Dette er ikke akkurat som å innta Navarone eller å beskue selveste Moses i Drøbaksundet. Kanonene i Stavanger er eldre, mer beskjedne, men gir mulighet til en kjekk liten bytur.
Det er en historisk koloritt over den lille bys kanoner, og de har alle en mangslungen bakgrunn. Vi vandrer med freidig mot og starter hos Brannvesenet på Lagårdsveien. (Se kart nederst på siden.)
Kanonene ved Stavanger brannstasjon
To beskjedne saluttkanoner står oppmarsjert sammen med en flaggstang like under det gamle tørketårnet for brannslanger.
På begge står det en liten metallplate med inngraveringen: «12 punds glattløpet granat kanon modell 1832».
Vi fortsetter innover Lagårdsveien og krysser over brua like etter Politikammeret. Her tar vi rett til høyre og vandrer Museumsparken til endes.
Kanonene i museumsparken
Disse to kanoner er mer truende. De flankerer selveste Grensevaktbautaen og formelig vokter siste enden av Lagårdsveien. Dersom de hadde vært brukende, ville det nok ha vært som å skyte spurv med kanoner. Rekkevidden gjør at de hadde truffet befolkningen på Bergeland eller gravstøttene på Lagård gravlund, heller enn fremrykkende tropper ti meter nede på veien.
Kanonene vi finner her er blant restene etter festningen på Skansen. De resterende overlevende kanoner finner vi på Valberget.
Kanonene på museumstrappa
Det blir selvsagt noe musealt over slike gamle kanoner. Disse er ganske små og står øverst på trappa til Stavanger museum. Ikke virker de spesielt truende heller.
LES MER: Stavanger museum
Kanonene på Valberget
Dette er byens staseligste kanoner. Her foran det gamle tårnet over Vågen finner vi faktisk hele tre kanoner som peker nedover mot Stavangers indre havn. De sto opprinnelig lenger ute, på Skansen, og var del av et helt batteri på 14 kanoner. Dette var det nærmeste byen kom en festning. Historisk sett kan det ha vært kanoner på Skansen fra midten av 1500-tallet. Les mer på Wikipedia.
For å gjøre en lang historie kort, så havnet kanonene på Skansen dels som fortøyning på kaiene, dels her på Valberget og dels altså i Museumsparken. De ble sist brukt til å skyte salutt med på 1830-tallet, men ble etterhvert ansett som for farlige til også det. Det var fra 1860 og deromkring at de havnet her på Valberget. Les om da det virkelig smalt på Skansen.
Kanonene på Strandkaien
På motsatt side av Vågen finner vi en statue av admiral Thore Horve. Han er krigshelt, men de to kanonene ved hans side var ikke dem han brukte under Andre verdenskrig, da han voktet konvoiene over Atlanteren. Hvor disse to kommer fra, vet jeg ikke.
Kanonene på Kalhammeren
Ved Stavanger maritim-tekniske skole finner vi en meget gunstig plassering for kanoner. De to tilårskomne kanonene kneiser høyt over innseilingen til Stavanger. I sin tid, på begynnelsen av 1800-tallet var det 13 av dem, og en permanent vaktstyrke.
Kanonene på Ulsnes
Fra Kalhammeren kan vi skue over til Ulsnes på Buøy. Der har de noenlunde «forrektige» kanoner, i alle fall lar det seg gjøre å skyte salutt med dem. Det skjer stort sett bare til 17. mai. På den annen side ble de gamle russiske feltkanonene fra 1916 pensjonert i 2002, til stort ramaskrik i byen. Helt siden begynnelsen av 1950-tallet hadde de tjent sitt nye folk og fedreland, helt til de ble for farlige å operere. To nye kanoner (type haubitzer) var på plass etter fem år, og tradisjonen kunne gjenopptas.
Finn fram
Kartet under viser omtrentlig vandringsrute på 4 kilometer, ifølge Google Kart.
Les mer
Skulle det dukke opp flere kanoner som jeg ikke har fått med meg, får jeg legge dem til. Det sies å være flere. (Hvis du leser artikkelen om Stavanger maritime museum, vil du se bilde av en søt, liten en.)
Finn flere artikler fra Stavanger, her på Sandalsand. Vi er i Rogaland.