Marinemuseet i Horten

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 08.03.2020Krig og ufred, Museer, Vestfold |

Anslått lesetid:

På Marinemuseet i Horten får vi hele beretningen om Den kongelige norske marines stolte historie, i et innholdsrikt museum med et utall gjenstander, fartøysmodeller og oppslagstavler. Dessuten ligger det en fregatt like utenfor, vi kommer inn i en motortorpedobåt og en ubåt. Marinemuseet gir et enestående innblikk i denne delen av vår ære og vår forsvarsmakt. 

 

Bakgrunn

Karljohansvern var tilbake til begynnelsen av 1800-tallet et eget sivilt-militært samfunn adskilt fra resten av landet gjennom kanalen som gjør det store området til en øy utenfor Horten. Flere forsvarsverk ble bygget, og ikke minst et skipsverft som bygget, reparerte og vedlikeholdt marinens fartøyer. 

Det ble allerede i 1864 lagt til rette for museumsaktivitet på verftet, i de samme lokaler som i dag. Det gjør museet til et av verdens eldste marinemuseer. Over tid har museets utstillinger utvidet seg til å dekke mer enn 2000 kvadratmeter.

Dette er et av Forsvarets museer, og har som formål å favne både storhetstiden for den forente dansk-norske marine, kanonbåtkrigen 1807-1814, etableringen av en egen norsk marine etter 1814, det som skjedde ved oppløsningen av unionen med Sverige i 1905, og utviklingen før og etter de to verdenskrigene i forrige århundre. Linjene trekkes helt opp til vår samtid.

 

Vestfold - Horten - Karljohansvern - Marinemuseet

Sal på sal, gjenstand etter gjenstand, plakat etter plakat. Her er mye å sette seg inn i. Oversiktlig og ryddig er det imidlertid, i Marinemuseet på Karljohansvern i Horten.

 

Opplevelser

Det kan jo være fordi jeg selv har bakgrunn fra Marinens førstegangstjeneste, men Marinemuseet i Horten ga en særdeles positiv opplevelse. Du verden, hvor mye som er samlet inn og presentert i lokalene i det gamle Magasin A, og utenfor i form av kanoner og skip. Jeg ble overrasket og overveldet, og når jeg leser den følgende observasjonen på museets egne nettsider, slår det meg at jeg ikke er alene om en slik reaksjon.

 

 

Marinemuseet er et spennende og unikt museum. Det er gøy å høre at publikum opplever museet som et av de flotteste og mest spennende de har besøkt. Vi jobber hver dag for å gjøre det enda bedre. Det som gjør museet spesielt er det store antallet gjenstander og at publikum kommer tett på gjenstandene. (….) På noen områder fremstår museet med sine mange gjenstander litt «gammelmodig», men samtidig har museet sin særegne sjarm. Vi ønsker å bevare særpreget, samtidig som vi oppgraderer og gjør nye grep i formidlingen i resten av museet. (Kilde: Marinemuseet)

 

Det betyr at jeg vandret gjennom utstillingene i museumsbygningen, jeg tok meg inn i MTB-en utenfor og ubåten bortenfor. Dette var usedvanlig spennende, og det slo meg at her har selveste Forsvarsmuseet på Akershus noe å hente. Dette hovedinntrykket ga jeg da også uttrykk for overfor museumspersonalet, og de var henrykt over sammenligningen.

 

KNM Narvik

Under mitt besøk lå KNM Narvik F304 fortøyd ved Marinemuseet. Jeg vet ikke helt hvor sjødyktig den gamle fregatten er, og den er heller ikke organisatorisk del av Marinemuseet. Da jeg var der, var ombordstigning heller ikke aktuelt. Uansett, KNM Narvik er en fregatt i den såkalte Osloklassen. Den ble sjøsatt i 1966 fra verftet i Horten som del av en stor flåteplan bestående av 50 nye marinefartøy. Halve regningen ble for øvrig betalt av USA. Dette skipet var i operativ drift fram til 2007 og er i dag landets største veteranskip og eneste skip fra marinen som er vernet. Det ble museumsskip i 2017.

 

Finn fram 

Marinemuseet holder til inne på Karljohansvern, like utenfor sentrum av Horten. Der er godt med parkeringsplasser utenfor, om man da ikke kommer spaserende ut fra sentrum.

 

 

Les mer

Marinemuseet er del av Forsvarets museer. Til forskjell fra de fleste andre museene, har Marinemuseet relativt gode introduksjonsartikler på sine nettsider. De er likevel temmelig tilårskomne. 

Museet har gratis inngang. Det holder åpent daglig i sommersesongen, og på søndager resten av året. Museumsskipet KNM Narvik er ikke del av museet og har egne åpningstider, stort sett avgrenset til helger i den varme årstid. 

Sandalsand har flere artikler å fordype seg i:

 

Her følger til slutt Sandalsands bilder fra Marinemuseet.