Langs Figgjoelva fra Ålgård til Figgjo

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 07.07.2015Rogaland, Strand og vann | ,

Anslått lesetid:

Vi starter hvor vi vil ved Ålgård og følger Figgjoelva så langt det er mulig, det vil si til Figgjo. Turen er enkel og grei på asfaltert turvei, og vi får noen kjekke oppdagelser underveis langs Figgjoelva. 

 

Opplevelser

Her var det ikke mange som spaserte da vi kom hit en vakker sommersøndag, men du verden så mange som syklet. Vi er på hovedsykkeltraseen fra Ålgård nordover, og da gir vel akkurat det seg selv. Fordelen med å gå er at man da kan stoppe underveis. Det gjorde vi, så les hva vi fant.

 

Støy langs E39 og deretter rolig naturpreg

Vi syntes det var mest høvelig å finne en parkeringsplass ved broen over til Kongeparken, på vestsiden. Det ga oss en vandring på 2 km, en vei.

Herfra er det bare å følge elva nedover og nyte blomsterprakten og en sakteflytende elv. Det er ikke så mye å se innover her på Gjesdalsiden av kommunegrensen, kun en del store næringsbygg. Derimot kommer vi snart inn i skogholt og rimelig tett vegetasjon på Sandnessiden, og da blir det kjekkere.

 

Rogaland - Gjesdal - Langs Figgjoelva

Turveien, Figgjoelva og E39

 

Figgjo gamle steinbro

Det første som da møter oss er den veldig trivelige, gamle steinbroa som Figvedveien krysser over. Stopp opp og se alle de fem flotte lysåpningene under steinhellene, og hvor fint steinen er lødd.

 

Rogaland - Sandnes - Langs Figgjoelva - Steinbro Figvedveien

Steinbro Figvedveien

 

Det gamle DFU-bygget

I 1870 startet Ole Nielsen en ullvarefabrikk lengst oppe i Figgjoelva, på Ålgård. Der finner vi fremdeles et flott bygg. I 1889 startet han og sønnene og noen til Figgens Uldvarefabrik. Her ligger fremdeles det anlegget som ble ført opp i 1905.

Det ser alt annet enn ivaretatt ut. De som liker nedbrytning og losslitne uttrykk vil her kunne finne mange spennende fotomotiver, men i grunnen er det litt trist det som er skjedd med den flotte, gamle fabrikkbygningen.

 

Rogaland - Sandnes - DFU Figgjo - Langs Figgjoelva

DFU Figgjo – Langs Figgjoelva

 

Vi ser altså her restene av det som i sin tid var en storprodusent av badetøy. Vi leser at i 1962 ble 60 % av det norske markedet for badedrakter dekket av produksjonen i dette bygget. I starten gikk det på strikk, blant annet yttertøy og undertøy for alle aldersgrupper.

Virksomheten holdt ut til 1983, men i dag er det som kjent lite igjen av norsk konfeksjonsindustri i det hele tatt. Det bygget som møter oss nå er preget av utpreget slitasje. Knapt et vindu er helt, malingen er flasset av, mursteinen henger løs, og skrot ligger henslengt i alle kroker.

 

Langs naturidyll fram mot en liten park

Vi fortsetter på venstre side av elva nedover og ser over mot eneboligene på andre siden. De ligger strålende til flere av dem. På vår side av elva er der en bratt skrent opp mot det som en gang var Ålgårdbanen – den skal vi komme tilbake til.

 

Rogaland - Sandnes - Langs Figgjoelva

Langs Figgjoelva, stemmen like ovenfor Figgjohallen

 

Det går nå radig framover. Vi kommer til en liten utsiktsplattform like nedenfor den stemmen du ser avbildet ovenfor. Her fosser elva ned et lite stryk og du kan nok være heldig å se laks hoppe oppover. Det var ikke vi.

Vi gikk derimot inn i det som kalles Figvedparken. Den har en flott beliggenhet og er ganske ny, åpnet av ordføreren i 2010. Det ser derimot ikke ut til å ha vært gjort så mye med den siden da, for grusgangene er helt overgrodde. Foruten noen sittebenker i granitt og en fin scene, samt noe blomsterbuskas, er det fint lite med parken. Skuffende.

 

Figgjofabrikken med butikk

Vi fortsetter tvers gjennom parken og ser Figgjo AS sine fabrikkbygninger rett fram. Ved elva ligger fabrikkutsalget som innerst i lokalet har en museumsdel, perfekt mimrested for de som har levd en stund. Her anbefales det å kikke innom, de har åpent daglig.

Figgjo ble etablert i 1941 og begynte med produksjon av elektrisk kraft og keramikk. Etter krigen ble det fajanseproduksjon fra 1947 og en sterk ekspansjon til 330 ansatte. Bedriften har gjennomgått tunge tider, men synes nå ha kommet inn i en god periode for sine kunder, eiere og de 120 ansatte som har sin arbeidsplass her.

 

Rogaland - Sandnes - Langs Figgjoelva - Figgjo fabrikker

Figgjo AS har butikk og et lite museum ved enden av denne turen

 

Hva mer?

Og dermed er det ikke mer. For gående, vel og merke. Årsaken er at sykkelstien her krysser over elva og fortsetter nordover mot Bråstein og Sandnes, men den turen er ikke særlig kjekk for fotgjengere. Syklister har derimot anledning til å holde tempoet oppe og passere trafikkstøyen på E39 rimelig fort.

Et lite unntak er imidlertid å fortsette på det nedlagte jernbanesporet tilhørende Ålgårdbanen. Det går litt vest for elva, bare fortsett litt opp i bakken så finner du en steinkonstruksjon som en gang var en jernbanebro. Du er nå også bare et par hundre meter fra nedlagte Figgjo stasjon og muligheten for å ta en dresintur nord til Ålgård. Det gjorde vi tur-retur. Bli med på dresin på Ålgårdbanen.

 

Rogaland - Sandnes - Figgjo - Ålgårdbanen

Dette var en gang en jernbanebro på Ålgårdbanen, like ovenfor Figgjofabrikken.

 

Praktisk

Kartet viser at vi følger elva hele veien. Den som vil starte turen helt inne ved Ålgård, ja faktisk der Figgjoelva starter ved Edlandsvatnet, kan naturligvis gjøre det. Dermed dobler du turlengden. Det kommer an på hvor langt du vil gå, tur-retur.

 

 

Noen av opplysningene ovenfor er hentet fra Sandnes kommune sin bydelsbrosjyre om Figgjo. Du finner den her i pdf-format (8 Mb).

Se bildene tilhørende denne artikkelen i større format ved å klikke på dem.