klenodiet er den såkalte Kirkehytten fra 1650. Det er en tømret hytte som Kong Carl IX av Sverige-Finland fikk bygget på samme sted den nå står. Den ble bygget for å huse prester og andre øvrighetsfolk som kom hit for å kreve inn skatter, drive handel eller rett og slett for å spre Guds ord blant den samiske befolkningen. Kautokeino var den gang ikke en del av Danmark-Norge, noe stedet ble hundre år senere.

Ellers finner vi en stor samling med drakter, jakt- og fiskeredskaper og en kildeskriftutstilling. En seksjon er viet diverse modeller av samiske bygningsmiljøer. En spesiell sak er en utstilt beltevogn som ble brukt til å trekke varer og forsyninger over fjellet fra Alta på vinterstid. Kautokeino fikk nemlig ikke helårsvei før i 1964. Med beltevogn og 8 km/t tok det en knapp uke å komme fram. Det er underlig å tenke over i vår tid, for nå tar det to timer.

Friluftsmuseet

Dessverre var museumsbygningen stengt under Sandalsands besøk, men det ga desto større mulighet til å besøke utendørsutstillingen. Ideen bak denne er å rekonstruere et bygningsmiljø slik det så ut for 100 år siden.

På området er det satt opp modellbygg av torvgammer og rekonstruksjoner fra reindrift og utmarksboplasser. Flere av gammene er også gamle, de er fredete. Der er enkle oppslag på hver av bygningene, men en mer utfyllende forklaring om bruk, byggemåte og historisk kontekst hadde vært et veldig kjærkomment tillegg.

Noen refleksjoner om avstander

Kautokeino ligger ca. 130 km fra både Alta (E45) og Karasjok, om lag to timer i bilen. Der er bare to daglige bussavganger til Alta og en til Karasjok. De som skal fram uten egen bil bør derfor planlegge reisen godt.

Vi kom fra Karasjok og skulle videre til Finland. Da fortsatte vi ca. 43 kilometer på E45 fra Kautokeino til grensepasseringen. Etter ytterligere 36 km kom vi til nærmeste tettsted i Finland, i Enontekis. Dit tar det altså omtrent en time å kjøre fra Kautokeino. Vi la inn en lunsj underveis og brukte litt lengre tid.

Med en sørings referanseramme, og kun etter et sommerlig besøk så skal jeg være forsiktig. Men det slår meg at de ofte framførte utsagn om «enorme» avstander i Finnmark, må tas med en klype salt. Det tar altså bare tre timer fra Alta til man er godt inne i Finland. Da har man krysset Finnmarksvidda.

Finn fram

Bygdetunet ligger mellom hovedveien og elva, sentralt i Kautokeino. Der er en stor og god parkeringsplass, og det er godt skiltet fram.

Les mer

Den beste kilden for å finne informasjon om åpningstider, er nettsiden til Kautokeino bygdetun. Dessverre har siden forferdelig lite om informasjon om hva vi kan oppleve, ikke mer enn hva du allerede har lest. Det går selvsagt ikke an. Bygdetunet er del av RiddoDuottarMuseat som er en museumsstiftelse med fire samiske kulturhistoriske museer og en kunstsamling. Nettstedet NordNorge har en god omtale av innendørsutstillingen.

Sandalsand har flere artikler fra:

Dessuten vil du på denne nettsiden finne mange andre artikler fra friluftsmuseer (folkemuseer) i Norge, og fra museer og gårdstun mer generelt.