Friluftsmuseet på Bragernesåsen

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 10.05.2023Buskerud, Gårdstun, Museer, Skogsturer |

Anslått lesetid:

Friluftsmuseet på Bragernesåsen ligger høyt over Drammen, og innbyr til en skogstur blant århundregamle bygninger hentet fra fjern og nær. Først skal vi gjennom Spiralen.

En omflakkende oppstart

Etter at Norsk Folkemuseum på Bygdøy tok til med sitt virke på slutten av 1800-tallet, bredte ideen om folkemuseer, eller friluftsmuseer, å bre seg som brann i tørt gress over det ganske land. I Drammen begynte samlingstanken rundt 1915 og man fikk samlet en håndfull bygninger inne i parken ved den gamle lystgården Marienlyst. Arealet ble for trangt, og byens ekspansjon gjorde at også erstatningstomten ble for liten.

Innen tunnelen som fikk navnet Spiralen hadde borret seg gjennom fjellet opp til Bragernesåsen i 1961, hadde Drammens museum fått tildelt et stort areal innover i skogen. I de påfølgende mer enn seksti årene, har museet utviklet en vandrerute blant bygninger fra store deler av regionen.

Noen bevaringsverdige, eldre bygninger står likevel igjen både på Marienlyst og på Gulskogen, nede i byen.

LES MER:

Spiralen og utsikten fra Spiraltoppen

Da Spiralen åpnet var det omtrent en verdenssensasjon, og fremdeles i dag kaller Drammen kommune dette for sin fremste turistattraksjon. Det var Kong Olav som stod for den høytidelige åpningen. Tunnelen har en lengde på 1650 meter og stiger 163 meter til værs med 10 % stigning på det meste. Inngangen er nede på Bragernes bak sykehuset.

Når man har kjørt rundt sin egen akse seks og en halv gang, og passert et opplyst Spiraltroll underveis, kommer man opp i dagen på Spiraltoppen. Her ligger det en stor parkeringsplass, vi finner en fullfigur statue av Torleif Haug, byens store skihelt fra 1920-tallet, og vi finner en restaurant. Det som kanskje mest påkaller vår oppmerksomhet er imidlertid utsikten.

Den gang Norge virkelig rustet opp sitt militære, forut for 1905, anla man en kanonstilling her, Vestre Skanse. En annen stilling lå lengre borte. Fremdeles står der en kanon på dette stedet. I sin tid het det Breidablikk her på kanten av stupet, og navnet er helt på sin plass. Utsikten ned mot byen og enda mye lengre, er henrivende.

Skogsvandring i friluftsmuseet

Vi skal så på skogstur, for friluftsmuseet på Bragernesåsen befinner seg inne i skogen bak oss. Drammensmarka brer seg veldig mye lengre innover en museet. Ikke desto mindre har museet begått det kunststykket å virkelig utnytte sitt store areal. Det betyr at den vandrerute Sandalsand har tegnet inn på kartet nedenfor, blir på 2 km.

Dette er en rundtur der vi først beveger oss inn i skogen mellom de forskjellige bygningene som museet har samlet inn og satt opp. Returen går langs Kanonveien, en rett og slak strekning som forbandt de to kanonbatteriene. Også fra den er det tidvis god utsikt, men ellers er hele runden en småkupert skogstur, særlig den delen hvor friluftsmuseet har satt ut sine bygninger.

Hvilke bygninger finner vi så? Antallet trebygninger skal være 21. Opprinnelig bruksområde spenner fra sag til fjøs, fra setre til landhandel, fra loft til hele gårdstun. Se detaljer i kildene som er omtalt nederst i artikkelen. Her er det egentlig bare å følge runden rundt. For familier på tur er det greit å vite at området vrimler av gode piknik-muligheter.

Finn fram (kart)

De spreke blant oss tar seg opp til fots fra Drammen sentrum, de andre kjører opp gjennom Spiralen-tunnelen og setter bilen fra seg på parkeringsplassen. Parkering er ikke gratis. Merk at der er en slak bakke oppover til der folkemuseet starter, ved Bytunet. Selvsagt kan man velge å gå motsatt vei på vandreruten.

Videre lesning

Den beste omtalen av Friluftsmuseet på Bragernesåsen finner man naturlig nok hos museets eier, Drammens museum. En kortfattet framstilling ligger også på Lokalhistoriewiki.

Sandalsand har flere artikler fra Drammen og mange flere fra Buskerud fylke. Slå også opp menyvalget Gårdstun for å finne friluftsmuseer i andre deler av landet. Finn også flere skogsturer.