I et nøtteskall kan man billedlig talt samle mange fortettede opplevelser. Sørvest i landet har vi en kombinert båt- og biltur som framviser det ypperste av hva vi forbinder med Norge. Her er Norges alternative nøtteskallrunde.
Bli med til Sørvestlandet
I fylkene Rogaland og litt inn i Agder kan vi skape oss en tur som overstiger det meste: Lysefjordens verdensberømte fjellformasjoner, et høyfjellsområde, Sirdals og Gjesdals dalfører formet av elver og isbreer gjennom millioner av år, Jærens flate jordbruksland som møter storhavet langs endeløse strender under landets mest åpne himmel. Rundreisen starter og slutter nord på Jæren, landets tredje største befolkningskonsentrasjon og med storbyer som rommer rikelig med kulturtilbud og andre opplevelser.
Framstillingen er ikke ment til forkleinelse for det mest kjente nøtteskallet i Norge: Ferden som med tog fra Bergen ankommer Voss, tar buss til Gudvangen og båt ut Nærøyfjorden og inn Aurlandsfjorden til Flåm, selveste verdensarvriket, for deretter å ta Flåmsbana til Myrdal for påstigning av nytt tog til Oslo eller tilbake til Bergen. Les spesialartikkelen om Norges klassiske nøtteskallrunde.
Kartet å orientere seg etter
Rogalandsversjonen savner et verdensarvstempel, men ellers er opplevelsene minst like gode. Kartet under viser ruten samt mulige stoppesteder underveis.
Det er ikke alltid like lett å lage kart i Google, og akkurat her gjør de en liten sving innom Forsand på land. Den versjonen lar seg ikke gjøre i mitt forslag, om man da ikke bevilger seg lengre tid her inne – og det kan man jo selvsagt gjøre. Uansett: Du skal i det følgende få en beskrivelse av selve ruten. Den går med egen bil og med bilferje inn Lysefjorden, for så å kjøre egen bil resten av turen.
Etappe 1: Stavanger til Lauvvik
Nord på Jæren ligger kommunene tett i tett og her finner vi to av Norges største byer, Stavanger og Sandnes. Det vil føre for langt i denne oversiktsartikkelen å liste opp alt hva du kan oppleve der, så klikk heller på lenkene og få opp alle artikler fra de to. (Det samme gjelder de andre kommunene som er omtalt i denne artikkelen.)
Lauvvik er hvor ferjene inn Lysefjorden går fra. Kaien ligger øst i Sandnes. Fra Stavanger følger man gjerne E39 sørover og fortsetter på inn til Lauvvik på Fv4496 og Fv508. Strekningen var tidligere del av Riksvei 13. Jeg har i kartet tegnet inn en liten omvei om Hommersåk og Bersagel. Den veien er kroket og smal, men gir en vel så spennende naturopplevelse underveis. Ikke for det, hovedveien følger Lutsivassdraget og er idyllisk så det holder.
Alternativt kan man siden 2020 ta Ryfylketunnelen fra Stavanger (verdens lengste undersjøiske bilvei) til Strand, og kjøre sørover til Forsand kai. Båten fra Lauvvik legger nemlig til også her, før den kjører inn Lysefjorden. De som kommer ut Lysefjorden, kan velge å stige av (kjøre av) på Forsand, før de kjører nordover for å ta fotturen inn til Preikestolen.
Etappe 2: Lysefjorden med båt
Om sommeren går det turistferje på Lysefjorden. Det er også om sommeren det er mulig å kjøre over fjellet fra Lysebotn til Sirdal. Turistferjen har høyttaleranlegg om bord og annonserer alle severdigheter underveis på ferden, blant annet Preikestolen (604 m) høyt over hodene våre og Kjerag enda høyere over oss (ca. 1000 m). Innimellom ligger Flørli kraftstasjon og nedlagte samfunn ved fjorden og byr på fjelltur opp 4444 trappetrinn.
Les spesialartikkelen fra ferden langs Lysefjorden med båt. Les også introduksjonsartikkelen til Lysefjorden, der flere fotturer i området omtales.
Etappe 3: Lysebotn til Sirdal
Innerst i fjorden, på et sted som tidligere hadde fastboende, ligger det store anlegg relatert til kraftproduksjon. Den veifarende vil imidlertid være mer opptatt av at her er det flere overnattingsmuligheter, serveringssteder og ikke minst sommerbasen for basehopperne som under høye rop hopper ut fra Kjerag og andre punkter.
Fra Lysebotn går det en korketrekkervei oppover fjellet mot sør, dels åpent og dels i tunnel. Her går det årlig både rulleskiløp og sykkelløp. Når vi er kommet opp de verste stigningene møter vi en stor parkeringsplass og serveringssted. Det er her man starter på turen inn til Kjerag.
Vår ferd på Norges alternative nøtteskallrunde går imidlertid videre, for vi skal over snaufjellet til Sirdal i Agder. Sistnevnte er Rogalendingenes fremste hytteområde og har et yrende liv vinterstid – en god del mindre om sommeren. Oppe på fjellet bør man gjøre et stopp eller to for å glede seg over alle de små vardene som svært mange har vært med å lage. De ligger tett i tett like ved veien. Stoppene gir også muligheter til å beundre utsikten.
