Nordnorsk vitensenter i Tromsø

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 12.03.2023Museer, Troms |

Anslått lesetid:

Nordnorsk vitensenter er et regionalt vitensenter for Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard. Vi skal til Tromsø.

Opplevelser på senteret

Nordnorsk vitensenter har også en avdeling i Alta, men det er til Tromsø vi skal i denne artikkelen. Senteret ble stiftet i 2002 og havnet i nåværende lokaler på universitetsområdet i 2011. Der deler det hus med Planetariet som eies av UiT.

Senteret tar for seg fire temaer, fordelt over tre etasjer. Du finner mer informasjon om detaljene på senterets nettside, for her skal vi bare kort nevne dem.

Himmelen over oss ligger ved inngangen til Planetariet og gir oss innblikk i, og muligheter til å utforske, jordas magnetisme, sollyset, årstidene, og nordlyset.

Klima og vær handler om værfenomener som snø, is og vind og klimautfordringer på jorda. Det er artig å studere hvordan fokksnøen legger seg rundt bygninger og hvordan is- og snøkrystaller ser ut.

Energi og miljø i nord gir besøkende mulighet til å lage energi, ved hjelp av sol, vann og vind.

Kropp og hjerne tar oss inn i vår egen kropp og hvordan den fungerer.

Planetariet

Planetariet er en stor sal med 90 gode seter. De kan man legge bakover, for i taket og foran oss er der en 360-graders megaskjerm. På den avspilles en 26 minutter lang film om nordlyset, Extreme Auroras som den heter.

Det er en fantastisk opplevelse, og akkurat nordlyset er jo både perfekt for en slik skjerm, så vel som å være midt i blinken for et vitensenter i nettopp Nord-Norge.

Undervisning og frittstående besøk

Senteret markedsfører selvsagt et rikt undervisningstilbud, godt forankret i rammeplaner og læreplaner, for barnehage, grunnskole, videregående skole, universitet og høyskole, samt kurs for lærere og andre voksengrupper. Sandalsands besøk var ikke en del av det, for inn i senteret kommer man også som ordinære besøkende.

Vi var veldig godt fornøyde. Det er alltid kjekt med utstrakt bruk av interaktive skjermer, gode forklaringer og ikke minst mange dippedutter å prøve seg på rent praktisk. Dessuten er utsikten fra taket stor og vid.

Helt til slutt, her er noen bilder fra besøket.

Finn fram (kart)

Nordnorsk vitensenter ligger på høydedraget på Tromsøya, i området hvor vi finner universitet og sykehuset. For de som kommer med bil, er det kanskje enklest å parkere lengre opp i bakken, ved idrettsanlegget. Eller følg instruksjonen til senteret på nettsiden deres.

Les mer

Nordnorsk vitensenter holder åpent daglig 11-16, året rundt. I skolenes sommerferie har de utvidet åpningstid. Senteret har selvsagt egen nettside, og de er på Facebook. Dette er et av flere vitensentre i Norge.

Her på Sandalsand finner du en rekke artikler fra Tromsø og ellers fra Troms fylke. Se dessuten oppslaget om museer og besøk til vitensentrene i Sandnes, Oslo og Ålesund.