Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 27.11.2020Kunst, Museer, Troms |

Anslått lesetid:

Den kunstinteresserte som besøker eller bor i Tromsø, bør legge turen innom Nordnorsk kunstmuseum midt i byen. Her finner vi gammel og ny kunst i skjønn forening. Museet gir rikelig anledning til både å nyte det tradisjonelle og la oss bli utfordret av det moderne.

Bakgrunn

Dette er et museum med formål å skape interesse for, øke kjennskapen til og kunnskapen om billedkunst og kunsthåndverk i Nord-Norge. Det ble etablert i 1985 og flyttet inn i sine nåværende lokaler i 2002, det gamle posthuset fra 1915. De siste ti årene har museet tatt større ansvar for å leve opp til navnet, ved også å turnere landsdelen med deler av samlingene.

Innholdsmessig har museet en egen samling, men også verk som er deponert fra ulike private eiere. Museet favner vidt historisk, med enkelte kunstverk fra begynnelsen av 1800-tallet og vel så det, og helt opp til vår tid. Slik sett er det et «klassisk» regionalt kunstmuseum i Norge.

Opplevelser

Det var den moderne kunsten som grep min oppmerksomhet mest under besøket i 2020. Det er reflektert i bildegalleriet under. Jeg hadde imidlertid vansker med å plassere de kunstneriske uttrykk inn i en nordnorsk setting – i den grad det skulle være formålet. Dette året var for øvrig veldig bratt for Nordnorsk kunstmuseum. Ikke så mye som følge av coronaen, for besøkstallet har vært meget pent. Det var heller det at direktøren fikk sparken, og avisspaltene flommet over av den grunn.

Slike ting glir over, for oss vanlige besøkende. Og museet frister uansett å komme tilbake til, for kunstmuseer er flinke slik. De har alltid en ny utstilling eller to å lokke besøkende til.

Museet synes å gjøre mer ut av kunsthåndverk enn hva andre tilsvarende museer gjør. Barn inviteres inn i et verksted, og kafeen kombinerer akkurat den rollen med å fungere som et arbeidsverksted. Jeg inntok min kaffe ved et malerskrin, og følte nesten jeg trengte meg på de som var ivrig opptatt med et eller annet kreativt.

Bildegalleri

Her er noen bilder fra museet.

Finn fram

Museet ligger sentralt i Tromsø sentrum, like nedenfor Domkirken. Det er kort vei å spasere hit fra andre deler av sentrum, og relativt greit å finne gateparkering i nærheten. Om man absolutt vil kjøre.

Les mer

Den beste kilden for å finne informasjon om temporære utstillinger, åpningstider med mer, er nettsiden til Nordnorsk kunstmuseum. Dersom du er nysgjerrig på hva samlingen inneholder, sjekk også ut presentasjonen på DigitaltMuseum. Der finner du fotografier av, i skrivende stund, 2169 verk.

Sandalsand har flere artikler fra:

Dessuten vil du på denne nettsiden finne en lang rekke artikler fra norske museer, inklusive mange kunstmuseer. For sistnevnte kan du konsultere oversiktsartikkelen først.