Jærkysten: Tungebukta – Tungenes – Sandestranda

Sist endret 14.10.2023 | Publisert 23.10.2013Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

Dette er så langt nord du kommer på Jæren, på spissen av Stavangerhalvøya på Tungenes i Randaberg. Vi skal gå turen fra Tungenes til Sandestranda. Besøk fyrtårnet og gå over svabergene langs sjøkanten til den nydelige sandstranda på Sande. Dersom du kommer her på en søndag, må du ikke gå glipp av Jærens beste hjemmebakst i kafeen på Tungenes Fyr.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Randaberg kommune.

Fra Tungebukta til fyret

Turen starter fra parkeringsplassen i Tungebukta/Tungevågen/Tungevika, og gjør et stopp ved fyret. Vi fortsetter over svabergene mellom bukter og nes inntil den fine sandstranden i Sande. Dette er den nordligste av alle strendene langs Jærkysten. Fra Tungebukta er det også turmuligheter sørøstover i retning Mekjarvik. Vi skal imidlertid på grus fram til Tungenes fyr.

I nærheten av parkeringsplassen er det et lite kystkulturhus med verktøy og båter. Utenfor Tungenes møter vi skipsleia inn til Stavanger og Sandnes, og utsikten over mot Nord-Rogaland er fantastisk. Her ute på neset har vi også utsikt mot Kvitsøy, øygruppen i havet i vest. På Kvitsøy fyr var der en gang i tiden en fyrtårnmester som fikk kongelig anbefalingsbrev, og følte seg såpass adlet at han gjorde om etternavnet til «von Fyhren».

På det nedlagte Tungenes fyr er det skiftende kunstutstillinger og jærkystens beste hjemmebakst. En kikk inn i fyrmesterboligen og opp i fyrtårnet bringer deg tilbake til en svunnen tid, til den gang fyrene langs kysten fremdeles var bemannet. Bygningene blir holdt godt i hevd og er en populær utflukt selv om man ikke fortsetter turen langs svabergene sørover. For det skal nemlig vi.

Sørover fra fyret til Sandestranda

Herfra tar vi over gjerdeklyveren og beveger oss lett framover så langt vi kommer. Etter noen minutter med småhopp fra berg til berg på flatene svinger vi litt østover og inn i Holmaviga. Her og videre framover ligger der flere hytter og et og annet naust og sjøhus. Det kan være litt vått å gå, men følg bare sjøkanten framover så kommer vi fram til slutt. Vi fant ingen merking under vår vandring.

Etter Holmaviga runder vi nok et nes, og får nå syn på Børaunen langt over på andre siden av Sandebukta. Dit skal vi på neste tur.

Men så kommer vi fram til den pent formete Sandestranda, et veldig godt alternativ for de som vil oppsøke en langgrunn sandstrand på de varmeste sommerdagene, eller i grunnen på hvilken som helst årstid. Jeg har aldri opplevd stranden med så stor trengsel som strendene lenger sør på kysten kan ha, så gjester vil ha god plass til å boltre seg. Legg merke til høydedraget i øst, det kalles Randabergfjellet og er nok et fint turmål i området her ute.

LES MER: Randabergfjellet

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går fra Tungenes til Sandestranda, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer.


 

I Tungevågen finner vi både stor parkeringsplass og bussholdeplass med svakt busstilbud. Det er godt med parkering også ved Sandestranda. Turen på 3,9 km en vei er ikke egnet for barnevogner, ustøe bein eller normale syklister. Unntaket er strekket fra Tungevågen ut til fyret.

Video

Denne videoen viser turen vi har gått, fra Tungenes til Sandestranda.

Les mer

Som nevnt kan du lage en rundtur ut av dette når du kommer til Sandestranda. Gå opp på veien og kryss over til Randabergbukta på andre siden av halvøya, nordøst for Randabergfjellet. Derfra følger du strandkanten over svaberg nord til Tungevågen. Samlet runde blir 6-7 km.

Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over foreligger også i en engelskspråklig artikkel.

Flyfoto turene i Randaberg
Turene i Randaberg, mot vest, med stedsangivelser. Klikk for å forstørre bildet. Kilde: Sandalsands flyfoto.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Ingen turer, men gjør gjerne et byks til Ogna helt i sør.

Sørover: Børaunen