Heiatur fra Brekko til Stølsvatn

Sist endret 02.02.2022 | Publisert 06.05.2015Fjell og hei, Rogaland | ,

Anslått lesetid:

Vi skal gå en rute som de færreste vandrer, Brekko til Stølsvatn. Egentlig er det ingen rute heller, men jeg fikk et kick for noen år siden og med det en herlig naturopplevelse.

 

Orientering

Brekko i Gjesdal kommune er et flott skogs- og utmarksområde med lysløyper og andre løyper gjort enkelt tilgjengelig for Jærens befolkning av Friluftsrådet. Jeg skal på et tidspunkt skrive en nærmere omtale av friluftsområdet, men tenkte nå å vise fram en tur av det litt mer sjeldne slaget.

Det er riktignok slik at man går ikke særlig alene i Brekko. Det er et yndet utfartsområde for såvel barnefamilier og treningsnarkomane, både sommer og vinter. Jeg valgte denne gang å legge snareste veien gjennom turområdene og helt opp til Kartavatn i søndre enden. (Vinterstid er det langt mer snøsikkert her i den nordlige enden enn i den søndre delen av den beskrevne turen.)

 

Rogaland - Gjesdal - Brekko

Det er flott her oppe i høyden i Brekko-området

 

Kartet viser min vandringsrute over drøye 7,3 km. Jeg kan ikke huske hvor lang tid det tok, men 2-3 timer var det nok.

 

 

Opplevelser

Fra Kartavatn fortsatte jeg videre sørover til jeg kom inn i Bjerkreim kommune. Her møter jeg på det området som det interkommunale vannverket IVAR har fått reservert til drikkevannskilder for Jærens befolkning.

Det går en anleggsvei innover og turen følger den sørover forbi Stølsvatn til en parkeringsplass på andre siden av en låst grind. Når man kommer ned fra Kartavatn fortsetter anleggsveien noen hundre meter framover til en svær demning. Den hindrer det som tidligere var Indre og Ytre Romsvatn fra å tømme seg nedover i dalen, og den har skapt ett vann av de tidligere to. Ta gjerne en avstikker bort til demningen.

 

Rogaland - Bjerkreim - Romsvatnet og demningen

Det er ganske store dimensjoner over demningen ved Romsvatnet

 

Vi fortsetter imidlertid litt berg og dalbane langs grusveien sørover. Her merker vi spor av menneskelig aktivitet, både i bakkene nedover mot Dalavatn og deretter Stølsvatnet. Gårdsbrukene her inne het Foss, men ble fraflyttet for noen titalls år siden da utbyggingen krevde skjerming. I gamle dager var det tre bruk her inne i dalen.

Et stykke framme ser vi en garasje med uthus, og deretter restene etter innmarka til Stølen, komplett med geiler til å lede sauer gjennom.

 

Rogaland - Bjerkreim - Veien langs Romsvatnet og Stølsvatnet

Steingardene ved Stølen

 

Ved vestre kant av sørsiden på Stølsvatnet ser vi et tunnelinntak. Herfra går vannet i tunnel ned til Langavatn i Gjesdal før det fortsetter i rør videre rundt på Jæren. Her kan vi også ta innover mot høyre (vest) og videre opp mot Kyrkjefjellet.

Ved østre enden møter vi en låst grind, men med åpning for oss vandrere. Her er det greit å parkere.

Vi går altså på grusveier både ved begynnelse og slutt på denne turen, men innimellom går vi på stier over høydedragene. Utsikten rundt om er flott, og man møter som sagt få andre turgåere innover her. Det kan til tider være godt.

 

Rogaland - Bjerkreim - Veien fra Romsvatnet til Stølsvatnet

Veien langs Romsvatnet og Stølsvatnet

 

Praktisk

Det er litt upraktisk å ordne transport. Enten har man en velvillig person som kan plukke en opp, eller så bruker man to biler.

Bjerkreim kommune har i nyere tid fått utarbeidet en rekke kart med turforslag i kommunen. Det er hengt opp informasjonstavler og merket 420 km med løyper. Det setter vi pris på. Et av kartene viser blant annet denne turen. 

Besøk gjerne det gamle skolehuset ved Birkeland, de innerste gårdsbrukene du kommer til lenger nede i dalen. Eller hva med en tur til Faureknuten?

Klikk på bildene under for å se dem i større format.