Hva sier kunstig intelligens om opplevelser i Norge?

Sist endret 16.05.2024 | Publisert 20.12.2022Kultur, Publisering |

Anslått lesetid:

Kunstig intelligens begynner å vise seg fram, og vil ganske sikkert ha en strålende framtid. Her skal du få noen eksempler på bruk av en slik tjeneste.

Hva handler dette om?

Den tjeneste som Sandalsand har prøvd ut heter ChatGPT. Den kommer man i kontakt med ved å klikke seg inn på Open Ai sin nettside. Man må registrere seg med epost og telefonnummer for å kunne forsøke seg på ChatGPT-løsningen.

SNL skriver at kunstig intelligens er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent. Man sier ofte at en datamaskin som er i stand til å løse oppgaver uten å få instruksjoner fra et menneske på hvordan den skal gjøre det, har kunstig intelligens.

Denne artikkelen inkluderer Sandalsands spørsmål til ChatGPT, og de uredigerte svarene fra roboten med «kunstig intelligens». Svarene er gjennomgående gode. Både spørsmål og svar er koblet til det som denne nettsiden driver med. Svarene du får med å lese deg gjennom de andre artiklene på nettsiden er derimot basert på menneskelig intelligens.

Et lite skritt til sides, en kunstig illustrasjon

Bildet øverst i artikkelen er også laget ved hjelp av kunstig intelligens. Her er tjenesten Midjourney brukt til å skape et bilde ved hjelp noen stikkord. «Male, 50 years, sports car, road trip, north cape». Her bommet nok roboten på det sistnevnte stikkordet, og kroppen virker litt merkelig fordreid i stillingen. Som man ser, er ikke «© Sandalsand» lagt til nede til venstre i dette bildet, i motsetning til omtrent alle andre bilder på denne nettsiden. Årsaken er at jeg ikke helt vet hvem som eier åndsverket.

Sju tester av kunstig intelligens

Vi setter i gang og kjører sju spørsmål relatert til hva Sandalsand skriver om. Her er spørsmål og svar gjengitt som de ble stilt og besvart. Dernest følger en kort vurdering av svaret.

Hvilke er de ti mest populære reisemålene i Nordland?

Det er vanskelig for meg å si med sikkerhet hvilke de ti mest populære reisemålene i Nordland er akkurat nå, siden jeg ikke har tilgang til oppdatert reiseinformasjon og min kunnskap er avgrenset til tiden før 2021. Likevel kan jeg gi deg en oversikt over noen av de mest populære reisemålene i Nordland, basert på generell turisme i regionen:

 1. Lofoten: En øygruppe i Vest-Nordland som er kjent for sine vakre fjell, åpne hav, fiskevær og midnattssol.
 2. Bodø: En by i Nordland med et livlig kulturliv, mange museer og kunstgallerier, og en vakker beliggenhet ved foten av Saltfjellet.
 3. Helgeland: En region langs kysten av Nordland med vakre fjell, fjorder og fiskevær.
 4. Mo i Rana: En by i Nordland med et livlig kulturliv og mange muligheter for friluftsliv, inkludert fisking, golf og skiløping.
 5. Rødøy: En øy i Vest-Nordland med vakre fjell, fiskevær og mange muligheter for friluftsliv.
 6. Brønnøysund: En by i Nordland med et livlig havneområde, en rekke museer og kunstgallerier, og muligheter for fisking og friluftsliv.
 7. Svolvær: En by i Lofoten med et livlig havneområde, mange museer og kunstgallerier, og muligheter for fisking, golf og skiløping.
 8. Narvik: En by i Nordland med en vakker beliggenhet ved Ofotfjorden, mange museer og kunstgallerier, og muligheter for friluftsliv.
 9. Fauske: En by i Nordland med et livlig kulturliv, mange museer og kunstgallerier, og muligheter for fisking, golf og skiløping.
 10. Sandnessjøen: En by i Helgeland med et livlig havneområde, mange museer og kunstgallerier, og muligheter for fisking og friluftsliv.

Husk at dette er bare forslag, og at det finnes mange andre vakre steder å besøke i Nordland.

