Museer

Museer kan være engasjerende og opplysende. De kan også være søvndyssende. Her finner du omtaler av begge varianter, samt noen inngående bakgrunnsartikler.

Litt om museer

Museer som gjenstandssamlinger oppstod for mer enn 2500 år siden i Babylon, da velstående mennesker ønsket å vise fram sine private kunstsamlinger og gjenstander i spesielle gallerier. Det betyr at selv 500 år før vår tidsregning var mennesker engasjert i å fordype seg i en fortid og kultur de ønsket å forstå.

I Norge har vi 109 museumsorganisasjoner, i stor grad regionalt baserte, med en eller flere fast ansatte. 70 av disse får driftsstøtte fra Kulturdepartementet formidlet gjennom Kulturrådet. De øvrige 39 er kommunale, universitetsavdelinger, under andre departementer, eller private. Museene tar vare på til sammen 22 millioner gjenstander, 35 millioner fotografier og har om lag 11 millioner besøkende årlig.

Museer på denne nettsiden

Noen av de artiklene du finner nedenfor, vil du også finne under overskriften Gårdstun. Det gjelder blant annet enkeltstående gårdstun eller bygninger som er som avdelinger å regne i de forskjellige regionmuseene landet er inndelt i. Flere er besøkt som ledd i bilturene og er omtalt i mer omfattende artikler. Alle artikler rommer omtaler av opplevelsene på stedet, og praktiske opplysninger. Bilder, og noen ganger videoer, er lagt inn sammen med lenker til utfyllende informasjon hos museumseier eller andre.

Fire artikler drøfter tematikken på et overordnet nivå: (1) Hva er et museum?; (2) Ideen om folkemuseer; (3) Kunstmuseer til glede og besvær; (4) Tekniske og industrielle museer og kulturminner. Start gjerne med dem, eller bla kronologisk gjennom publiseringsoversikten nedenfor.

Illustrasjonsbildet på denne siden er fra Norsk Oljemuseum i Stavanger, et av de nasjonale museene.

Et museum er et sted hvor ingenting gikk tapt, bare gjenoppdaget. (Nanette L. Avery)

Det store museumskartet

Her får du et Norgeskart med landets museer. Det er basert på en mengde kilder, både offentlige myndigheter, leksika, museene rundt om i landet, og egne besøk og kartlegginger. Hensikten med kartet er å angi besøkssteder, og ikke museenes administrasjoner eller avstengte lagre. Markørene i kartet varierer med museumstype. Her er type og antallet institusjoner:

  • Friluftsmuseum: 145
  • Kulturhistorisk museum: 390
  • Kunstmuseum: 54
  • Næringsmuseum: 113
  • Natur-/Vitenmuseum: 53

Inntrykket er overveldende sett fra et veldig høyt fugleperspektiv. Zoom derfor inn i kartet og klikk på markørene. Da får du opp navn, museumsorganisasjon og lenker til videre lesning. Antallet er 755 og Sandalsand har artikkelomtaler fra ca. 33 %. Les om hvordan kartet ble utviklet.

Det er like mye samtalene mellom gjenstander som mellom oss og gjenstander som gjør museer så verdifulle. (Antony Gormley)

Artikler fra museer i Norge

Museet i Smeltehytta

Museet i Smeltehytta

Museet i Smeltehytta inngår i Norsk Bergverksmuseum og ligger sentralt i Kongsberg. Her får vi i autentiske lokaler historien om 335 års utvinning...

Drammens kunstmuseum

Drammens kunstmuseum

Drammens kunstmuseum ligger på Marienlyst i sentrum og byr på et svært severdig tilbud norsk kunst, av svært ulikt slag. Først litt om Drammens...

Bærums verk

Bærums verk

Bærums verk trekker sine aner tilbake til 1610. Den gang var det jernverk. Nå vandrer vi gjennom fire hundre år med industrihistorie ispedd moderne...

Gamvik museum

Gamvik museum

Gamvik museum er et kystmuseum i det gamle fiskeværet Gamvik på Nordkinnhalvøya. Det holder til i et tidligere fiskebruk og har omfattende...

Man bør gå på museer – siden jeg er begyndt at gå på museer, har jeg sovet hver nat – der er intet der trætter en så meget som museer. (Storm P.)

Den mest effektive måten å ødelegge mennesker på er å fornekte og utslette deres egen forståelse av deres historie. (George Orwell)

Gårdstun

Krig

Kultur

Kunst

Museer

Natur

u

Quiz

Reiseliv

Religion

Pin It on Pinterest

Share This