Mølleparken på Tau

Sist endret 08.05.2024 | Publisert 04.02.2020Rogaland, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Mølleparken er på tettstedet Tau i Ryfylke. Her ligger villaen og hagen til den tidligere direktøren på Tou Mølle. Villaen er til utleie, hagen er omgjort til offentlig park, og like ved er der et aktivitetssenter. Dessuten gir dette besøket anledning til å ta en rundtur i vannskorpa rundt Krossvatnet. 

 

Tur rundt Krossvatnet

Vi går rundt grøten og starter med turen først. Du vil av kartet nederst på siden finne at anbefalt og skiltet parkering er et lite stykke unna vannet og parken. Når man går rundt vannet og litt på kryss og tvers i parken, får man straks en rundtur på 3,5 km. Og det er da noe i hvert fall. 

Vi parkerer i båthavna og går i nordlig retning rett mot de store siloene tilhørende Tou Mølle. Like før vi kommer inn på industriområdet går vi opp blant bygningene, inklusive en murbygning (låven) og et drivhus som har sett bedre dager. På søndager i sommerhalvåret fra mai til september er der aktiviteter her. 

Vi fortsetter like godt bort til vannet og holder til høyre. Turveien er grei og ferdes på for alle, men et lite stykke opp og inn i boligfeltet mangler vel en universell tilgjengelighet. Derimot er resten av rundturen helt grei. Vi fortsetter rundt vannet og følger turveien på innsiden av Rv13 fram på broer over Tauåna og videre til Strand videregående skole. Like etter møter vi ny bilvei, men også her er der turvei ved siden av. Nå kommer vi fram til Mølleparken.

Her er noen bilder fra denne delen:

 

Mølleparken

Sentralt i parken står Villa Tou som opprinnelig er fra 1857. Den var i sin tur sommerboligen til direktøren, men er i dag omgjort til utleielokale. Man kommer ikke inn på annet vis. Vi var heldige å «forstyrre» forberedelsene til et 70-års lag og fikk tatt en titt innom. Ellers er parken døgnåpen, året rundt. 

Fra villaen bør man ta en tur opp på høyden til den flerkantede bygningen som kalles Paviljongen. Utsikten er strålende. Videre går vi ned og tilbake til villaen og fortsetter nordover til en lekeplass. Apparatene, alle av tre, er virkelig av det kreative slaget. 

Herfra går vi tilbake over broen til bilveien og fortsetter et lite stykke nedover mot den gamle ferjekaien. Før bakken svinger vi inn til venstre og over en gresshaug like ved fossefallet. Da kommer vi ned til et liten serie med bygninger som er rekonstruert til minne om Gamle Tou mølle. Vi fortsetter ned til bilveien ved den «nye» mølla (anno 1908 ser vi øverst) og krysser fossen på bilvei. Derfra er det strake veien tilbake til parkeringsplassen.

 

Finn fram

Ferjesambandet mellom Stavanger og Tau ble erstattet av en undersjøisk tunnel (Ryfylketunnelen på 14,3 km) ved årsskiftet 2019/2020. For å komme til Tau nå, tar man buss fra Stavanger til Solbakk, der tunnelen kommer opp i dagslys. Her skifter man til buss videre til Tau. Alternativt kjører man egen bil og svinger nordover etter tunnelen. Når man nærmer seg Tau, er det bare å følge skiltingen til Mølleparken Parkering. Den ligger nede ved havna for fritidsbåter.

Jeg har på kartet under tegnet inn attraksjoner både på Tau (omtalt i denne artikkelen), på Solbakk og på Jørpeland. To fotturer er tegnet inn, Mølleparken/Krossvatnet på Tau (denne) og Jørpelandsholmen ved Jørpeland sentrum. Zoom inn og ut som du ønsker. 

 

 

Les mer

Les mer på Stavangerregionens turistside. Undersøk utleiemulighetene for Låven, Paviljongen og Villaen på Mølleparkens side på Facebook og nettside. Så vidt jeg har skjønt, er det Mølleparkens Venner som holder hus og park vedlike og har opparbeidet dette til en attraktivt sted. Jeg håper flere legger turen innom, nå som Ryfylke er blitt noe mer tilgjengelig enn i gamle dager med ferjedrift. 

Finn flere artikler fra Strand kommune, her på Sandalsand. Du vil blant annet finne omtale av de andre stedene som er inkludert på kartet.