Oscarsborg festning

Sist endret 20.05.2024 | Publisert 11.02.2020Akershus, Krig og ufred, Kultur, Museer |

Anslått lesetid:

Oscarsborg er et levende friluftsmuseum på Nordre og Søndre Kaholmen i Drøbaksundet, og fritt tilgjengelig for alle, året rundt. Her er innendørsmuseum i selve festningen, flere ulike bygninger, kanoner, hotell, restauranter og en gjestehavn for fritidsbåter. En skyssbåt bringer besøkende ut fra Drøbaksiden flere ganger om dagen, og om sommeren går det rutebåt fra Oslo. 

En festning blir til

Det var helt tilbake i 1848 at den første Oscarsborg, oppkalt etter kong Oscar I, ble anlagt som festning på Søndre Kaholmen i Drøbaksundet. Dette er den smaleste delen av Oslofjorden og festningen skulle tjene som et indre forsvarsverk for hovedstaden i tilfelle angrep sjøveien. I årene fram mot unionsoppløsningen i 1905 fant det sted en storstilt oppgradering av anleggene. Et torpedobatteri ble anlagt på Nordre Kaholmen og en hel serie med kanonbatterier ble satt opp på begge landsider av fjorden. Det ble dessuten bygget en undersjøisk mur på 1500 meter, en jeté, fra Kaholmene i sundet til Hurumlandet i vest. Den skulle tvinge all skipstrafikk inn langs østre side av Oscarsborg, på Drøbaksiden. 

9. april

Oscarsborg vil for alltid bli mest husket for det som skjedde grytidlig om morgenen 9. april 1940. Den tyske marine med en lang rekke skip kom seilende inn fjorden, og varsler fra ytre festningsverk begynte å komme inn. To av de tre kanonene på festningen åpnet ild på oberst Birger Eriksens kommando. Klokka var 0421. Den tredje kanonen hadde de for få mannskaper til å bemanne. Begge kanonene traff sine mål, krysseren Blücher, og forvoldte adskillig skade. Dertil ble det åpnet ild fra fire batterier på landsidene. Blücher holdt videre inn fjorden, men ble så truffet midtskips av to torpedoer fra Oscarsborg. Det gjorde ende på krysserens seilas. 19 minutter etter første ildgivning måtte Blücher ankre opp ved Askholmene like nord for Oscarsborg og klokka 0623 sank den.

Den resterende del av den tyske flåte stoppet avansementet mot hovedstaden og trakk seg tilbake sørover. I stedet ble Oscarsborg utover dagen utsatt for massive flyangrep. Borgen ble overgitt tyskerne dagen etter. Oberst Eriksen var ikke klar over om det var britiske eller tyske krigsskip som hadde trengt inn i Oslofjorden. Hans resolutte ryggmargsopptreden var for å verne norsk suverenitet. Den viktigste konsekvens var at kongefamilie og regjering rakk å flykte fra hovedstaden. 

Militær aktivitet på Oscarsborg opphørte i 2002. I vår tid forvaltes festningen av Forsvarsbygg og den er fredet av Riksantikvaren. 

Akershus - Frogn - Oscarsborg - Hovedfortet - Østre strandbatteri
Oscarsborg – Hovedfortet – Østre strandbatteri

Opplevelser

Praktisk informasjon med kart og hvordan du kommer til de to holmene som Oscarsborg festning ligger på, vil du finne nederst i artikkelen sammen med lenker til utfyllende lesestoff. I fortsettelsen får du korte riss av hva man kan oppleve på festningen, ledsaget av en hel del bilder. 

Landsiden og fram mot Østre kai

Vi starter på land på Drøbaksiden, for det er vel slik de fleste vil bære seg ad om man da ikke har egen båt. Min ferd startet fra Sundbrygga like sørøst for sydspissen av selve festningen, drøye 800 meter unna. Litt lengre nord ved Husvikbatteriet, er det kun i overkant av 500 meter over til Oscarsborg. Mens jeg ventet på skyssbåten kom Danmarksbåten, eller kanskje det var Kielerferja, sigende sørover fra Oslo. Da blir det straks perspektiv over sakene, og man opplever hvor smalt det egentlig er, og hvilken glimrende naturlig beliggenhet festningen har. 

Skyssbåten over til festningen går raskt. Noen av dem går for øvrig også innom Drøbak sentrum på veien, andre bare fra Sundbrygga. På sydspissen av Søndre Kaholmen ser vi enkelt selve festningen og ikke minst de store kanonene som peker utover. Vi stiger i land på Østre kai midt mellom holmene. Merk at det om sommeren går rutebåt fra Oslo, og at den legger til på andre siden. 

Herfra er det bare å følge skiltingen forbi en del bygninger (omtales nærmere under), og opp bakken mot sør. Jeg og mitt følge hadde booket en natt på Oscarsborg festningshotell. De ankom med Oslobåten og var såre vel tilfredse med den turen.

Hotellet

Oscarsborg Hotel & Resort er et av flere festningshoteller i landet. Det har et historisk schwung over seg med sin beliggenhet, og til tider svært spennende lokaler. Hotellet ligger halvveis opp bakken fra kaien i retning festningen. Resepsjon og restaurant Forpleiningen ligger i eget bygg, mens overnattingen er i to langstrakte bygninger ved siden av. Lokalene er der ikke noe spesielt med, for de bærer preg av å være bygget til å huse offisersskolen for kystartilleriet en gang på 1980-tallet. Det gjør ingenting, for servicen er god (om enn en misforståelse med bookingen), det var rent og pent, frokosten utmerket. Utsikten mot vest var fremragende for de av oss som hadde bestilt oppgradert rom i den nederste forlegningen. Vi inntok en meget god middag i Offisersmessen inne i selve festningen, i virkelig historiske omgivelser. 

Festningsområdet og museet

Selve festningen er formet som en halvsirkel med en stor åpen ekserserplass i bakkant. Den ligger helt sør på Søndre Kaholmen. Vi kan vandre rett inn i midten av halvsirkelen og finner inngangen til festningsmuseet og flere restauranter til venstre. Vi spiste i offisersmessen og fikk en riktig så fin opplevelse på kvelden med hvite duker og meget god mat. Her er der for øvrig bar og flere adskilte saler for de som måtte ønske det. Videre er der en større festsal for de store begivenheter. Omgivelsene er ærverdige, mektige og veggene meget solide. 

Festningsmuseet gir et godt historisk innblikk i Oscarsborgs mangeårige historikk med informative oppslag og gjenstander. Særlig moderne er dog ikke utstillingen. Museet er det fritt fram å besøke, men et artillerimuseum, ildledningsmuseum og torpedobatteriet på Nordre Kaholmen kommer man kun inn i med guide. Det er også spennende å vandre ned i tunnelene under festningen, og gå gangene under den halvsirkelen man ser på toppen. På utsiden står flere riktig gamle kanoner.

Oscarsborgs fremste attraksjon er imidlertid de virkelig store kanonene. De er det fritt fram å besøke, døgnet rundt, året rundt. Mot øst står det en eldre generasjon, men det er hovedkanonene mot sør som imponerer mest. Dessuten er utsikten i samme himmelretning helt fantastisk. Man kan etter besøket på festningen, velge å følge sjølinjen rundt holmen. Mot vest finner man et annet kanonbatteri, mens vi valgte å holde litt i høyden i nordøstlig retning fram mot broen over til Nordre Kaholmen.

Midtre del og Nordre Kaholmen

Der ligger flere bygninger rundt om på holmene. Ved Østre kai ligger det et lite fort og like bortenfor finner vi den gulmalte Båtmannsstua og den store hvite Skolekasernen. En stor åpen plass fungerer som festivalarena på sommeren, og her finner vi også en gangbro over til Nordre Kaholmen. Holder man til venstre der, kommer man til båthavna (gjesteplasser for fritidsbåter) og en egen havnekro. Vi gikk derimot rett fram og opp hagen til Kommandantboligen. Den ligger utsøkt til på toppen av bakken. 

Like bak boligen går en liten bratt sti ned til en vei som fører til torpedobatteriet. Dit kommer vi ikke inn uten guide, så vi fortsetter i grunnen tilbake på veien mot havna og går mot nord. Da kommer vi til Kommandantens badehus lengst mot nord. Her er det ikke universelt framkommelig, men for de som klarer å gå noenlunde bra, er badehuset og den lille stranda en utmerket avslutning på besøket på Oscarsborg. 

Finn fram (kart)

Sommerhalvåret kan man ta båt fra Aker Brygge i Oslo til Oscarsborg, og hele året buss til Drøbak. Det ligger en egen gjestehavn på vestsiden av sundet mellom de to øyene Søndre og Nordre Kaholmen. 

Den som kommer med bil anbefales å parkere på Husvikveien parkering (betaling) på Drøbaksiden av fjorden (zoom inn på kartet under), og spasere få hundre meter ned til Sundbrygga. Derfra går det skyssbåt over til Oscarsborg flere ganger om dagen. Alle avganger året rundt går fra Sundbrygga. Alternativt kan man parkere i Drøbak sentrum og ta båten derfra. Ikke alle avganger året rundt går fra sentrum.

Les mer

Den som vil lese seg opp på historien kan konsultere Wikipedia, SNL og Forsvarsbygg. Sistnevnte har en omfattende verneplan. På Forsvarsbygg slår man også opp praktisk informasjon. Les hva Forsvarets museer skriver. Oscarsborg Hotel & Resort anbefales for å sikre at man får best mulig utbytte av besøket. 

Her på Sandalsand kan du lese flere artikler fra Frogn kommune og Akershus fylke. Det foreligger også mange artikler fra andre forsvarsanlegg som er tilgjengelige for folk flest, land og strand rundt. Av de på Østlandet kan du lese om Akershus, Karljohansvern, Kongsvinger, Fredriksten, Fredrikstad, Kongsten, og grensebefestningene

Les om flere overnattingsmuligheter på norske festninger.

Les Sandalsands hovedartikkel om Festninger og fort landet rundt