Etappe 4: Sirdal til Byrkjedalstunet
Vintereldoradoet Sirdal har muligheter til aktiv ferie også om sommeren. Men er man på gjennomreise i Norges alternative nøtteskallrunde, er det kanskje bare ett sted jeg vil nevne. Det er friluftsmuseet på Kvæven. Her vil man finne innendørs utstilling om livet i gamle dager på fjellet, og man kan vandre mellom diverse bygninger utendørs slik som på folkemuseer rundt om i landet.
Vi er i Øvre Sirdal og skal følge Fv45. Leserne vil vite at det herfra også går en sommervei over til Setesdal, altså i motsatt retning. Ved Sinnes i Sirdal går vår rute først over et høydedrag før det bærer over fylkesgrensen til Rogaland. Vi kommer til Gjesdal kommune og Hunnedalen som inntil 1970-tallet var Rogalendingenes viktigste vintersportssted. Hyttene ligger her enda, men de er av det langt mer moderate slaget enn i Sirdal. Veien går nokså rett fram og nedover i et U-formet dal som isbreene gnaget seg ned i under siste istid, og det er et mektig skue opp mot de blankskurte fjellveggene på begge sider.
Denne etappen slutter ved Byrkjedalstunet, og her er det mange som legger søndagsmiddagen enten de skal hjem fra fjellet, eller bare er på dagstur opp fra Jæren. På tunet finner vi et lysstøperi og utsalg av alt mulig håndverk i grunnen. Overnatting tilbys også.
Etappe 5: Byrkjedalstunet til Jærkysten
Den raskeste veien til Sandnes og Stavanger får man om man fortsetter på Fv45 til man møter E39 ved kommunesenteret Ålgård. Vi skal imidlertid ikke det for i stedet tar vi Fv503 ut fra Byrkjedalstunet. Den bringer oss etter et par kilometer til Gloppedalsura, Nord-Europas største steinrøys.
Deretter fortsetter vi på samme vei forbi flere vann til Vikeså, kommunesenteret i Bjerkreim. Her svinger vi nordover på E39 noen kilometer, før vi tar av på Fv504 på Bue. Den fører oss forbi vann og jordbruksland gjennom søndre del av Time og deretter inn i Hå kommune. Vi kjører over Høg-Jæren med sin kuperte blanding av jordbruksland og utmark, og like ned til havet med en fantastisk utsikt mot vest på det siste stykket. Her møter vi det karakteristiske flate Jæren. Vi passerer Varhaug og fortsetter like ned til Varhaug gamle kirkegård, helt i sjøkanten. Det er et herlig sted.
Etappe 6: Jæren til Stavanger
Jærkysten er til å ta av seg hatten for. Her kan man vandre mil etter mil fra sør til nord, og her kan man sette seg ned med sitt staffeli eller skisseblokk slik Jærmalerne har gjort før. Gjør deg gjerne litt mer kjent med Jærens historie før du kommer.
Men, det var altså på biltur langs Norges alternative nøtteskallrunde vi var. Da høver det godt at Jæren er blitt en av landets 18 nasjonale turistveger, så les beskrivelsen av akkurat denne turistvegen.
Jeg har i kartet merket av noen mulige stoppunkter på veien nordover mot Stavanger. Hå gamle prestegard har en flott beliggenhet, gir gode turmuligheter og har kunstutstillinger og en utmerket kafe. Orrestranda lenger nord har et spennende friluftshus og er landets lengste sandstrand. Vi er nå i Klepp kommune og kommer så til Sola. Jeg føler meg fristet til å legge inn en lenke til Ølberg havn og strand, og for den som vil ha mer kystmiljø vil jeg anbefale Tananger havn litt lenger nord i samme kommune.
Dermed avslutter vi der vi startet, i Stavanger. Eller et annet sted etter eget ønske. Legg gjerne turen innom de Tre Sverd i Hafrsfjord, minnesmerket over Norges samling til ett rike på slutten av 800-tallet.
Til slutt
Norges alternative nøtteskallrunde er mulig å gjøre på en dag, dvs. 8-9 timer og 260 km på bilvei. Et springende punkt er hvilken ferje man har bestilt plass på inn Lysefjorden. Uansett, det er skuffende at ikke turistsider som VisitNorway har klekket ut denne tanken selv.
LES MER: Lysefjorden med båt
Her er kjøretider og avstander med utgangspunkt i anbefalinger i artikkelen og kartet, men uten stopp underveis:
- 1: Stavanger til Lauvvik: 1 time, 51 km (Alternativt kjør fra Stavanger via tunnelen til Forsand kai: 50 minutter, 46 km)
- 2: Lysefjorden med båt: 2,5 timer (Ankomst ved lunsjtider. Spis i Lysebotn eller oppe på Kjerag Cafe & Restaurant (Ørneredet))
- 3: Lysebotn til Byrkjedalstunet: 2 timer, 85 km
- 4: Byrkjedalstunet til Jærkysten: 55 minutter, 57 km
- 5: Jæren til Stavanger: 80 minutter, 65 km
God tur!