(Jeg klarer ikke å være uenig i denne vurderingen, og det kommer delvis an på hva man er opptatt av. I hovedsak treffer opplistingen godt, selv om den er mest konsentrert om tettstedene. Les alle Sandalsands artikler fra Nordland)

Hva skal til for å skape et attraktivt bymiljø?

Det finnes mange faktorer som kan bidra til å skape et attraktivt bymiljø. Her er noen forslag:

 1. Tilgjengelighet: Det er viktig at byen er enkel å komme seg til, enten med bil, kollektivtransport eller til fots. Dette kan bidra til å øke tilgjengeligheten for folk som bor, jobber eller besøker byen.
 2. Grøntområder: Grøntområder som parker, hager og grønne lunger kan bidra til å skape et trivelig og behagelig bymiljø. De kan også være gode steder for folk å treffe venner, koble av og dyrke idrett.
 3. Kulturtilbud: Et mangfoldig og spennende kulturtilbud kan bidra til å gjøre byen attraktiv for folk som bor, jobber eller besøker den. Dette kan inkludere museer, kunstgallerier, teater, konserter og utstillinger.
 4. Velfungerende offentlige tjenester: En by med velfungerende offentlige tjenester, som skole, barnehage, sykehus og politi, kan bidra til å skape et trygt og attraktivt bymiljø.
 5. Møteplasser: Et godt utvalg av møteplasser, som kaféer, restauranter, puber og kulturhus, kan bidra til å skape et sosialt og trivelig bymiljø.
 6. Arkitektur og byutvikling: Velplanlagt arkitektur og byutvikling kan bidra til å skape et attraktivt og estetisk tiltalende bymiljø. Dette kan inkludere velproduserte bygninger, gater, torg og parker.
 7. Tilgjengelighet for funksjonshemmede: En by som er tilgjengelig og inkluderende for funksjonshemmede kan bidra til å skape et attraktivt og inkluderende bymiljø for alle.

Dette er bare noen forslag, og det finnes mange andre faktorer som kan bidra til å skape et attraktivt bymiljø. Det viktigste er at byen er trivelig, sosialt og inkluderende for alle som bor, jobber eller besøker den.

(Det var svaret fra en kunstig intelligens, og det var faktisk veldig bra. Den skrev ut teksten i løpet av mindre enn et minutt. Les en artikkel på Sandalsand om byers attraktivitet og søk opp artikler fra byvandringer.)

Hvorfor bør vi ta vare på våre kulturminner?

Det finnes mange gode grunner til å ta vare på våre kulturminner:

 1. Kulturminnene gir oss innsikt i vår fortid: Kulturminnene er viktige kilder til kunnskap om vår fortid. De kan fortelle oss om hvordan folk har levd, hva de har gjort og hva som har vært viktig for dem.
 2. Kulturminnene gir oss en følelse av tilhørighet: Kulturminnene kan bidra til å knytte oss til vår fortid og gi oss en følelse av tilhørighet og samhørighet.
 3. Kulturminnene kan være en turistattraksjon: Kulturminnene kan være en viktig turistattraksjon, og bidra til økonomisk vekst og utvikling i lokalsamfunnet.
 4. Kulturminnene er en del av vår kulturarv: Kulturminnene er en viktig del av vår kulturarv, og det er viktig at vi tar vare på dem for å bevare vår kulturhistorie for fremtiden.
 5. Kulturminnene kan være estetisk tiltalende: Mange kulturminner er estetisk tiltalende og kan bidra til å skape et vakkert og interessant bymiljø.
 6. Kulturminnene kan være lærerike: Kulturminnene kan være lærerike og bidra til å øke vår forståelse av historien og samfunnet vi lever i.
 7. Kulturminnene kan være en del av vår identitet: Kulturminnene kan bidra til å danne vår nasjonale og lokale identitet, og være en del av hvem vi er som folk.

Det er derfor viktig at vi tar vare på våre kulturminner, slik at vi kan bevare vår kulturhistorie og vår nasjonale og lokale identitet for fremtiden.

(Hmm. Dette var et forbausende godt og konsist svar. Jeg lurer bare på hvor de tar denne systematikken fra, hva som er kildene.)

