Buskerud

Buskerud er et svært så variert fylke, og strekker seg fra fjorden til langt opp i fjellheimen. Her bor det 270 000.

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser

Introduksjon til Buskerud

Dette er et av de fylkene der folk flest har bosatt seg nær kysten og der folketallet blir skrinnere jo lengre inn i landet man kommer. En stor del av innbyggerne bor i og rundt fylkeshovedstaden Drammen. Noen få mil inn i landet finner vi også befolkningskonsentrasjoner rundt Kongsberg og på Ringerike. Kommer vi opp i de lange dalførene Numedal og Hallingdal, så er det naturen vi kan ta og kjenne på, og lukte. Mange har fritidsboliger og fylket er ikke minst et eldorado for vintersport. I tillegg finner vi, kanskje særlig inne i landet, et stort tilbud av kulturminner som er verdt å oppsøke.  

På denne siden blir du kjent med attraksjoner i mange kommuner i Buskerud. Bilder får du servert gjennom en lenke til bildesiden, artikler ligger presentert hver for seg, og mange av dem også på et kart. Videre finner du faktainformasjon og helt til slutt Sandalsands ønskeliste for flere opplevelser i fylket. I sum får du her inspirasjon til selv å søke opp de severdigheter og reisemål Buskerud har å by på.

Bildet øverst er tatt fra et tog i fart gjennom Nesbyen kommune. Kanskje er det da ikke urimelig at vi tar med utdrag fra et dikt som skal være fra det dalføret denne kommunen ligger i, nemlig Hallingdal. Det var faktisk Henrik Wergeland som på lokal dialekt skrev «til den venaste gjenta i Hallingdal«. Her er andre strofen. Se om du klarer å tyde den.

 

Å kor finst den vene gjente som trur inkje um seg sjøl
at ho gjevast æ tå alle liksom gull imyljo sylv,
liksom bjørkji myljo græno, at dæ æ umogele
nokon an’ meint kan vera når dæ talast so tå me.

Kommuner i Buskerud

  • Andel kommuner med omtale i tekst eller bilder 94% 94%

Fylket har 18 kommuner, og Sandalsand har omtale fra 17 av dem. Klikk på et kommunenavn for å gå til Sandalsands artikler fra kommunen. Disse er merket med grønt i fylkeskartet.

Kommunen med oransje farge (Lier) er uten bilder eller omtale i artikler, men er selvsagt besøkt. Det skal godt gjøres å besøke så mange kommuner i Buskerud uten å kjøre gjennom Lier.

Kartet viser kommuneinndelingen i Buskerud med 18 kommuner. Originalkartet er fra Wikimedia Commons (fri lisens).

Disse 5 tettstedene har bystatus:  Drammen, Hokksund, Hønefoss, Kongsberg og Svelvik.

Kommuneinndelingen i Buskerud

Bilder fra Buskerud

Minst så mange bilder er gjort tilgjengelige her på nettsiden. Du finner dem i en egen artikkel, kommune for kommune. Klikk på knappen eller hvor som helst i bildet under, for å gå dit. (Bildet er fra det gamle smelteverket på Kongsberg.)

Artikler fra Buskerud

Her får du inspirasjoner til opplevelser og severdigheter som du kan planlegge for på ditt neste feriebesøk til Buskerud. Lenger ned på siden finner du nesten alle artiklene innplassert på et kart, til hjelp for din mer detaljerte planlegging.

Dagali museum

Dagali museum

Dagali Museum var opprinnelig en privat samling. Nå finner vi 12 bygninger som viser oss byggeskikken i Dagali, Skurdal, Tunhovd og Uvdal. Bakgrunn...

Stedsopplevelser i Buskerud

I kartet under finner du informasjon om fotturer, motoriserte turer, severdigheter og videoer, kun fra Buskerud. Mange av dem har omtaler i Sandalsands artikler. Klikk inn på hver markør og få litt inspirasjon til hva du kan gjøre.

