Jærkysten: Hafrsfjordbrua – Hestnes

Sist endret 20.05.2024 | Publisert 17.10.2013Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

På denne turen skal vi fra Hafrsfjordbrua til Hestnes. Vi beveger oss fremdeles på kysten av Jæren, men starter på en ferd innover den eneste fjorden på strekningen fra nord til sør. Det er en fascinerende blanding av by, land og maritimt miljø som møter oss her.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Stavanger kommune.

Opplevelser

Dette er den første av flere småturer langs Stavangersiden av Hafrsfjord. Turen langs ytre delen fra Hafrsfjordbrua til Hestnes er på 2,7 km og går på godt opparbeidet grusvei.

Det er fascinerende å gå her. Mot sjøen er det et maritimt miljø med en del riktig idylliske gamle naust, og en pent opparbeidet badestrand. På landsiden er vi bare fem eller ti meter fra eneboligene på Sunde. Siste strekket fram mot Hestnes er en transportetappe hvor vi stifter bekjentskap med eneste rest av gårdsdrift på denne turen. Kyr og sauer går helt ned til turveien.

Ved Hestnes gjør vi en avstikker opp til Fluberget med sine enestående helleristninger fra bronsealderen. Ta gjerne en klatretur opp på toppen av berget for en flott utsikt over Hafrsfjord. Du finner ikke bedre utsikt før du kommer til Madlatuå lenger sør.

Det går fint å legge returen inn i nye og gamle boligfelt på Sunde. Fortsett da et par hundre meter opp veien fra Fluberget, og sving inn til venstre. Vil du ha flere helleristninger finner du også noen på Aubeberget på Sunde, se kartet under.

Siden sist jeg var her, er det satt opp flere informasjonsskilt. Et av dem peker ut førhistoriske kulturminner langs Hafrsfjord. Et annet viser til et gammelt båtnaust som i dag er skjult under tuer, et tredje beretter om bautasteiner. Tre bautasteiner finner vi like ved. Legg forøvrig merke til flyttblokkene som ligger strødd her og der, også i en privat hage.

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer. Turen på ca. 2,7 km er velegnet for alle. Parkering og bussforbindelser i begge ender, om enn dårlig busstilbud til Hestnes.

Video

Denne videoen viser turen vi har gått, fra Hafrsfjordbrua til Hestnes.

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. En noe annerledes versjon av turbeskrivelsen foreligger også i engelskspråklig artikkelSandalsand Global.

Denne artikkelen ble først publisert i oktober 2013, mens videoen er fra februar samme år. Artikkelen er senere omarbeidet og forsynt med nye bilder i flere omganger. Siste endringer, og alle bildene, er fra desember 2018.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Kvernevik Ring

Sørover: Madlasandnes