I Bergen må man opp på Ulriken

Sist endret 07.10.2021 | Publisert 10.05.2018Fjell og hei, Vestland |

Anslått lesetid:

Det er litt underlig, men jeg har i flere tiår sett opp mot Ulriken og tenkt at dit må jeg. Det har bare aldri laget seg slik, men da jeg var i nærheten og hadde tid til rådighet, og vel og merke været spilte på lag, da ble fristelsen uimotståelig.

 

Geografi og historikk

Det har seg nemlig slik at Ulriken er det høyeste av Bergens sju fjell. 643 Ulriken kaller den seg, gondolbanen som fører folk avslappet og greit til topps. Tallet viser til Ulrikens høyde over havet, men banen ender faktisk på 607 meter. Det første man ser når man stiger ut av gondolbanen er nemlig en enda høyere topp bakenfor. Vi som har vandret litt i Norge, vet at slik er det oftest.

Ikke desto mindre er Ulriken høyt oppe, og ferden videre innover Vidden til fots bringer vandrere i stor grad lavere i terrenget. Det sies at en av de første fotturene til Ulriken ble gjennomført i 1853 av en gruppe bergensere som også innbefattet Henrik Ibsen. Han skal da ha skrevet sangen «Vi vandrer med freidig mot» – en sang man godt kan synge flere ganger dersom man velger å spasere opp en av de mange stiene. En av dem er beskrevet her, en annen her. Velg bare ikke den du risikerer å møte syklister på. Halvannen time eller så beregnes for vandrerne.

 

Gondolbanen på Ulriken

De som velger gondolheisen må i 2021 ut med 345 kroner (opp fra 175 kroner i 2018) for en tur-retur. Heisen starter i bakken like ovenfor Haukeland universitetssykehus.

Navnet Ulriken betyr «det ruvende» og er treffende i så måte. Bysangen i Bergen kalles «Nystemten» på folkemunne. Tekstforfatter sånn ca. 1790, Johan Nordahl Brun, lar sangen innlede med en musiker som tar sin nystemte «Cithar i Hænde, Sorgen for gik mig på Ulrikens Top». Den avslutter med skåling og vin, men det skal vi la ligge.

Svært mange år etter både Brun og Ibsen ble det satt opp en telemast (1959) på høyden og deretter en gondolbane (1961). Det har gjennom årene blitt mange opp- og nedturer for Ulriksbanen, i mer enn en forstand.

 

Hordaland - Bergen - Ulriken

Hurra for utsikten fra Ulriken

 

Hva møter oss på toppen av Ulriken?

Jo, en henrivende utsikt innover fjellområder mot nord, øst og sør. Og ikke minst utsikten mot vest og ned til Bergen sentrum. Herfra ser vi også til Askøy og enda lengre utover. Videre finner vi en liten suvenirbutikk, utendørs treningsapparater og kafe/restaurant Sky:skraperen. Akkurat den har en glimrende beliggenhet, og med et spennende moderne og samtidig helnorsk interiør. Stedet har en variert meny, og den fjellburgeren jeg valgte var dertil meget god. 

Neste gang du står nede i Bergen sentrum og ser mot sørøst, da vil du øyne den høye TV-masten i det fjerne og i det høye. Det er Ulriken du ser. Legg turen opp dit du også, da vel!

Til slutt skal du få noen av mine bilder fra dette besøket.

 

Finn fram

Som sagt kommer man hit med gondolbane og til fots. Bilvei opp finnes ikke. På kartet er det fjelltoppen Ulriken som er markert, mens taubanens endestasjon ligger på stupet tre hundre meter mot vest. Finn mer praktisk informasjon hos de som driver banen, Ulriken643.

 

 

La meg legge til at de to gondolene Perle og Bruse (gul og rød farge) har plass til mange, og er store. De er godkjent for 25 passasjerer, men målt ut fra de 6-8 jeg tok turen opp og ned med, så er jeg sjeleglad jeg slapp å bli stappet inn som sild i tønne. Gondolen virket veldig stabil selv på en blåsbortdag som under mitt besøk. Det kan være greit å vite for de som føler ubehag ved å henge og dingle noen titalls meter over bakken. 

Høsten 2021 åpnet en ny og mer stabil gondolbane, etter halvannet år med forbedringsarbeider. 

 

Les mer

I Bergen, og det fylket vi er i, Vestland, er der mangt og mye å oppleve. Et transportmiddel bergenserne har vært stolt over enda lengre er Fløibanen.

Visste du at også Narvik og Tromsø har sine gondolheiser?