Kartet inneholder kun steder som lar seg avmerke på kart. Artikkeloversikten ovenfor kan også vise andre artikler.

Kikk litt ut i stjernenatten, og du vil ane at hele den planet, min venn, hvorpå du eksekverer i en ganske liten sprekk, kun er en ert i hele suppen. (Jonas Lie)

Bildet er fra Drammens museum – Marienlyst. 

Viken - Drammen - Drammens kunstmuseum, Marienlyst - Museumsbygningen
p

Fakta om Buskerud

Innbyggere

Km2

Buskerud fylkesvåpen

Illustrasjonen viser fylkesvåpenet i Buskerud. Det viser en stående blå bjørn på sølvfarget bakgrunn. Sølvfargen er her byttet med hvit, som den ofte blir. 

Fylkeshovedstad er Drammen og der har også statsforvalteren kontorer. Sistnevnte dekker også Oslo, Akershus og Østfold.

Utdrag fra Store norske leksikon

(Lenker går til Sandalsands artikler)

Turisme i Buskerud

Buskerud har meget stor tilstrømning av turister, særlig i vinterhalvåret. Vinterturismen finnes i alle de store dalførene i fylket, Hallingdal, Hemsedal og Numedal. Særlig stor er denne trafikken i midtre og øvre del av Hallingdal med Nesbyen, Gol, Ål, Geilo og Ustaoset, i Hemsedal, i Norefjellsområdet, i Kongsberg, på Blefjell og i Nore og Uvdal.

Blant de mest populære hytteområdene er Blefjell, fjellstrekningene mellom Nesbyen og Dagali og mellom Dagali og Uvdal, fjellområdet vest for Veggli, Golsfjellet, Ålsfjellet og områdene langs riksvei 7 mellom Geilo og Haugastøl og langs Panoramaveien mellom Hemsedal og Valdres.

Blant fylkets viktigste severdigheter regnes stavkirkene i Nore, Uvdal og Torpo, sølvgruvene og Norsk Bergverksmuseum i Kongsberg, tunnelveien «Spiralen» i Drammen, den gamle bebyggelsen ved Blaafarveværket i Modum, veteranjernbanen mellom Vikersund og Krøderen (Krøderbanen) som er den lengste i sitt slag i Norge, og kirkene i Kongsberg og Norderhov. For øvrig merkes de mange bygningene fra middelalderen på gårdene i Numedal, noe som ligger til grunn for markedsføringen av dalen som «Middelalderdalen».

Kilde: Thorsnæs, Geir. (2019, 23. september). Buskerud. I Store norske leksikon. Hentet 23. november 2019 fra https://snl.no/Buskerud Lisens: Fri gjenbruk

Bilder viser Uvdal stavkirke i Numedal. 

Viken - Nore og Uvdal - Nore og Uvdal bygdetun - Uvdal stavkirke

Ønskemål

Alle må ha en «bucket list», en liste over ting man ønsker å gjøre eller se. Artikkeloversikten lengre opp på siden reflekterer gode opplevelser fra mange av Buskeruds severdigheter. 

Her følger en liste over steder som ble besøkt våren 2022, og som fremdeles ikke har blitt skrevet ut i egne artikler.

Tidligere på ønskeliste, nå oppsøkt. Artikler vil komme.

  1. Riddergården, Hønefoss
  2. Veien kulturminnepark Hringariki
  3. De middelalderske steinkirkene Fiskum gamle i Øvre Eiker, Haug på Ringerike, Haug i Øvre Eiker, Lunner i Lunner, og Norderhov, Hole og Bønsnes kirke i Hole.

Ønskelisten er det bare å fylle opp i.

Dette bakgrunnsbildet er fra Skiftesjøen i Hol kommune.

Buskerud - Hol - Skiftesjøen

Intro

Kommuner

Bilder

Artikler

Kart

p

Fakta

Ønsker

Fristelser