Hvilke opplevelser kan vi ha i Ørsta, denne kommunen på Sunnmøre med høye fjell og fjorder utenfor? Les beretningen om hva et par sommerdager ga av opplevelser.
Litt om Ørsta kommune
Ørsta kommune ligger på Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke. Den grenser i øst til Sykkylven og Stranda, og i sørvest til Volda. I nordvest grenser kommunen til Ulstein via Eiksundtunnelen. Nord for Vartdalsfjorden ligger kommunene Hareid og Sula. Kommunesenteret heter også Ørsta. Andre bygder i kommunen er: Hovdebygda, Sæbø, Vartdal, Nordre-Vartdal og Barstadvik. Det bor ca. 10800 ørstinger i kommunen.
Dette kan vi lese på Wikipedia. Vi kan også lese at de aller fleste bor i eller nær kommunesenteret. Men ellers er det lite å spore opp på internett om hva kommunen er, eller skryter av å være. Faktisk framstår Ørsta som en temmelig anonym kommune. Av den grunn, eller kanskje på tross av det, hadde Sandalsand et ønske om å oppsøke kommunesenteret for å se og oppleve hva der var å finne. Resultatet var skrøpelig, men les videre og finn ut hva du faktisk kan oppleve i Ørsta.
Ørsta sentrum
Sentrum i Ørsta kommune heter også Ørsta. Det er helt naturlig at det ligger en bygdeby her innerst i fjorden. Det gir seg også selv at kommunen omfatter store arealer. Men da er det å håpe at den sterke befolkningskonsentrasjonen i kommunesenteret kunne ha resultert i noen opplevelser. Den gang ei.
Ørstas fremste lekkerbiskener er fjell og fjord, utenfor sentrum. Vi skal komme til dem, men må bare ta for oss hva sentrum kan tilby av opplevelser for de av menneskeheten som kun er på gjennomreise eller har kort tid å bruke. Lokalbefolkningen vil selvsagt ha flere preferanser, for eksempel shopping og regelrett overlevelse.
I Ørsta er det sant å si lite å finne. For hvor er sentrum? Hvor kan vi gå? Hvor kan vi spise? Det finnes et hotell, og det finnes noen få spisesteder som mest av alt bærer preg av take-away. Vi finner også flere kirkebygg, noe som ikke er rart i denne delen av Norge. Men alt har spredt seg over et stort område, og det som kunne ha vært et sentrum er mest av alt øde, nedlagt eller generelt lite inspirerende. Vi droppet fast-food, men heller ikke den kinesiske restauranten var inspirerende. Det eneste vi falt for i Ørsta sentrum var lunsjstedet som heter Fru Svendsen kunst og kulturkafé. Det var en oase av opplevelser i en herlig bygning.
Ellers i Ørsta sentrum finner vi to-tre kunstverk, et av Ivar Aasen og et av Anders Hovden, og muligens ett til. Dette var trist.
Andre steder i kommunen
Vi søker altså opplevelser i Ørsta. De som kommer fra Volda vil passere de to kommunenes felles flyplass, på Hovden. De vil også passere, eller helst oppsøke Aasentunet oppe i skråningen fra flyplassen. Ivar Aasen er en av Ørstas store sønner, og nynorsken holdes høyt i hevd i kommunen. På Aasentunet kan vi bli kjent med Ivar Aasen (1813-96). Her levde han sine første år, og her finner vi historien om hvordan han utviklet nynorsken som skriftmål på 1800-tallet.
LES MER: Aasentunet
De som kommer over fra Sæbø mot øst, vil ha muligheten til å oppsøke kommunens bygdetun. Brudavolltunet framheves som et autentisk gardstun som forteller om livet i det gamle bondesamfunnet. Sandalsand har ikke besøkt det, ennå. Det er den regionale museumsorganisasjonen Viti som er vert, men de har ingenting å berette.
Vi må derfor søke enda mer i periferien av Ørsta for å finne opplevelser. Sandalsands besøk denne gang var østfra. Vi kom gjennom Norangsdalen ned mot Øye og det henrivende hotellet der. Ute i fjorden (Norangsfjorden) tok vi ferje fra Leknes over Hjørundfjorden til Sæbø. Begge fjorder er jo prakteksemplarer av norske fjorder, og har brakt turister til landet siden slutten av 1800-talllet.
Dessuten er det i dette landskapet, altså øst for kommunesenteret, at vi finner både vintersportsted og muligheter for sommerlige fjellturer. For eksempel til Slogen. Denne fjelltoppen kunne ha vært vist på et bildene over, men så er jo skydekket tidvis lavt på denne kanten av landet.
Andre veien fra Ørsta sentrum kjører vi langs fjorden mot vest og passere bygdene Liadal, Vartdal og Barstadvik fram mot Festøya og ferjeleiet som fører oss ut av kommunen. Naturopplevelsen langs denne veien, E39, er helt henrivende. På ferjeleiet Festøya finner vi til og med en telefonkiosk, en av de hundre i Norge som er vernet. Det er imidlertid slik at det er fjordene som frister, ikke minst Hjørundfjorden som vi ser blant bildene under.
Finn fram
Kartet under viser steder som er omtalt i denne artikkelen om opplevelser i Ørsta. Du kan klikke på markørene og få litt informasjon, eller om du har en stor skjerm – utvide kartet til hele skjermstørrelsen for bedre inntrykk.
Les mer
Den som vil, kan søke om leksikalsk informasjon om Ørsta kommune, men det er ikke stort verken SNL eller Wikipedia klarer å komme opp med. De vanligste turistsidene er heller ikke særlig behjelpelige, dessverre.
Her på Sandalsand kan du klikke på de følgende lenkene, til Ørsta kommune og til Møre og Romsdal fylke. Særlig til sistnevnte får du mange treff.