Nasjonale turistveger – hva og hvor?

Sist endret 23.05.2024 | Publisert 14.09.2017Bilturer, Kultur, Reiseliv |

Anslått lesetid:

Les om 18 nasjonale turistveger i Norge, hva de er og hvor vi finner dem. Det raske svaret er at de ligger spredt fra nord til sør, og inviterer oss ut i storslått natur med rike kulturopplevelser underveis. For å berike opplevelsene enda mer er det lagt vekt på å introdusere ny, til dels grensesprengende arkitektur og kunstverk langs veiene.

Turistvegene er turistmål i seg selv

Den som har kjørt rundt om i verden, vil ha opplevd å dure av gårde på høyhastighets motorveier uten den helt store naturopplevelsen å by på. Det er veier som primært har preg av å være transportårer fra A til B. Dersom du har beveget deg noe utenfor allfarveiene, vil du ha oppdaget mer interessante veistrekninger.

Den som har brukt Michelin sine utmerkede veikart, vil ha funnet de flotte strekningene merket med grønt. Det norske veinettet kan litt syrlig sammenlignes med disse grønne Michelin-strekene alle sammen – det er ikke kjappe motorveier vi gjennomgående har å transportere oss på.

Formulert på en positiv måte er det norske veinettet en attraksjon i seg selv, og bringer oss ikke minst framover med flott natur på alle kanter.

Noen av veistrekningene i Norge er mer billedskjønne enn andre, og norske veimyndigheter har tatt mål av seg til å ikke bare holde dem vedlike, men også utvikle dem til veritable turistmål i seg selv. De er også gitt et eget begrep, nasjonale turistveger.

Her følger et bilde fra hver de 18 nasjonale turistvegene.

Turistvegene er tilrettelagte opplevelser

Noen av de 18 nasjonale turistvegene (merk at samferdselsbyråkrater skriver veg med g, ikke i), er bare åpne sommerstid. Alle slynger seg i vakre omgivelser hvor man med passe stor fart har mulighet for å nyte omgivelsene underveis.

Videre har Vegvesenet gjennom et aktivt arbeid gjennom flere år, lagt vekt på å utvikle utsiktsteder, toaletter og rasteplasser som ikke bare er det, men også er utstyrt med rene kunstverk å beskue og arkitektonisk spennende byggverk å oppsøke. Det er primært nasjonale, men også enkelte internasjonale størrelser som er hentet inn for å gi disse stedene et uttrykk. Dette er med på å modernisere det å reise landeveier, og er til å ta av seg hatten for.

Vegene går i landskap med unike naturkvaliteter langs kyst og fjorder og over fjell og vidder. Små arkitekturperler i kanten av storhavet, spenstige utsiktspunkt og funksjonelle rasteplasser gir gode naturopplevelser for vegfarende som ønsker mer enn å komme raskt frem.

(Vegvesenet)

Hvor finner vi nasjonale turistveger? (Kart)

Kartet viser alle landets 18 offisielle nasjonale turistveger, hentet fra Vegvesenet. Klikk på hver vei for å få opp en kort beskrivelse. Vi merker oss at turistvegene, de nasjonale, i stor grad handler om kyst- og fjellstrekninger på Vestlandet og Nord-Norge.

Det har definitivt ikke vært billig, men du verden hvor det er med på å gjøre landet attraktivt som ferieland – for oss veifarende – og bringe fram lokale kulturminner og naturopplevelser. Les et eksempel på det. Selv har jeg gjennom årene kjørt mange av disse veistrekningene, også før de ble definert som nasjonale turistveger og før de ble utbygget som det. 

Med 1800 kilometer totalt, over det ganske land, er det noe å rekke over om man skulle ha ambisjon om akkurat det. Der er for øvrig ingen spesiell hast, fordi veiene forsvinner ikke – snarere tvert imot er innholdet i stadig utvikling. Ikke alle strekningene har enda fått de fasiliteter og utsmykninger som Vegvesenet har planer om. I 2023 skal det hele stå ferdig, på alle 18 veiene, hele 250 rasteplasser og utsiktspunkter. Etter å ha startet prosjektet i 1994, er det fremdeles noe som gjenstår. Vi får håpe at de store ambisjonene blir innfridd.

Med kombinasjonen av natur, veg, arkitektur og kunst skaper vi de nye bildene av Norge som skal friste deg til å legge ut på flere reiser langs de vakreste vegene.

(Vegvesenet)

Liste over nasjonale turistveger, med lenker

Les hvordan Vegvesenet presenterer turistvegene. La deg også friste av boken Mil etter mil fra Scandinavian Vibes. Der finner du flotte bilder og velformulerte tekster fra alle 18 turistvegene. 

Sandalsand presenterer egne kjørte strekninger i en serie artikler. I hver av artiklene får du lenker til mer detaljerte spesialartikler om attraksjoner langs veiene.

Her er hele listen med de nasjonale turistvegene i Norge, med lenker til Sandalsands artikler. 

 1. Varanger
 2. Havøysund
 3. Senja
 4. Andøya
 5. Lofoten
 6. Helgelandskysten
 7. Atlanterhavsvegen
 8. Geiranger – Trollstigen
 9. Gamle Strynefjellsvegen
 10. Rondane
 11. Sognefjellet
 12. Valdresflye
 13. Gaularfjellet
 14. Aurlandsfjellet
 15. Hardanger
 16. Hardangervidda
 17. Ryfylke
 18. Jæren

Liker du bilturer? Sjekk ut oversiktssiden med Bilturer, her på Sandalsand Norge. Den oversiktsartikkelen du nå har lest, foreligger også i en engelsk utgave på Sandalsand, «Norwegian Scenic Routes – what and where?«.