Kistefos for andre gang

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 02.03.2020Kultur, Kunst, Museer, Viken |

Anslått lesetid:

Første gang jeg kom til Kistefos industrimuseum og skulpturpark, var på en biltur på Hadeland i 2015. Jeg ble svært begeistret. Da jeg vendte tilbake i 2019, var det med guidet omvisning i både skulpturpark og tresliperi. Jeg var spent på om førsteinntrykket holdt seg.

 

Vi spoler først litt tilbake

Museets bakgrunn, en oversikt over opplevelser, praktisk informasjon med mer, finner du i Sandalsands (hoved-)artikkel fra besøket i 2015.

Korthistorien er at Anders Sveaas i 1890 åpnet et tresliperi ved Randselva som i mange år var et norsk industrieventyr. Eventyret hadde mangeårige oppganger, men etterhvert også nedganger, og i 1955 var alt over. Nesten 40 år senere kjøpte finansmannen Christen Sveeas opp livsverket etter sin farfar, og begynte møysommelig å bygge opp et industrimuseum og det som var hans hjertebarn, kunstverk. År for år er det siden blitt bygget opp et nasjonalt industrimuseum og en skulpturpark med verker fra både nasjonale og internasjonale størrelser. 

LES MER: Kistefos-museet med industrimuseum og skulpturpark

 

Inntrykkene nå

Flere nye skulpturer var i 2019 kommet til rundt om i parken, og hadde uten tvil løftet opplevelsen av å vandre rundt i de naturskjønne omgivelsene enda noen hakk. Jeg er i tvil om det var noe nytt inne i de gamle fabrikklokalene, men de behøver ikke så mye annet enn å vise fram det som var opphavet for aktiviteten her ved Randselva. Dessuten er der jo faktisk noen kunstinstallasjoner inne i tresliperiet også, og de passer utmerket inn i helheten.

Besøket denne gang var bare uker før den nye museumsbygningen skulle åpne et par hundre meter nedover Randselva. The Twist kalles den, og den spenner «twisted» over elva, i en spektakulær utforming. Allerede før åpningen har det arkitektoniske uttrykket rukket å bli internasjonalt anerkjent og applaudert. Med det får Kistefos muligheter til å utvide sitt utstillingsareal ganske betydelig. (Du ser den så vidt i det fjerne, i et av de litt dårlige mobilbildene nedenfor.)

De skulpturer og annen kunst som ikke kan stå ute i friluft, i skulpturparken, har inntil nå i hovedsak vært henvist til Steinhuset eller Nybruket inne på det tidligere fabrikkområdet. Nå blir det et regulært kunstmuseum lengre nede, noe som også gir muligheter for å utvide skulpturparken.

Vi får se hva som kommer etter hvert. Det er ingen tvil om at Kistefos og The Twist blir å ligge høyt på agendaen neste gang jeg er i området.

Her er bilder fra mitt siste besøk i 2019. Se flere bilder og en langt mer utfyllende tekstomtale i den første artikkelen.

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This