Jærkysten: Sandestranda – Børaunen

Sist endret 14.10.2023 | Publisert 22.10.2013Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

Bukta og stranda på Sande i Randaberg er et godt utgangspunkt for en tur på sandstrand, grasstier, singel og rullestein ut til odden med to karakteristiske varder. Vi skal på tur fra Sandestranda til Børaunen.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Randaberg kommune.

Fra Sandestranda og mot vest

Over 2,5 km følger vi strand og sti ut til den eiendommelige og unike rullesteinstranda på Bø i Randaberg kommune. Du finner ikke maken andre steder i Europa. Turen fortsetter deretter ut til raunen med sine mange steingjerder og to karakteristiske varder. Her ytterst på Bø i Randaberg slår alltid bølgene mot land. Steingardene er mange, rullesteinene i strandkanten likeså. Her kommer man kun til fots. 

Vårt startsted på Sandestranda gir oss også mulighet til å gå tur i strandkanten mot Tungenes fyr og å klatre opp på Randabergfjellet like bak. Stranda er utmerket for badeliv en varm sommerdag – det er en nydelig, langgrunn sandstrand.

Vi klatrer imidlertid over gjerdet mot sørvest og legger utover strandlinjen på grei sti. Like innenfor er der ført opp et høyt steingjerde som beskytter landskapsvernområdet fra det aktive jordbruket på andre siden av gjerdet. Vi går nemlig i et verneområde. Noen naust har heldigvis fått stå innenfor det regulerte området, og i Bøvika finner vi også spor av aktivt fiske, med båter, utstyr, og sjøhus.

Lenger framover er det mer uberørt, der tangen er skylt inn mot land og på våren gir liv til et stort antall summende og ikke-summende insekter. Dette er selvfølgelig mye til glede for fuglelivet som også våkner til liv om våren. Det er et stort antall fugler som kommer hit for å hekke. Dette er et fuglefredningsområde, kan vi lese på informasjonstavler langs stien og små skilt på pæler i bakken. 

Rullesteinene på Børaunen

Snart kommer vi til den svært vakre rullesteinstranden. Den går for å være den største av sitt slag i Europa. Stranden er formet som en halvmåne, men steinene som utgjør den kan like godt være formet som fullmåner. Her kan vi gå forsiktig langsmed og lete etter de mest perfekte i formen, eller de med peneste fargesjatteringer.

Vardene ytterst ute

Neste etappe er å fortsette langs det svært grunne sundet ut mot tvillingvardene ytterst ute på Børaunen. Legg underveis merke til alle steingjerdene som er satt opp. Noen steder går du i en geil, andre steder er det tydelig merket opp rektangulære teiger. Det tidligere fellesbeitet ble i 1838 delt mellom gårdene på Ytre Bø og inndelt i et antall strimler. På slutten av 1800-tallet var det også et anlegg for sildesalting på grunnen innenfor teigene.

Så var det vardene til slutt. De fungerte en gang som sjømerker, altså merker på land for å avhjelpe navigasjon til sjøs. Nå er de mer perfekte mål for en fin fottur. Du ser dem helt inne fra Sandestranda og øyner derfor målet for turen hele veien. 

En liten note om navnet raun til slutt. Ordet kommer fra gammelnorsk hraun som betyr steingrunn, ur, eller røys. Her og der kan vi lese om Børaunen som om det gjelder den månesteinsformete rullesteinstranda, den med de runde steinene. På (gamle) kart henspiller stedsnavnet imidlertid mest på området ytterst ute, ved vardene. Også der er det steinete så det holder. Til dels brukes navnet om begge deler, både rullesteinstranda og svabergene ytterst ute. Tuppen av rullesteinstranda bærer for øvrig navnet Todden.

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går fra Sandestranda til Børaunen, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.

Sandestranda har en god parkeringsplass, andre enden av turen har ingen slik adkomst. Det er bussholdeplass oppe på hovedveien, men med dårlig tilbud. Denne turen er ikke egnet for barnevogner, vaklende ben eller normale syklister. Det kan være litt krevende å balansere bortetter rullesteinstranda, og like innenfor er der strømgjerder og sørpe. 

Turene i Randaberg, mot vest, med stedsangivelser. Klikk for å forstørre bildet. Kilde: Sandalsands flyfoto.

Turen fra Sandestranda til Børaunen er på ca. 2,5 km en vei, og kan gjøres på en halvtime. Man bør likevel bruke minst det dobbelte for å nyte alle detaljene. 

Video

Her er en video fra en av mine turer ut hit (2012): (Bildene i teksten over er fra 2020.)

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over foreligger også i en engelskspråklig artikkel.

«Langs Kysten i Randaberg» er et informasjonshefte fra kommunen.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Tungenes

Sørover: Vistnes

Pin It on Pinterest

Share This