Månafossen og fjellgarden Mån

Sist endret 16.12.2021 | Publisert 17.07.2014Fjell og hei, Gårdstun, Rogaland |

Anslått lesetid:

Dette er en tur som belønner deg rikelig for alt strevet. Det er bratt oppover til Månafossen, og det er veldig ulendt framover mot fjellgården Mån, men det er flott natur og rikelig med opplevelser.

 

Orientering

Vi er i Gjesdal kommune i Rogaland, ved inngangen til Ryfylkeheiene. Det var blitt litt for mange år siden jeg har sist, og fant ut at det kunne være en fin tur midt i juli. Jeg hadde en viss frykt for at vannregulering og tørr sommer ville ha medført en puslete dusj. Den gang ei. Det romlet og brakte lenge før vi kom opp til det helt fantastiske utsiktspunktet midt foran fossen.

 

Vi klatrer opp til Månafossen

Jeg la ut følgende illustrasjon på Instagram da jeg kom tilbake. Spill av videoen, se og lytt.

 

Kollasjen viser også andre opplevelser her inne ved foten av Ryfylkeheiene: Klatring, fjell og fjellgarden Mån.

For det første er det litt av en klatretur turistene blir utsatt for. Det starter rimelig greit med en lang kjekk steintrapp opp fra parkeringsplassen. Deretter er det bare å slutte seg til lenkegjengen og dra seg oppover berget. Det var rimelig tørt da vi var her, og jeg vil nok tro at lenkene er gode å holde i dersom det skulle bli glatt. Her og der er det også satt opp tretrapper for de bratteste forseringene.

Turistinformasjonen til regionen opplyser om dette, men jeg tviler på at alle turistene som kommer hit virkelig skjønner hva som ligger i advarselen. Jeg mener, polsk eleganse i brune skinnsko (han) og små og hvite mokasiner (henne), lar seg ikke helt forene med denne turen.

Det er likevel ikke lange turen opp til utsiktspunktene midt i mot fossen, en halvtime holder for de aller fleste. Utsikten er belønningen i seg selv.

Nettstedet Ut.no skriver at fossen med sitt frie fall på 90 meter, er Rogalands høyeste og den niende største i landet. Det kan godt være sammenlignet med de andre, men jeg kan bare ikke skjønne hvor de 90 meterne kommer fra, fossen virker ikke så høy.

 

Det å komme hit

Mange vil nok være tilfredse med å komme inn hit til fossefallet, for det er jo en flott tur i seg selv. For det første har man kjørt Riksvei 45 for å komme hit, opp den vakre Dirdalen eller ned gjennom det dramatiske Byrkjedalsjuvet før man har tatt seg gjennom Frafjordstunnelen. For det andre er Frafjorden mektig der den strekker seg ut vestover, og det brede flate dalføret innenfor er omkranset av høye fjell på alle kanter. Dessuten har man altså stigningen opp til fossefallet med fjellet enda tettere omkring seg. Dette er norsk natur på sitt aller beste.

 

Fjellet roper og jeg må dra (John Muir)

 

Videre inn til fjellgården Mån

Det turblogger og turistsider skriver om, er likevel å ikke gjøre vendereis allerede, men fortsette turen innover mot den nedlagte fjellgården Mån. Det gjorde vi, og angret ikke.

Mån ligger i dalen bak fossen og vi må gå rundt. Denne delen av turen bringer ikke de store høydeforskjellene, men vi går i ulendt terreng, fullt av røtter og steinur. Det er også her lagt til rette med kjettinger, broer og trapper, så det går minst en halvtime til innover.

Så kommer vi fram i det åpne landskapet, utsikten inn mot gården og slettene i den vide Fidjadalen innenfor er flott. Her bodde det folk til 1915, så det er en stund siden. I moderne tid har Jæren Friluftsråd ikke bare restaurert gården, men også bygget mye nytt.

 

Norway - Rogaland - Gjesdal - Månafossen

Utsikt inn Fidjadalen og fjellgarden Mån

 

Det gamle rødmalte våningshuset som vises på bildet øverst, er bare ene halvdelen av det lange bygget som står her. Nydelen har en åpen underetasje som fungerer som varmestue. Her finner vi også plakater som orienterer om gården, landskapsvernområdet i Frafjordheiene og mulighetene for friluftsliv i området. Hoveddelen av bygget er stengt. Dersom du vil overnatte på fjellgarden, er det mulig dersom du avtaler på forhånd. Du kan også ta med nær 30 gjester, for så mange sengeplasser er det faktisk. Det er også oppført et nytt kombinert vedskjul og toalett. Det står åpent til fri avbenyttelse.

I ganske vid omkrets rundt bygningene er det lagt opp til et vakkert tun, inngjerdet mot sauene som beiter like utenfor, og med utsikt til elva like nedenfor.

 

Norway - Rogaland - Gjesdal - Månafossen

«Uren, luren himmelturen. Steinrøys, steinrøys svelt ihjel» sang Anne Knutsdotter. Hun kunne vært fra Mån.

 

Vi kan gå enda lengre

Det går fint an å slå opp telt her inne i dalen, og det er vel og merke fritt fiske. Den som vil gå videre innover Fidjadalen kan godt gjøre det, og gjerne da med turistforeningshytta Blåfjellenden som mål, seks timer etter gården.

Det gjorde ikke vi, men gjorde kort og godt vendereis samme rute, etter en velfortjent liten rast her inne på Mån.

 

Norway - Rogaland - Gjesdal - Frafjord

Det er flott natur her innerst i Frafjord

 

Praktisk

Kjør riksvei 45 til Gilja og ta av mot Frafjord. Etter tunnelen kommer man ut i Frafjorddalen og fortsetter til enden av den en seks kilometer. Veien fortsetter innover enda et par kilometer forbi gården Eikeskog til en stor parkeringsplass med toalett, rasteplass og oppslagstavler. Legg en 20-kroning i en av de oppsatte boksene, som takk for det.

 

 

Husk godt fottøy, mat og drikke til turen. Beregn en halvtime opp til fossen, og nok en halvtime inn til Mån. Returen går samme vei. Gjør regning med å møte mange andre på turen. For den som evner å lese norsk er dette kanskje unødvendig å si, men for de som leser denne artikkelen med automatisk oversettelse til sitt eget språk følger her en advarsel: Ikke gå langt utenom oppmerket sti, folk har falt i fossen og omkommet tidligere. Det bør ikke bli deg.

Les om andre turer i fjell og hei, og andre gårdstun omtalt på Sandalsand.

Klikk på bildene under for å se dem i større format.