Grey-haired man eating red apple in a green bugatti 1925 model, mountain scenery, oil painting on canvas
Grey-haired man eating red apple in a green bugatti 1925 model, mountain scenery, oil painting on canvas. (To variasjoner skapt av MidjourneySandalsands oppfordring)

Hva er fordelene med å dra på fotturer i norske fjell?

Det finnes mange gode grunner til å dra på fotturer i norske fjell:

 1. Friluftsliv: Fotturer i fjellene gir mulighet for friluftsliv og aktivitet i naturen. Dette kan bidra til å øke fysisk form, redusere stress og forbedre mental helse.
 2. Naturopplevelser: Fotturer i fjellene gir mulighet for å oppleve den vakre norske naturen, inkludert fjell, vann, skoger og vidder.
 3. Kulturhistorie: Mange fjellområder i Norge har en rik kulturhistorie, og fotturer kan bidra til å øke kunnskapen om og forståelsen av denne historien.
 4. Tilrettelagte stier: Det finnes mange tilrettelagte fotturstier i norske fjell, noe som gjør det enkelt å dra på fotturer selv for personer med begrenset erfaring.
 5. Sosiale aktiviteter: Fotturer i fjellene kan være en sosial aktivitet, enten man går alene, med venner eller med familie.

(Det mente altså denne roboten med kunstig intelligens. Det er ikke vanskelig å være enig i disse punktene. Les gjerne om fjellturer på Sandalsand.)

Hvorfor er det så viktig for mennesker å søke opplevelser innen kultur og kunst?

Det finnes mange gode grunner til at mennesker søker opplevelser innen kultur og kunst:

 1. Kultur og kunst kan bidra til å utvide horisonten: Kultur og kunst kan gi oss innsikt i andre kulturer og perspektiver, og bidra til å utvide våre horisont.
 2. Kultur og kunst kan bidra til å øke kreativitet og selvutfoldelse: Kultur og kunst kan bidra til å øke vår kreativitet og selvutfoldelse, og gi oss mulighet til å uttrykke oss på ulike måter.
 3. Kultur og kunst kan bidra til å øke vår forståelse av verden: Kultur og kunst kan bidra til å øke vår forståelse av verden og gi oss mulighet til å reflektere over våre egne meninger og holdninger.
 4. Kultur og kunst kan bidra til å øke vår estetiske bevissthet: Kultur og kunst kan bidra til å øke vår estetiske bevissthet og gi oss mulighet til å nyte og sette pris på skjønnhet.
 5. Kultur og kunst kan bidra til å redusere stress og øke velvære: Kultur og kunst kan bidra til å redusere stress og øke velvære, og gi oss mulighet til å koble av og slappe av.
 6. Kultur og kunst kan bidra til å skape sosialt samvær: Kultur og kunst kan bidra til å skape sosialt samvær og gi oss mulighet til å dele opplevelser med andre.

Det er mange gode grunner til at mennesker søker opplevelser innen kultur og kunst, og det kan være en viktig del av vårt liv og vår personlige utvikling.

(Også denne listen basert på kunstig intelligens virket fornuftig, etter min mening. Les Sandalsands oppslag om kultur og kunst.)

Hva er fordelene og ulempene med å fotografere når man er på ferie?

Det finnes både fordeler og ulemper med å fotografere når man er på ferie:

Fordeler:

 1. Fotografering gir mulighet for å bevare minner: Fotografering gir mulighet for å bevare minner fra ferien og dele dem med andre.
 2. Fotografering kan bidra til å øke bevisstheten om omgivelsene: Fotografering kan bidra til å øke bevisstheten om omgivelsene og få oss til å se ting vi kanskje ikke ville lagt merke til ellers.
 3. Fotografering kan bidra til å øke kreativiteten: Fotografering kan bidra til å øke kreativiteten og gi oss mulighet til å uttrykke oss på ulike måter.
 4. Fotografering kan bidra til å skape sosialt samvær: Fotografering kan bidra til å skape sosialt samvær og gi oss mulighet til å dele opplevelser med andre.

Ulemper:

 1. Fotografering kan ta tid: Fotografering kan ta tid, og du kan ende opp med å bruke mye tid på å fotografere i stedet for å nyte ferien.
 2. Fotografering kan føre til at man går glipp av øyeblikket: Hvis du fokuserer for mye på å fotografere, kan du gå glipp av øyeblikket og nyte opplevelsen i stedet.
 3. Fotografering kan være kostbart: Fotografering kan være kostbart, spesielt hvis du bruker mye tid på å fotografere og kjøper mye utstyr.
 4. Fotografering kan være et problem for andre: Hvis du fotograferer andre mennesker uten å spørre om tillatelse, kan dette være et problem for dem og føre til konflikter.

Som du kan se, finnes det både fordeler og ulemper med å fotografere når man er på ferie. Det viktigste er å finne en balanse og ikke la fotograferingen overskygge opplevelsen av ferien.

(Sandalsand er en ganske ivrig hobbyfotograf og tar både stillbilder og filmsnutter på reiser. Det er ikke vanskelig å være enig i hva roboten for kunstig intelligens lister opp av både fordeler og ulemper. Sjekk gjerne ut mediearkivet her.)

Hva kjennetegner Norge?

Norge er et land som ligger i Nord-Europa, og har en lang kystlinje mot Nordsjøen og Barentshavet. Landet har et varierende landskap, med fjell, fjorder, elver, vann og skoger. Norge er kjent for sin vakre natur, med mange nasjonalparker og verdensarvsteder.

Norge har også et rikt kulturliv, med et mangfold av musikk, teater, dans, film og kunst. Landet har også en lang og rik historie, med en rekke kulturminner og -begivenheter som har formet nasjonen.

Norge er også et velutviklet land med høy levestandard og et velfungerende samfunn. Landet har en høy grad av likestilling og et sterkt fokus på menneskerettigheter og demokrati.

Det norske språket er skandinavisk, og det er et offisielt språk i landet sammen med samisk. Norge er en del av skandinavisk familie av språk, sammen med svensk, dansk og islandsk.

Norge er en del av Norden, en region som også inkluderer Danmark, Sverige og Finland. Landet har også nære bånd til andre skandinaviske land og til EU gjennom EØS-avtalen.

(Vi lar det være med dette. Eksemplene på tekster utviklet med kunstig intelligens er interessante, og gir ikke minst hurtig respons. Akkurat denne siste var litt kjedelig kanskje.)

Noen ettertanker

Etter et par dagers eksperimentering framkommer det tydelig at ChatGPT også kan bløffe, selv om den framstiller det med stor selvsikkerhet. Eksempelvis ble Sandalsand i ett søk framstilt som en øy utenfor Jærkysten, med de og de kjennetegn. Bare tull selvsagt. På et annet spørsmål formulert som «Hva vet du om Sandalsand og jærkysten», framkommer blant annet følgende feilaktige svar.

Sandalsand er et område på Jæren i Rogaland fylke i Vest-Norge. Jærkysten er den sørlige kyststripen i Rogaland fylke, som strekker seg fra Egersund i sør til Sandnes i nord.

Sandalsand er et populært ferieområde, med en lang sandstrand og et varmt og solrikt klima. Området er også kjent for sin vakre natur, med sanddyner, skoger og fjell. Sandalsand er også hjemsted for Sandalstrand, en av Norges beste strandstrender.

Sludder og vås til side, andre spørsmål eller ledetekster ga forbausende raskt gode og korrekte svar. Det gjelder bare å vite at svarene er korrekte. Da er det andre kilder som må til for å kvalitetssikre hva roboten skriver. Enn så lenge. Se heller hva Sandalsand skriver om Jærkysten.

De som er interessert kan google litt dette med språkmodeller (som den tjenesten jeg har brukt) og kunnskapsmodeller. Vi har også nettleksika som SNL og Wikipedia som er rene oppslagsverk med kildereferanser, redaktører, fagfellesjekker, og så videre. ChatGPT oppgir ikke hvem de henter opplysninger fra, og kan derfor heller ikke kontrolleres umiddelbart. Den «skraper» litt informasjon her, og litt der, og setter den sammen i en fin, rask flyt som tilsynelatende ser riktig ut.

Sandalsand bruker egne opplevelser som grunnlag for de artiklene som publiseres. Den praksisen kommer til å fortsette. Kunstig intelligens vil imidlertid kunne finne anvendelse på andre felt i samfunnet. Vi skal la den store drøftingen av det ligge. Enn så lenge.