Mælandsgården i Skudeneshavn

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 13.11.2020Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Skudeneshavn er et museum i seg selv, en av de mest særpregete gamle hvitmalte byene langs kysten. Dessuten har byen et museum i sin midte som tilbyr et vell av opplevelser. Vi skal til Skudeneshavn Museum – Mælandsgården.

Opplevelser

Mælandsgården er et bolighus der eldste delen er fra 1818. Her får man vandre inn i historien og se hvor godt kjøpmannsborgerskapet hadde det på 1800-tallet, og kikke inn i værelset til tjenestepiken. Det er ikke stort.

Mælandsgården er mye mer enn det, for her presenteres i flere bygninger en lang rekke yrker som kjennetegnet den gamle sjøfartsbyen på 1800-tallet og langt inn på 1900-tallet. Finn en frisørstol, verktøyet til en skomaker, se hva bøkkeren jobbet med, og hvordan interiøret i landhandelen kunne se ut.

Skudeneshavn var en havneby ved kysten, en trygg havn som mange søkte tilflukt i på værharde seilaser, eller hvor skipene kunne bunkre og sikre forsyninger av mat og annet geråd. Byen var en havn for fiskeriene, for sildesalting, handel og sjøfart i århundrer. Det er den enda.

Dette er et museum som inneholder det meste, og som gir et vell av opplevelser. Jeg har sjelden opplevd en slik samling av ting og tang som i dette museet. Det er utrolig spennende å vandre fra rom til rom, bygning til bygning, og oppleve og suge inn inntrykkene underveis.

Dessuten er de ansatte veldig hyggelige og kunnskapsrike. På oppfordring lot de seg ikke be to ganger om å sveive i gang en gammel grammofon og la lyden fra 78-platen strømme ut i handelsmannens gamle stue.

Finn fram

Glem bil, for inn i det gamle Skudeneshavn kommer man helst til fots. Så parker i utkanten et sted. Museet finner man ganske lett, bare følg kartet og skiltingen i gatene. Skudeneshavn ligger helt sør på Karmøy, en landfast øy i den nordlige delen av Rogaland.

Les mer

Der er i grunnen bare ett eksternt nettsted å søke opp, nemlig museets egen nettside Skudeneshavn Museum Mælandsgården. Der vil du finne at museet holder åpent i sommersesongen og ellers etter avtale.

Sandalsand har flere artikler fra kommunen vi er i, Karmøy, og enda flere fra Rogaland. Dessuten vil du her på nettsiden finne en mengde omtaler fra museumsbesøk. To andre artikler er fra Skudeneshavn: