Kistefos for andre gang

Sist endret 04.08.2023 | Publisert 02.03.2020Akershus, Kultur, Kunst, Museer |

Anslått lesetid:

Første gang jeg kom til Kistefos industrimuseum og skulpturpark, var på en biltur på Hadeland i 2015. Jeg ble svært begeistret. Da jeg vendte tilbake i 2019, var det med guidet omvisning i både skulpturpark og tresliperi. Jeg var spent på om førsteinntrykket holdt seg.

Denne artikkelen er senere oppdatert etter et nytt besøk i 2022, denne gang konsentrert om det nye kunstgalleriet kalt «The Twist». Se nederst i artikkelen.

Vi spoler først litt tilbake

Museets bakgrunn, en oversikt over opplevelser, praktisk informasjon med mer, finner du i Sandalsands (hoved-)artikkel fra besøket i 2015.

Korthistorien er at Anders Sveaas i 1890 åpnet et tresliperi ved Randselva som i mange år var et norsk industrieventyr. Eventyret hadde mangeårige oppganger, men etter hvert også nedganger, og i 1955 var alt over. Nesten 40 år senere kjøpte finansmannen Christen Sveeas opp livsverket etter sin farfar, og begynte møysommelig å bygge opp et industrimuseum og det som var hans hjertebarn, kunstverk. År for år er det siden blitt bygget opp et nasjonalt industrimuseum og en skulpturpark med verker fra både nasjonale og internasjonale størrelser. 

LES MER: Kistefos-museet med industrimuseum og skulpturpark

Inntrykkene i 2019

Flere nye skulpturer var i 2019 kommet til rundt om i parken, og hadde uten tvil løftet opplevelsen av å vandre rundt i de naturskjønne omgivelsene enda noen hakk. Jeg er i tvil om det var noe nytt inne i de gamle fabrikklokalene, men de behøver ikke så mye annet enn å vise fram det som var opphavet for aktiviteten her ved Randselva. Dessuten er der jo faktisk noen kunstinstallasjoner inne i tresliperiet også, og de passer utmerket inn i helheten.

Besøket denne gang var bare uker før den nye museumsbygningen skulle åpne et par hundre meter nedover Randselva. The Twist kalles den, og den spenner «twisted» over elva, i en spektakulær utforming. Allerede før åpningen har det arkitektoniske uttrykket rukket å bli internasjonalt anerkjent og applaudert. Med det får Kistefos muligheter til å utvide sitt utstillingsareal ganske betydelig. (Du ser den så vidt i det fjerne, i et av de litt dårlige mobilbildene nedenfor.)

De skulpturer og annen kunst som ikke kan stå ute i friluft, i skulpturparken, har inntil nå i hovedsak vært henvist til Steinhuset eller Nybruket inne på det tidligere fabrikkområdet. Nå blir det et regulært kunstmuseum lengre nede, noe som også gir muligheter for å utvide skulpturparken.

Vi får se hva som kommer etter hvert. Det er ingen tvil om at Kistefos og The Twist blir å ligge høyt på agendaen neste gang jeg er i området.

Her er bilder fra mitt siste besøk i 2019. Se flere bilder og en langt mer utfyllende tekstomtale i den første artikkelen.

Nye inntrykk, i 2022

På en bilferie sommeren 2022 var jeg i nærheten av Kistefos, og bare måtte stikke innom for å få med meg The Twist.

Kistefos beskriver selv The Twist som et galleri, en bro og en skulptur i seg selv. Det 1000 kvm store bygget formelig svever over Randselva i et 60 meter langt spenn, og skrur seg på midten i en skulpturell form. Vi kan lese at bygget er tegnet av stjernearkitektene i BIG – Bjarke Ingels Group og er omtalt som en ”must see” cultural destination av blant annet New York Times, Bloomberg og The Telegraph.

Det er ikke dårlige skussmål for å si det slik. Det er også anlagt en ny, stor parkeringsplass og billettluke sør for nyvinningen. Det trengs, for antall besøkende var omfattende da jeg kom innom. Det er anlagt en gruset turvei gjennom skogen fram mot galleriet, også mer med utvalgte kunstverk i omgivelsene av den storvokste typen.

Bygningen som spenner om elva er bare underbar, både å se til utvendig og vandre gjennom innvendig. Jeg skal ikke nevne hvem som ble stilt ut under mitt besøk, for det er meningen skal være midlertidige utstillinger.

Jeg tror jeg må slutte å legge på avsnitt i denne artikkelen, etter nye besøk til Kistefos. Imidlertid var Twist-inntrykkene ikke omfattende nok til å forsvare en hel artikkel, tenkte jeg.