Museumsbesøk, versjon 2.0

Sist endret 06.03.2022 | Publisert 22.12.2017Museer |

Anslått lesetid:

Vi tenker gjerne på et museum som noe fysisk, noe håndgripelig. Vi tenker på en bygning, en gjenstand, et maleri, ja en bunadssølje for den saks skyld. I Norge har vi også fått et digitalt museum. Der er det mye å glede seg over. 

 

DigitaltMuseum (skrevet i ett ord) favner en lang rekke av landets mange museer. Det inneholder to-dimensjonale versjoner (avfotograferinger) av de to til tre-dimensjonale originalene fra disse «egentlige» museene. I det denne artikkelen publiseres, inneholder det digitale museet over to millioner objekter. Til alt overmål er innholdet fritt tilgjengelig og det er kategorisert. 

Målet med DigitaltMuseum er at museenes samlinger skal være lett tilgjengelig for alle interesserte, uavhengig av tid og sted. Håpet er at samlingene nå enklere skal kunne brukes til bildesøking, fordypning, studier, undervisning og felles kunnskapsbygging.

 

DigitaltMuseum Omfang

Omfanget på DigitaltMuseum ved utgangen av 2017. I mars 2020 var antallet økt til 2,5 millioner.

 

Sandalsand inneholder godt over 100 artikler fra norske museer, av svært ulike slag. Artiklene har en rekke egne fotografier, men er nå også blitt utstyrt med utvalgte bildesøk inn i Digitalt Museum sine arkiver, dersom det gir mening. Disse sistnevnte søkene gir muligheter for mine lesere til å søke ytterligere informasjon og inntrykk fra de omtalte museene. 

Digitalt Museum gir kort sagt mulighet til å oppsøke museer over det ganske land, få innsyn i de samlingene som er tilgjengelige gjennom fysisk besøk, og ikke minst få inntrykk av de omfattende samlingene som kun ligger bortgjemt i magasiner. 

Dette er i rivende utvikling, og er bare å glede seg over. Så får vi håpe at alt blir like fritt tilgjengelig som i dag.