Lenker til andre tursider i Rogaland

Sist endret 03.06.2023 | Publisert 16.12.2015Fjell og hei, Jærkysten, Rogaland, Skogsturer, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Nedenfor finner du en samling lenker til tursider, eller nettsteder med generell turistinformasjon og lenker til omtaler av fotturer i Rogaland spesielt.

(Denne artikkelen ble først publisert i 2015, og oppdateres med ujevne mellomrom.)

Nasjonale og regionale tur(-ist)sider

Den nasjonale nettsiden for turisme i Norge, VisitNorway, har forbedret seg mye de siste årene. Videre eksisterer det et vell av regionale reiselivsorganisasjoner som bedriver mer eller mindre objektiv turistinformasjon, eller kun beskriver «produkter» til de som har betalt for å være med. Få av disse sidene har konkrete turomtaler.

Tidligere hadde vi et et antall nasjonale nettsider for fotturer. Nå kan det virke som om Ut.no har utkonkurrert de andre. Der finner vi konkret informasjon om fotturer over hele landet. Klikk f.eks. inn på kartet deres og følg lenkene som da kommer opp.

Der er rimeligvis en del «bloggere» og andre som skriver om sine turer. De kan være temmelig stedsspesifikke. Uten å bli veldig lokal, må denne nevnes: Skinnelangs. Erlend Garåsen inviterer oss til å følge hans «ferd langs 5000 kilometer norske jernbanestrekninger». Dette er en utmerket nettside, og en ganske annerledes variant. Cirka 40 jernbanestrekninger er gitt en historisk beskrivelse, mens selve fotturene har fått ytterst personlige omtaler i en eller flere etapper. 

Noen kilder fra Rogaland

Turistinformasjon og kommunale sider

I Rogaland har vi flere «offisielle» sider med turistinformasjonRegion Stavanger dekker Jæren og Dalane, mens Destinasjon Haugesund & Haugalandet og Reisemål Ryfylke dekker hva navnene sier. For øvrig må selvsagt nevnes Stavanger turistforening.

Av kommunale sider med informasjon om fotturer kan følgende trekkes fram:

Private tursider i Rogaland

For Sør-Rogaland finnes det private nettsider med et stort antall turbeskrivelser. De fleste har også et mindre antall turforslag fra andre deler av landet. Jeg kan selv bruke flere av disse sidene for å danne meg en oppfatning om en bestemt tur, før jeg legger i vei. Alle har kart, tekst og bilder. De utfyller hverandre og listes her opp i alfabetisk rekkefølge.

Fjell-vandring har over 300 turbeskrivelser og drives av Kjell Arild Nummedal. Det er et tiltalende nettsted. Nummedal står bak mange omtaler på Ut.no, kortversjoner av artiklene på nettsiden hans. Han arrangerer også fellesturer.

Johnsens turlogg har mer enn 1400 beskrivelser, svært mange fra Rogaland. Pensjonisten fra Jæren er aktiv turgåer, gjerne sammen med Broderen eller Bestyrerinnen (som kona kalles). Tonen i framstillingene er lett og ledig, og med mange bilder.

Mellom bakkar og berg tilbyr mer enn 220 turer av varierende vanskelighetsgrad, mest i Rogaland. Turene er kategorisert etter høyde, kommune og vanskelighetsgrad. Fine forklaringer, mange bilder, videoer og dronebilder, gpx-filer tilgjengelige for nedlastning. En god side. Hva de heter utover Gubben og Gamla, vet jeg ikke.

Turanbefalinger har ca. 280 turbeskrivelser og drives av Arnt Ove Skogly. Også denne siden er visuelt tiltalende og informativ.

Egenreklame

Sandalsand har beskrivelser av over 200 turer. De fleste er fra Rogaland. Det er lagt vekt på å løfte fram alternative turopplevelser til de fjelltoppene som dominerer blant nettstedene over. I tillegg til turer i naturen får du nemlig her et ganske stort antall urbane fotturer med vekt på kulturelle opplevelser.