Kulturstien på Øksnevad

Sist endret 19.11.2021 | Publisert 25.05.2018Rogaland, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Dette en utmerket familietur, for Øksnevad gir litt fysiske utfordringer, litt spenning, mye variasjon og husdyr på kjøpet. Her får vi et visst innblikk i hvordan naturen er blitt kultivert, på forskjellig vis gjennom århundrene. 

 

Orientering

Like sør for Sandnes og nord i Klepp kommune ligger Øksnevad videregående skole. Den gamle landsbruksskolen har tilrettelagt for to fotturer over sin eiendom. Den vi skal følge nå – kulturstien – går mot nordvest og i variert terreng. Den andre – naturstien – går mot nordøst og inn i skogen. 

 

Opplevelser

Over Varden og ned til elva

Vi parkerer like ved Fv44 på skolens parkeringsplass. Her er der et stort skilt oppslått som viser begge turene på et kart, og litt informasjon. Deretter går vi opp bakken og holder til høyre rundt skolebygningene. Rett fram ligger et stidele og vi passerer to skilt merket med kultursti. Vi kan ta begge veier, men for turens skyld går vi den bratteste turveien og holder da svakt til høyre opp mot Øksnevadvarden. Utsikten mot Øksnevadskogen og videre nordøst er upåklagelig. Treplantingen ellers på toppen fjerner imidlertid utsikten i andre retninger. Her oppe ligger det også et par gravhauger kan vi lese på et skilt.

Fra toppen og den gamle vanntanken bærer det bratt nedover. Det kan helt sikkert bli sørpete og glatt, og da er det greit at det er satt opp et gjerde å holde seg til. Nederst i bakken kan vi kikke opp til høyre og observere en svær heller – Hidlaren. Gå gjerne opp for en nærmere titt.

Kulturstien fortsetter imidlertid med god skilting og ferskt barkunderlag. Nede ved Figgjoelva finner vi både badeplass og gapahuk. Riktig idyllisk. Stien følger elvas løp inntil vi kommer til et stort skilt som bærer navnet Eventyrskogen, og et par høye bord. Her er det mulighet for å ta en snarvei tilbake til skolen og parkeringsplassen. 

 

Langs elva og tilbake igjen til Øksnevad

Vi velger imidlertid å holde oss til elvekanten enda litt til. Herfra og framover er der ingen sti, men enkelte informasjonstavler viser at vi er på rett vei. Vi er nå på dyrket mark med svære jorder tilhørende skolen. Vi fortsetter til vi kommer til et område med vadesteiner, som en gang i tiden er lagt over elva. Her ligger nok en gjerdeklyver og deretter en gårdsvei som etter hvert leder oss rundt og tilbake til skolen. Underveis passerer vi både hester og kyr

Figgjoelva renner ganske vid og grunn et langt stykke der vi går. Det er ikke vanskelig å skjønne hva navnet Øksnevad kommer av. Oksevad, der oksene kan vade over, eller Oxford på engelsk. Den videregående skolen har altså en navnesøster i England, riktignok litt mer berømt.

 

Praktisk

Rundturen på 2,6 eller 2,9 km (avhengig av hvilket måleapparat man bruker) er på variert underlag: Noe grusvei, noe skogsbunn, noe gress. Flere gjerdeklyvere gjør at rullestol og tilsvarende ikke er noe alternativ for hele denne runden. Turen tar en knapp time med tillegg for litt lengre pauser enn å ta en rosin i ny og ne. Kartet under viser turen vi tok, målt med treningsappen på mobilen. 

 

 

Her på Sandalsand vil du finne flere turomtaler fra strand, vann og elver, i hovedsak fra Rogaland, samt mange ulike artikler fra Klepp kommune.

Se flere bilder under: