Panoramaveien mellom Valdres og Hemsedal

Sist endret 30.04.2024 | Publisert 20.09.2018Bilturer, Buskerud, Innlandet | , ,

Anslått lesetid:

Panoramaveien er en sjarmerende rute med høye fjell i syningom og nært på, i kombinasjon med gammelt stølsliv og nyere hyttegrender. Det forlokkende navnet, som gjør at vi bare må kjøre de 5-6 milene, knytter seg likevel mest til den storslagne utsikten midt på.

Opp fra Fagernes

Vår ferd over Panoramaveien (Panoramavegen) startet i Fagernes og endte i Hemsedal, men jeg tror ikke det gir en bedre eller dårligere opplevelse å kjøre andre veien. Fra Fagernes følger vi E16 nordover Strondafjorden og følger egentlig skiltingen ved første og eneste krysningspunkt i den lange innsjøen. Derfra bærer det slakt og litt mindre slakt oppoverbakke i vestlig retning. Det er i grunnen vanskelig å bomme på veien videre. 

Det ligger en rekke gårdsbruk opp etter lia, og se da gjerne etter Valdresrosa. Den pryder nemlig de aller fleste endevegger på låvene. Når vi så kommer opp i høyden og det flater litt ut, passerer vi Vasetvatnet på høyre hånd og vi øyner et ganske omfattende hytteområde med skiheiser attpåtil. 

Utsikten mot Jotunheimen

Det er lite å bry seg om, for vi kjører bare rett fram og kommer innover i et svært åpent lende. Det er her panoramaet åpenbarer seg, det som gir navn til veien. Utsikten til begge sider konkurrerer om oppmerksomheten. Et stykke fram ligger det en stor parkeringsplass på høyre side. Se informasjonsskiltet og identifiser toppene i Jotunheimen mot nord – dette er et panorama uten like.

Vi kjører så ned mot Rensennvatnet (922 m) med sine gamle spor av stølsliv og nyere spor av hytteliv. Snart kommer vi ned mot Storfjorden, nok en innsjø, og følger den til sørenden. Etter en liten stigning og svinger passerer vi fylkesgrensen mellom Innlandet og Buskerud. Heretter er det et annet panorama som melder seg. Det er ikke det store vide utsynet, men heller synet av det mektige Skogshorn (1728 m). Det er en populær topptur og lar seg enklest bestige østfra. Beregn fire timer tur/retur. 

Lykkja og Ulsåkstølen

Når vi er kommet så langt, til Lykkja, vil vi ha Storevatnet nede til venstre og et forholdsvis omfattende hytteområde. Lykkja kalles for øvrig landets høyest beliggende jordbruksgrend. Vi gjør her en avstikker fra hovedveien og kjører inn til Ulsåkstølen. Denne sjarmerende fjellstuen ved foten av den bratteste siden av Skogshorn tilbyr overnatting og servering. Sjekk ut kaninene i bur (sommerstid) og smak for eksempel på rømmegrauten. Også her er utsikten flott, både opp mot fjellet og ut over landskapet mot sør og vest. 

Herfra er det bare å følge bilveien ned mot Hemsedal og Riksvei 52.

Finn fram (kart)

Kartet under viser kjøreruta mellom Fagernes sentrum (E16) og der vi kommer ned til Rv 52 i Hemsedal. Det er lagt inn i en liten avstikker til Ulsåkstølen, som omtalt i teksten over. Merk at kjerneområdet på Panoramavegen er privat vei med betalingsautomat og bom i begge ender. Bomveien er gruset, bred og med god kvalitet. Den strekker seg sånn omtrent mellom Vasetvatnet og Lykkja. Hele turen er på under 60 km og holder faktisk åpent hele året. Turen egner seg utmerket for syklister.


 

Les mer

Les hva nettsiden Hemsedal skriver om dette veistykket.

Denne turen kom som ledd i en større bilferie i overgangen mellom Vestlandet og Østlandet. Les oversiktsartikkelen Biltur innerst i Sogn, over Tyin til Valdres og tilbake til Vestlandet og finn lenker til spesialartikler om steder underveis. 

Panoramaveien som beskrevet går gjennom kommunene Nord-Aurdal, Vestre Slidre og Hemsedal. Lenkene fører til en oversikt med alle artikler fra disse kommunene.