Henie Onstad kunstsenter

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 29.02.2020Akershus, Museer |

Anslått lesetid:

Det er kanskje litt underlig at skøyter havner i monter på kunstmuseum, selv om det er kunstløpskøyter. På den annen side er det Sonja Henies skøyter, og det er ikke et hvilket som helst museum vi snakker om. Kunstsenteret fra 1968 bærer hennes og ektemannens navn, og har i alle år vært blant landets viktigste for moderne kunst og samtidskunst. 

 

Inntrykk

På sett og vis er kanskje ikke en skøyte i en monter det man regner som moderne kunst, men kanskje det er det likevel. Ikke desto mindre var det 1961 at Sonja Henie og ektemannen Niels Onstad donerte sin private samling av samtidskunst, 110 bilder, samt midler til bygging og drift av senteret. Kunstsenteret stod ferdig på Høvikodden i Bærum i 1968. Ved åpningen var den faste samlingen økt til 300, mens den i dag er på over 4000. 

Det er ikke bare inne i bygget at kunst kom til uttrykk. Det gjorde den også i den arkitektoniske utformingen av selve senteret, tegnet av Jon Eikvar og Svein-Erik Engebretsen i sitt aller første oppdrag. Kunstmuseet skriver: 

 

Helt siden åpningen i 1968 har Henie Onstad Kunstsenter vært ett av Norges viktigste kulturbygg. Med sin distinkte, uttrykksfulle arkitektur, organisk plassert i landskapet på Høvikodden, og med gjennomgående bruk av materialer som glass, stein, naturbetong og kobber, vakte bygget internasjonal oppsikt. «Vi levde oss inn i tankene om et forum hvor sammenhengen mellom kunstartene skulle oppleves og utvikles.» (Kilde: HOK)

 

Videre er der en skulpturpark i omgivelsene rundt museet, og en utendørs amfiscene. 

Innvendig er det lyst og tiltalende, en kafé, museumsbutikk, og selve de faste og de skiftende utstillingene. Av de faste utstillingene inngår også Sonja Henies premiesamling, og altså hennes skøyter. Videre er Yayoi Kusama sin fargerike installasjon «Hymn of Life» permanent. 

Det har lite for seg i en artikkel som denne å beskrive de midlertidige utstillinger, for de skifter jo så hyppig. Heldigvis har museet selv på sine nettsider god omtale, tildels med bilder, av dem. Det beste er å komme ut hit selv, gjerne for å gå en tur i nærområdet også. 

 

Finn fram og les mer

Høvikodden ligger i Bærum mellom Sandvika og Oslo. Følg E18 og ta av mot Høvikodden. Følg skilting. Kollektivreisende tar rute 160 retning Rykkin, med avstigning på holdeplassen som heter Høvikodden. Derfra er det fem minutter å gå til Henie Onstad.

 

Det er på senterets egen nettside man bør følge med på hva som skjer og når. 

Finn andre artikler fra Bærum og AkershusSandalsand.

Til slutt får du flere egne bilder fra dette besøket. Andre besøk får gi andre bilder.