Njåskogen i Time

Sist endret 16.12.2021 | Publisert 17.07.2014Rogaland, Skogsturer |

Anslått lesetid:

Klint mellom Frøylandsvatnet og jordbrukslandet innenfor ligger et trivelig turterreng. Njåskogen egner seg for alle og utgjør et velkomment skogsinnslag på ellers nakne Jæren.

 

Orientering

Denne litt utenom det vanlige granskogen på Jæren, er et utmerket alternativ dersom det skulle blåse. Det gjør det titt på disse kanter av landet. For de som er lite stø til beins, eller har med barnevogn, er det også et flott turmål. Her er det en greit tilrettelagt turvei langs den 3 km lange lysløypa. Det er det for så vidt også på den 4,5 km lange løypa som går ned til vannet.

 

Norway - Rogaland - Time - Njåskogen

Ikke alle grantrærne i Njåskogen er like idylliske. Kanskje mer egnet til en Film Noir location enn familietur.

 

Ikke desto mindre er det andre løyper her også, både lengre og kortere. Kartet nederst i artikkelen viser to foreslåtte ruter. Og som alltid når jeg selv vandrer inn i småskogene i Rogaland: Det handler om å stoppe opp, kikke ned, kikke opp og oppdage stillheten, roen og luktene. Følgelig er det greiest å bevege seg inn mellom trærne, her er forresten også lauvtrær, og trå på skogsbunnen. Kjenn hvor myk den er.

 

Plantingen av skogen – og senere anleggelse av turvei

Det var et skogeierlag som plantet skogen allerede i 1875. Den holdes godt i hevd, og du skal ikke bli overrasket om du kommer over et hogstfelt som ikke var der sist. Time kommune har siden 1981 stått for turveien.

 

Norway - Rogaland - Time - Njåskogen

Anbefaling: Trå inn på skogsbunnen i Njåskogen

 

Ifølge Turistforeningens omtale på Ut.no er det et aktivt dyre- og fugleliv i skogen: «Her kan du komme nært innpå hare, ekorn, rev og rådyr. Fugler som gjerdesmett, trekryper, ulike meiser, ugler og den knøttlille og vakre fuglekongen, er nært knyttet til skogen og gir deg kanskje nytt og ukjent tonefølge med på turen.»

Jeg har kanskje ikke vært her nok til å oppdage reven – det må jeg innrømme. Men skogen er fin den.

Ettersom Midgardsormen nå bukter seg som en slange over Frøylandsvatnet, er Njåskogen enda mer tilgjengelig. Da kan skogen godt gjøres til rasteplass på ferden rundt vannet, en ferd som ellers ville vært altfor lang. Nå er særlig runden mellom Njåskogen og Bryne greit tilgjengelig som rundtur, ettersom vi kan bruke den vakre trebroen som har navn etter det voldsomme sjøuhyret som omkranset verden. Kanskje kunne broen heller fått navnet Ormen Lange, etter Olav Tryggvason sitt langskip. Det heter seg nemlig at han fødtes på den holmen som broen svinger innom på vei mellom øst og vest.

 

Praktisk

Her ser vi et kart over skogen med de nærmeste omgivelser. To ruter er inntegnet, hvorav den ene fører rett til Midgardsormen.

 

 

Det er greit å finne fram hit. Njåskogen ligger, som Vagleskogen litt lenger nord, langs fylkesvei 505 mellom Sandnes og Bryne, via Kverneland. Parkeringsplassen for Njåskogen ligger kloss i hovedveien og er godt skiltet. Den er tilgjengelig gjennom en betalingsbom, en bom jeg hadde vansker med å betale meg gjennom ved en anledning.

Les om flere skogsturerSandalsand. Les flere artikler fra Time kommune, og les dessuten om vandringsruten mellom Bryne og Klepp langs Frøylandsvatnet. Sistnevnte tur fører også forbi Midgardsormen, men på andre siden av vannet.

Klikk på bildene under for å se dem i full størrelse.